ماهان شبکه ایرانیان

کوتریموکسازول Co-Trimoxazole

شناسنامه مختصر دارو   نام های تجارتی: Fectrim, Septrin دسته دارویی: ضد باکتری میزان خطر مصرف بیش از دوز مجاز دارو: نسبتاً زیاد میزان وابستگی و اعتیاد به دارو: کم احتیاج به نسخه پزشک: بلی قابل استفاده برای عموم: بلی موارد استعمال دارو   این دارو که ترکیبی از ۲ داروی ضد باکتری بنامهای تری متوپریم و سولفامتوکسازول می باشد، برای د ...

کوتریموکسازول Co-Trimoxazole

شناسنامه مختصر دارو
 

نام های تجارتی: Fectrim, Septrin
دسته دارویی: ضد باکتری
میزان خطر مصرف بیش از دوز مجاز دارو: نسبتاً زیاد
میزان وابستگی و اعتیاد به دارو: کم
احتیاج به نسخه پزشک: بلی
قابل استفاده برای عموم: بلی

موارد استعمال دارو
 

این دارو که ترکیبی از 2 داروی ضد باکتری بنامهای تری متوپریم و سولفامتوکسازول می باشد، برای درمان عفونت های شدید دستگاه تنفسی و عفونت های مجاری ادراری بکار می رود. البته زمانی که این عفونت ها با دیگر داروها، قابل درمان نباشند. همچنین برای جلوگیری و درمان عفونت های قارچی، عفونت های ناشی از مسمومیت و درمان بیماری ذات الریه، مورد استفاده قرار می گیرد.
اشکال دارو: قرص، محلول، آمپول
زمان مصرف دارو: دو بار در روز ترجیحاً همراه با غذا
اندازه دوز مجاز مصرفی دارو: معمولاً 4 قرص در روز (هر قرص 480 میلی گرم)
چگونگی تأثیر دارو: اثرات این دارو ظرف 1 تا 4 ساعت پس از شروع درمان با دارو، ظاهر می شوند. ضمناً این اثرات مدت 12 ساعت پس از قطع مصرف هر دوز دارو، در بدن دوام خواهند داشت.
طریقه نگهداری دارو: این دارو باید در یک محفظه سربسته، در جای خشک و خنک، دور از دسترس اطفال و بچه ها نگهداری شود. ضمناً از تابش نور محافظت گردد.
رژیم غذایی خاص هنگام مصرف دارو: نوشیدن مقدار زیادی مایعات، بخصوص در آب و هوای گرم، هنگام درمان با این دارو، ضرورت دارد.
چگونگی قطع مصرف دارو: دوره درمان با این دارو را کامل کنید، حتی اگر احساس بهبودی نمودید. زیرا منشأ عفونت ممکن است هنوز فعال باشد و قطع نابهنگام درمان یا دارو، ممکن است منجر به عود مجدد علائم بیماری گردد. ضمناً اگر دچار ظاهر شدن جوش، خارش پوست و یرقان گشتید مصرف دارو را قطع کرده پزشک را در جریان قرار دهید.

عوارض جانبی مصرف دارو:
 

معمول ترین عوارض مصرف این دارو عبارتند از: ظاهر شدن جوش و خارش پوست بدن. در صورت بروز این عوارض، مصرف دارو را قطع کرده و پزشک را در جریان قرار دهید. ضمناً عوارض دیگری مانند تهوع یا استفراغ، اسهال، زخم زبان و سردرد نیز ممکن است حادث شود.
نکات احتیاطی مهم در مصرف دارو: اگر به امراض و دردهای زیر مبتلا می باشید، حتماً قبل از مصرف این دارو، پزشک معالج خود را در جریان قرار دهید.
* اگر به دردهای مزمن کلیوی و کبدی دچار می باشید.
* اگر مبتلا به هر نوع بیماری خونی هستید.
* اگر به داروهای موسوم به سولفونامیدها، حساسیت دارید.
* اگر از بیماری سنگ مثانه، رنج می برید.
* اگر داروهای دیگری مصرف می کنید.
مصرف دارو برای زنان حامله: معمولاً مجاز نمی باشد. زیرا مصرف دارو ممکن است موجب نقص در رشد نوزاد گردد.
مصرف دارو برای زنان شیرده: چون دارو در شیر مادر ترشح می شود و ممکن است روی بچه اثر بگذارد، لذا بهتر است با پزشک مشورت شود.
مصرف دارو برای بچه ها و اطفال: مصرف این دارو برای بچه های زیر 6 هفته مجاز نیست، و بچه های بزرگتر باید دوز کمتری از دارو را مصرف نمایند.
مصرف دارو برای افراد بالای 60 سال: بعلت احتمال وقوع عوارض شدید،‌ سعی شود کمتر از دوز مجاز دارو، مصرف گردد.
مصرف در افراد بالای 60 سال: استفاده طولانی مدت ازاین دارو، موجب نقصان و کاهش میزان اسیدفولیک می گردد که در نهایت بیماری آنمی (کم خونی) را بدنبال دارد. بنابراین استفاده از مکمل های اسیدفولیک در طی درمان با دارو، ضروری است.
منبع: چنگیزان، فاضل، (1388) راهنمای کامل داروشناسی عمومی (داروهای موجود در ایران)، قم، نیلوفرانه، چاپ دوم.
قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان