پناهگاه حیات وحش خارکو بین N2918 تا N2921 عرض شمالی و E5523 تا E5519 طول شرقی و در 57 کیلومتری شمال غرب شهر بوشهر در استان بوشهر واقع شده است. مساحت آن در حدود 312 هکتار می باشد.
پوشش گیاهی: پوشش های غلفی یکساله و مرتعی از خانواده گرامینه ها و یونجه های یکساله می باشد.
پرندگانی : باکلان ,پرستوهای دریایی ,کاکایی ها و حواصیلها .
خزندگان : لاک پشت دریایی.
این منطقه از سال 1346 تحت حفاظت قرار گرفت ودر سال1354 به پناهگاه حیات وحش تبدیل شد. این پناهگاه شامل دو جزیره خارک و خارکو به مساحت 2398 هکتار و به فاصله 4کیلومتر از یکدیگر در شمال خلیج فارس و استان بوشهر قرار دارد.
دارای سواحل صخره ای، شنی و مرجانی بسیار زیبایی است از گونه های مهم جانوری منطقه می توان به آهو، خرگوش، کلاغ هندی، فلامینگو، کاکایی، حواصیل و لاک پشت سبز اشاره کرد. آهو مهمترین پستاندار وارداتی به جزیره است. این منطقه زیستگاه مناسبی برای جوجه آوری پرستوهای دریایی تیره و پشت دودی محسوب می شود.
پرندگان مهاجری از قبیل اگرت بزرگ، باکلان و فلامینگوی بزرگ نیز به صورت فصلی در جزیره به وفور مشاهده می شود. تاسیسات و فعالیت های گسترده نفتی در جزیره خارک اثرات منفی بر محیط زیست طبیعی داشته است.
مشکلات و معضلات مهم منطقه
– توسعه بیش از حد و همه جانبه تأسیسات نفت و گاز و پتروشیمی ، جاده کشی و خاکبرداری که منجر به تخریب شدید زیستگاه آهوان گردیده است .
– افزایش بی رویه جمعیت کلاغ هندی در سطح جزیره
– بیماری پوستی شایع شده در جمعیت آهوان ( سال 82 الی 8 ) منجر به تلفات قابل توجه گردیده است .
سایر ویژگیهای طبیعی
جزیره خارک به همراه جزیره خارکو به دلیل ارزشهای فوق العاده اکولوژیکی که دارای یک یاز از احتماعات منحصر به فرد مرجانهای و زیستمندان دریایی ، محل تخمگذاری هزاران قطعه پرندگان آبزی و کنار آبزی می باشد.
منبع : بیابانهای ایران