عطسه کردن بیش از اندازه و مفرط برای بسیار افراد میتواند بسیار آزار دهنده باشد، به این دلیل که کارهای فرد را موقتاً و به طور کامل مختل میسازد. عطسه کردن امری است عادی، اما چنانچه این کار بیش از حد صورت گیرد میتواند مضر باشد. این مقاله را خوانده تا اطلاعات بیشتری بدست آورید.
هنگامی که محرکهایی در مجاری بینی وجود داشته باشد، فرد شروع به عطسه مینماید. این امر منجر به دفع ناگهانی و بلند این ذرات میشود. چنین عطسه کردنی زمانی اتفاق میافتد که مادهی محرکه از خارج شدن از مجرای بینی ممانعت به عمل میآورد.
عوامل بسیاری وجود دارد که موجب بروز این وضعیت در انسان میشود، و اگر بخواهیم منصفانه بگوییم، هیچ کس نسبت به این پدیده ایمن نمیباشد. عطسهی بیش از حد معمول میتواند موجب ناراحتی فرد شده و موجب مشکلات بسیار بیشتری نیز گردد.
طبق تعریفی که در فرهنگ لغت پزشکی مدیلکسیکون (MediLexicon) آمده است، عطسه «خارج شدن هوا از بینی و دهان با انقباض اسپاسمی غیر ارادی غضلات بازدمی است» و یا «عمل عطسه؛ رفلکس یا حرکت غیر ارادی برانگیخته شده از تحریک غشاء مخاط بینی و یا گاهی اوقات توسط نور درخشانی است که به چشم برخورد میکند».
عطسهی مفرط میتواند برای فردی که آن را تجربه میکند، بسیار آزار دهنده و ناراحت کننده باشد. سرماخوردگی علت بارز عطسهی فراوان است. علل دیگر ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد. به عنوان مثال، بعضی افراد ممکن است نسبت به گرد و غبار آلرژی داشته باشند. بنابراین هر زمان که در چنین محیطهایی قرار میگیرند، گرد و غبار غشاء مخاط بینی آنها را تحریک کرده، موجب شده آنها به طور مداوم عطسه کنند. با این حال، در صورتی که فردی نسبت به گرد و غبار آلرژی نداشته باشد، امکان دارد اصلاً تحت تأثیر آن قرار نگیرد.
عطسه به طور طبیعی توسط برخی بیماریهایی که به سادگی قابل تشخیص هستند مانند آبریزش بینی، سرماخوردگی، عفونت دستگاه تنفس فوقانی، رینیت وازوموتور، و رینیت آلرژیک ایجاد میشود. در واقع، چنین عطسه و آبریزش بینی همیشه همگام با هم پیش رفته و همواره با یکدیگر ظاهر میشوند. در ادامه علل عطسه آورده شده است.
❊ علل ❊
✩ سرماخوردگی (عفونتهای ویروسی)
✩تب یونجه
✩رینیت آلرژیک
✩آلرژی به خاک
✩ آلرژی به گرده
✩ موی بدن حیوانات (آلرژی به حیوان خانگی)
✩ بوی قوی (ادویه جاتی مانند فلفل، پودر فلفل قرمز)
✩ نقص در عملکرد عصبی که عطسه را کنترل مینماید.
✩ واکنش به نور خورشید (عطسهی واکنش به نور)
✩ جویدن آدامس نعنایی
✩ قرار گرفتن در معرض ذرات کوچک موجود در هوا (استنشاق دود، گرد و غبار، دود، و غیره)
❊ عطسه کردنهای زیاد در طول دوران بارداری❊
بعضی خانمها در طول دوران بارداری بیش از حد معمول عطسه میکنند. چنانچه این عطسهی آنها ناشی از سرماخوردگی و یا سایر آلرژیها نباشد، دلیل آن به احتمال زیاد رینیت بارداری (ورم غشاء مخاط بینی) است. وضعیت خجالت آوری که همراه با این حالت پیش میآید، آمدن مقدار کمی ادرار در حین عطسه است. دلیل آن فشار مضاعف بر روی مثانه به دلیل بارداری است.
عطسهی بیش از اندازه در طول دوران بارداری همچنین ممکن است موجب ضعیف شدن عضلات کف لگن گردد. در چنین مواردی، مهم است که با پزشک مشورت نمایید. پزشک ممکن است چند تمرین سادهای که میتوانند در خانه انجام شوند را به منظور تقویت عضلهی کف لگن توصیه نماید. این کار جهت زایمان بی خطر و طبیعی بسیار حیاتی است. همچنین در صورتی که این عطسه کردنها منجر به ناراحتی فک، کمردرد و یا مشکلات تنفسی شده باشند، آن را به اطلاع پزشک خود برسانید.
❊ خطرات ناشی از عطسهی زیاد ❊
بدن از انقباضات شدید در حین عطسه رنج میبرد. ممکن است فرد دچار پیچ خوردگی رباط و یا گرفتگی عضله در پایین کمر شود. عطسه مفرط ممکن است همچنین موجب مشکلات تنفس و یا جا به جا شدن فک گردد. و نیز میکروبها را به بیرون پرتاب کرده و عفونت را به اطرافیان فرد پخش میکند. بنابراین، پوشاندن بینی با یک دستمال در حین عطسه بسیار اهمیت دارد.
❊ راههای کنترل عطسه❊
کنترل عطسه با زور و اجبار میتواند بسیار مضر باشد به این دلیل که فشاری که بایستی به بیرون داده شود، به درون بدن باز خواهد گشت. این امر میتواند به گوش، مغز و سینوسها صدمه وارد سازد. با این حال، چند کار وجود داشته که فرد میتواند به منظور متوقف ساختن طبیعی عطسه انجام دهد. آنها به قرار ذیل میباشند:
✩ علت عطسه را پیدا کرده و جهت درمان آن اقدامات لازم را انجام دهید.
✩ از چیزهایی که نسبت به آنها آلرژی یا حساسیت دارید دوری کنید.
✩ در صورتی که نسبت به گرد و غبار آلرژی دارید، به هنگام بیرون رفتن دهان خود را بپوشانید.
✩ مقدار زیادی میوه یا آب میوههای حاوی ویتامین C مصرف کنید. آنها به رفع مشکل عطسهی شما کمک میکنند.
✩ زنجبیل، گزنه و چای علف لیمو به کنترل عطسه بیش از حد کمک میکنند.
✩ مصرف پیاز و سیر عطسه مفرط را کاهش خواهد داد.
سلب مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبهی آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین توصیههای پزشک متخصص در نظر گرفته شود.