چندی پیش برای تسهیل شرایط واردات قانونی موبایل، دستورالعمل هایی مقرر شد که بر اساس آنها پس از تست یک نمونه، واردات آن کالا تا سه سال از نظر قانونی بلامانع باشد اما امروز یک کارشناس امواج الکترو مغناطیسی متذکر شد که شاید دو موبایل مشابه به علت تفاوت در سری ساخت و کیفیت، نتایج متفاوتی در تستهای انجام شده به دست آورند.
تست یک نمونه موبایل به علت تفاوت در سری ساخت آنها کافی نیست
این در حالیست که در روز های گذشته شایعات گوناگونی پیرامون تسریع فرآیند واردات قانونی تلفن همراه شنیده می شد، حتی پیشنهاداتی مبنی بر قراردادن این کالا در لیست کالاهای مسیر سبز گمرک مطرح شد که روند پیچیده تست را که دو هفته زمان می برد، کم کرده و میتواند آن را از دو هفته به 30 الی 60 دقیقه کاهش دهد.
حال یک کارشناس امواج الکترو مغناطیسی امکان انجام این تمهیدات را زیر سوال می برد چرا که سریهای ساخت خط تولید تلفن همراه متفاوت بوده و ممکن است باعث بروز تفاوتهایی شوند.
«احمد چلداوی» عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت در پاسخ به این سوال که چه تفاوتی میان دو نمونه مشابه از یک مدل موبایل برای مصرف کننده وجود دارد گفت:
«برای تست استاندارد فنی یک تلفن همراه، تست تنها یک نمونه برای احراز استاندارد تمامی تولیدات آن مدل کافی نیست. بنابراین اگر چند میلیون تلفن همراه از یک مدل ساخته شده نمونهبرداری از سریهای متعدد خط تولید الزامی است تا ضریب اطمینان افزایش یابد.»
به گفته استاد دانشکده برق دانشگاه علم و صنعت، موبایلهای قاچاق از نظر مطابقت با استاندارد تایید نشدهاند از این رو ممکن است برخی سریهای ساخت ایراداتی داشته باشند که نتوانند در تستهای فنی، استانداردهای لازم را کسب کنند.
حال گمان می رود که با اجرای طرح رجیستری تلفن همراه از 28 مهرماه که عملاً شمار تلفنهای همراه غیرقانونی را کمتر خواهد کرد، مشکلات بیشتری در سریهای متفاوت یک مدل موبایل دیده شود.