گفت و گو با دکتر بهرام دلاور در مورد میزان شیوع کمخونی در شیرخواران
آقای دکتر! آیا کمخونی در شیرخواران شایع است؟
بله، بروز کمخونی در شیرخواران شایع است و بیش از 40 درصد کودکان حتما کمخونی دارند اما اینکه چه درصدی از کودکان دچار کمخونی طبیعیاند و چقدر نیاز به مصرف دارو دارند، روشن نیست و آماری در این زمینه در کشور ما وجود ندارد.
منظور از کمخونی طبیعی چیست؟
وزن کودکان در 3 ماهگی به طور طبیعی 2 برابر میشود ولی آهن دریافتی از طریق شیر مادر یا شیرخشک تغییری نمیکند بنابراین عملا دچار کمخونی طبیعی میشوند.
یعنی در این صورت نیازی به تجویز دارو نیست؟
نه، اگر کمخونی شدید و از حد استانداردی که خود پزشک میداند، کمتر نباشد، نیازی به تجویز دارو نیست اما وقتی پزشک برای شیرخوار قطره آهن تجویز کرد، لازم است این قطره حتما به شیرخوار داده شود.
دلایل شیوع کمخونی بین شیرخواران چیست؟
گاهی کودک تغذیه خوبی ندارد و گاهی هم خود مادر دچار کمخونی است. کمخونی در نوزادان کموزن و نارس هم بسیار شایع است.
از کجا متوجه شویم شیرخوارمان کمخون است؟
بهتر است تمام نوزادان در سن 3 تا 6 ماهگی از نظر کمخونی بهوسیله پزشک مورد ارزیابی قرار گیرند. با یک آزمایش ساده خون میتوان فهمید شیرخوار فقرآهن دارد.
آیا کمخونی ناشی از فقرآهن علایم ظاهری خاصی دارد که مادر بدون مراجعه به پزشک و آزمایش دادن متوجه آن شود؟
بروز اختلال در وزنگیری، عدم تحمل خوراکیها، کم شیرخوردن، اختلال در خواب، بیقراری مداوم، بدخلقی و...
اگر مادری به این علایم بیتفاوت باشد یا در دادن قطره آهن اهمال کند، چه مشکلاتی سلامت کودک را تهدید میکند؟
مثل این است که ساختمانی را بسازیم ولی اسکلتهای آن نازک و شکننده باشد. آهن برای بسیاری از فعالیتهای حیاتی سلولی ضروری است. اگر آهن بدن کم باشد تمامی مسایل مربوط به بالا رفتن هوش و بهتر شدن خواب، اشتها و رفتار کودک اختلال پیدا میکند.
کودکانی که شیرمادر میخورند، هم به قطره آهن نیاز دارند؟
بله، شیرمادر اگرچه آهن کمتری در مقایسه با شیرخشکهای غنی شده با آهن دارد، ولی میزان جذب آهن آن بهتر است. با وجود این شیرخواران شیرمادرخوار باید حتما قطره آهن مصرف کنند. اگر شیرخوارانی که شیرخشکهای غنی شده با آهن میخورند نیز در وزنگیری دچار مشکل هستند، باید به آنها قطره آهن داده شود.
شیرخواران به چند قطره آهن در روز نیاز دارند؟
2 برابر وزنشان. یعنی اگر شیرخوارتان 10 کیلوگرم است، 20 قطره کافی ست.
و قطره آهن تا چه سنی باید به آنها داده شود؟
قاعدتا باید تا یک سالگی و در صورتی که کمبود آهن همچنان وجود داشته باشد، حداقل تا2 سالگی ادامه یابد.
در داروخانهها قطره آهن ایرانی و خارجی وجود دارد و تفاوت قیمت آنها نیز بسیار فاحش است. آیا قطره آهن خارجی باکیفیتتر است؟
قطرههای آهن خارجی طعم بهتری دارند اما میزان آهن موجود در هر قطره آنها کمتر و جذبش پایینتر است. قطرههای آهن ایرانی طعم خوبی ندارند ولی جذبشان بهتر است. به همین دلیل توصیه میکنیم والدین قطره آهن ایرانی به فرزندشان بدهند.
در صورتی که مادری بیش از حد تجویز شده یا کمتر از آن به فرزندش قطره آهن بدهد مشکلی پیش میآید؟
بالا بردن دوز آهن از آنجا که بدن ذخایر آهن زیادی دارد، در مقاطع چند ماهه مشکل نگرانکنندهای ایجاد نمیکند اما پایین آوردن آن باعث اتمام ذخایر آهن و بروزعلایم کمخونی میشود.
آیا در کنار دادن قطره آهن میتوان با تغذیه نیز ذخایر آهن را غنی کرد؟
بله، موادغذایی مثل سبزیهایی با برگ تیره، حبوبات و گوشت غنی از آهن هستند و از 6 ماهگی دادن آنها به صورت سوپ به کودک توصیه میشود.
آیا مصرف این مواد به وسیله مادر، به غنی شدن شیر او از نظر آهن و غنی کردن ذخایر آهن شیرخوار کمک میکند؟
نه. بچه مقدار ثابتی آهن از شیرمیگیرد و مادری هم که کمخونی دارد، مقدار آهن شیرش همیشه کافی است مگر آنکه کمخونی خیلی شدید باشد که فقط در این صورت آهن شیرش کم میشود.
آهن سولفات بهتر است یا گلوکونات؟
پرسش از متخصص کودکان/ دکتر عباس مومنزاده /استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
معمولا استفاده از قطره آهن از سن 4 تا 6 ماهگی با توجه به ذخایر آهنی که کودک از مادر گرفته است شروع میشود. در این دوره زمانی، قطره آهن نهتنها مکمل اضافی نیست بلکه مصرف آن ضروری است. در کودکانی هم که وزن آنها پایینتر از 5/2 کیلوگرم است، هنگامی که وزنشان به 2 برابر وزن قبلی برسد، مصرف قطره آهن الزامی است.
گاهی برخی از والدین از روی عدم آگاهی برای تامین آهن مورد نیاز کودک از قطرههای خارجی گلوکنات استفاده میکنند درحالی که این نوع شربتها، آهن مورد نیاز بدن را تامین نمیکنند. در واقع روی بستهبندی شربت یا قطرههای گلوکنات نوشته شده است یک میلیلیتر آن، 5/17 میلیگرم گلوکنات آهن دارد. در حالی که آهن مورد نیاز در کودکان زیر 2 سال، 15 میلیگرم در روز است. به دلیل اینکه این نوع قطرهها، خوشطعم هستند کودک تمایل بیشتری برای خوردناش دارد. در نتیجه مادران تمایل بیشتری برای تهیه آن دارند اما متاسفانه پس از مدتی مادران متوجه میشوند کودکشان دچار فقر آهن و مبتلا به کمخونی است. درحقیقت براساس فرمول تعیینشده (تثبیتشده) برای تامین آهن، باید آهن گلوکونات (5/17 میلیگرم) تقسیم بر 8 شود. در صورتی که قطرههای سولفاتی که در کشورمان تهیه میشود، یک میلیگرم آن یکمیلیگرم آهن دارد. برای تامین آهن، آهن موجود در سولفات طبق فرمول تعیینشده، تقسیم بر 4 میشود.
این قطرهها طوری تهیه شدهاند که یک قطره آن حاوی یک میلیگرم آهن باشد که در نهایت بتواند تامینکننده آهن مورد نیاز باشد. مهم نیست قطره ایرانی میخرید یا خارجی، مهم این است که 15 میلیگرم آهن روزانه به بچه برسد.
منبع:هفته نامه سلامت