دکتر پیمان ادیبی، فوقتخصص بیماریهای گوارش
سرطان روده بزرگ یکی از شایعترین سرطانهاست. بهخصوص در سالهای اخیر که روند روبه رشدی هم داشته است؛ هم سن مبتلایان بهطور میانگین پایین آمده و هم تعداد کسانی که به این بیماری مبتلا میشوند زیاد شده است.
یکی از توجیهاتی که برای افزایش ابتلا به این بیماری مطرح شده، این است که عادتهای غذایی در ایجاد این سرطان تاثیر دارند. البته یک تغییر ژنتیکی هم در سطح بافت روده رخ میدهد. رژیم غذاییای که در آن مصرف گوشت حیوانی و چربی زیاد باشد از عوامل مستعدکننده سرطان روده بزرگ است. میزان استفاده از غذاهای محافظ روده در برنامه غذایی فرد اهمیت ویژهای دارد. امروزه گفته میشود که استفاده از غذاهای فیبردار مانند میوهها یا سبزیها در برابر سرطان از روده بزرگ محافظت میکنند. این نوع مواد غذایی با ایجاد سرعت در حرکت روده، پسماند غذایی موجود در آن را با سرعت بیشتری دفع میکنند. در نتیجه مدت زمانی که روده بزرگ با مواد سمی در تماس است، کاهش مییابد. نشان داده شده کلسیم فراوان موجود در لبنیات، در برابر سرطان روده بزرگ نقش محافظتی دارد. لازم به توضیح است که اضافه وزن و چاقی هم در ایجاد این سرطان مانند سایر سرطانهای هم خانواده با آن، نقش مستعدکننده دارند.
• علائم:
یکی از علامتهایی که باید افراد به آن توجه کنند، خونریزی روشن از مقعد است که به تازگی شروع شده باشد، همراه با یبوست نباشد و مرتب تکرار شود.
• تشخیص:
در سرطان روده بزرگ، غربالگری به وسیله روش کولونوسکوپی انجام میشود. در کولونوسکوپی، سرتاسر روده بزرگ بیمار بهوسیله یک دستگاه که به آن دوربینی متصل است، مشاهده میشود و پزشک هرگونه تغییری را که از وقوع تحولات منتهی به سرطان حکایت کند، تشخیص میدهد.
• پیشگیری:
همه مردم باید از سن 50 سالگی تحت برنامه غربالگری سرطان روده بزرگ قرار بگیرند اما افرادی که از بستگان درجه اول بیمار مبتلا هستند، باید از سن 44 سالگی برای انجام کولونوسکوپی مراجعه کنند و بهصورت دورهای تحتنظر باشند.
منبع مقاله: هفته نامه سلامت