روستای دنگلان

روستای دنگلان در استان سر سبز گلستان در شهرستان کردکوی واقع شده است.

روستای دنگلان در استان سر سبز گلستان در شهرستان کردکوی واقع شده است.

این روستا در 13کیلومتری شرق کردکوی واقع شده است.

این روستا سر سبز نزدیک به 2000نفر جمعیت دارد .از اثار باستانی این روستا که در چند کیلومتری این روستا واقع شده است بنای امامزاده روشن اباد میباشدکه مربوط به اواسط قرن هشتم هجری قمری می باشد.

**************
تاریخچه دنگلان
درقرن نهم هجری قمری زمان یورش تیمورلنگ به ایران طایفه خواجه حسن خان فرزند محمد شریف خان فرزند مرحوم خواجه عبدالنبی دنگلانی حدود 600 سال پیش ازخراسان بسوی استراباد وباخریداری ملک کنونی دنگلان دراین منطقه مستقر وزندگی اولیه را شروع کردند و پس از گذشت چند سال انرا وقف اولاد ذکور وسپس اوناث نمودند.باگذشت زمان 2 رشته دیگر حفرنمودند واز اب ان جهت کشت شالی وبهره برداری اب اشامیدنی استفاده می کردند وانرا هم وقف نمودند .پس از ان 2 رشته دیگر حفر شده وبعدها به 7 رشته رسید.یکی ازاین قناتها در ملک دنگلان خواجه حفرشد که 3/1 سهم انرا به خواجه ها پرداخت می نمایند.وقناتی واقع در غرب دنگلان بنام حاج علیرضا مشهور بود که 2 سهم از شش دانگ ان هزینه مسجد جامع گرگان می شد قنات مذکور تخریب شده است .

دنگلان سادات که مالک ان میرزا مهدی میاندره می باشد 9 عشرسهم از یک سهم 160 سهم از کل شش دانگ ملک گرجی محله دنگلان سادات رابابت دهه اول محرم وروضه خوانی ومخارج هزینه مسجد وقف کرد.

دنگلان درمنطقه شهرستان کردکوی ودردامنه شمال رشته کوه البرز دامنه شاهکو ودرمقابل قله درازنو واقه شده وازنظر پستی وبلندی تقریبا” جلگه ای وهموار است .این روستا از سطح دریاهای ازاد 20 مترواز سطح دریای خزر50 مترارتفاع دارد.

انطوری که ازوضع زمین شناسی منطقه مشاهده شده است سطح بیشتراراضی تا پای دامنه کوه درگذشته زیر اب قرار داشته است که این عمل با چین خوردگیهای البرزدراواخردوران سوم واوایل دوران چهارم مصادف است.مطالعات زمین شناسی این منطقه به علت پوشش جنگل سرسبزدر جنوب دنگلان درختان نایاب وبی نظیری در سراسر جهان است.

عوامل اب وهوائی دنگلان بدو دسته تقسیم می شوند:

1- عوامل داخلی(ارتفاعات بلند کوهستانی و نزدیکی دریای خزر)

2- عوامل خارجی(توده مدیترانه ای وسیبری )

دنگلان یکی ازروستاهای مهاجرپذیر و بیگانه پرور است که انواع طایفه های مختلف دراین روستا ساکن بوده وهستندودر 10 کیلومتری شرق شهرستان کردکوی واقع می باشد همچنین دارای 2 تپه درجنوب وشمال الغوز تپه وجن تپه جزء ملک این روستااست.

دنگلان دارای موقعیت مهم فرهنگی -بهداشتی-اجتماعی-نظامی-سیاسی-خدمات دهی وکشاورزی با اهمیت برای مردم روستا وروستاهای همجوار می باشد.

اولین خانواده ها پس از خواجه ها گرجی ها بودند که 270 سال پیش از گرجستان امدند ودر حاشیه این روستا ساکن شدند وپس از موسی نژاد ها وحسین ژادها که از مشهد امده ودر شرق دنگلان (اخوند محله)ساکن شدند وسپس سید ها که ازگرگان وکردکوی وارد شدند ودر محله های سادات مقیم شدند.

مردم روستای دنگلان دارای لهجه محلی مازندرانی طبری با کمی اختلاف با لهجه روستاهای اطراف تکلم می کنند.

نامگذاری دنگلان:

در زمانهای گذشته در دنگلان کارگاههائی برای تبدیل شالی به برنج وگندم به ارد وجود داشت که بوسیله پره های چوبی با اب کار می کرد که به ان اودنگ می گفتند واکثر مردم روستا برای تبدیل محصولات خود به ارد وبرنج به سوی دنگلان حرکت می کردند.دنگ+کلان:دنکلان که به این طریق نامگذاری شد وبعدها طبق اسناد موجود دنکلان به دنگلان نام گرفت چون دارای دو دنگ بزرگ بود.ودیگراینکه کاروانها با چهارپایان که دنگل ها به گردنشان بود صدای ان شنیده می شد وارد کاروانسرای دنگلان می شدند دنگل+ان:دنگلان نام گرفت.

روستای دنگلان

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر