در صورتی که به هنگام خم کردن زانو دچار درد شده و این درد با گذشت زمان بهبود نیافته باشد، بهتر است به پزشک مراجعه نمایید. از طریق این مقاله در خصوص زانو درد ناشی از عوارض پزشکی و کنترل درد زانوی خود با کمک چند اقدام ساده و چند تمرین ورزشی اطلاعاتی را کسب نمایید.
زانو از استخوان، غضروف و رباط تشکیل شده است. و یکی از مهمترین مفاصلی است که جهت نگه داشتن و تحمل وزن تمام بدن در حین انجام شمار زیادی از فعالیتها بکار برده میشود. در حالی که استخوانها به زانو علاوه بر خم شدن، قدرت لازم جهت تحمل وزن بدن را میدهند، ماهیچهها به آن کشش لازم جهت صاف شدن و نگه داشتن مفاصل را ارزانی میکنند. تاندونها، استخوانها را به ماهیچههای اطراف متصل ساخته، در حالی که رباطها استخوانهای اصلی را به سایر استخوانها متصل میسازند.
مفاصل زانو به دلیل حرکت مداوم خود در معرض فرسودگی قرار دارند. این امر میتواند به درد، تورم، و محدودیت حرکت مفصل بیانجامد. گاهی درد ناشی از آسیبهای وارده به زانو است که پارگی منیسک خارجی، زانوی دونده، زانوی پرشگران، آسیب دیدگی لیگامنت، بورسیت و غیره را شامل میشود که در مقالهای تحت عنوان « درد زانو به هنگام خم کردن آن» به این موارد پرداختهایم. در این بخش چند دلیل زانو درد به هنگام خم کردن و منقبض کردن ماهیچهها که ناشی از عوارض پزشکی بوده را معرفی میکنیم.
عوارض پزشکی
استئوآرتریت زانو
نوعی بیماری مزمن است که با انحطاط غضروف محافظ انتهای استخوان مشخص میشود. این امر میتواند به اصطکاک بیش از حد بین استخوان منجر شود. استئوآرتریت زانو میتواند با فشار مکرر بر روی مفاصل زانو، آسیبهای قبلی، و یا چاقی ایجاد شود.
علائم: بسته به شدت بیماری، شخص ممکن است از درد خفیف، متوسط و یا شدید رنج ببرد. که با عدم انعطاف پذیری در زانو، همراه با سفتی و تورم همراه است.
درمان: داروهای ضد درد در فرم داروهای خوراکی، کرمهای موضعی و تزریق استروئید، ممکن است تجویز شود. در موارد خاص، تزریق اسید هیالورونیک به منظور جایگزین ساختن مایعات از دست رفته بین استخوان انجام میشود. چاقی نیز یکی از علل شایع این نوع مشکل زانو است. از اینرو، ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی و انجام حرکاتی ورزشی در حد اعتدال به منظور از دست دادن وزن توصیه میشود.
آرتریت روماتوئید زانو
آرتریت روماتوئید نوعی بیماری مزمن سیستم ایمنی بدن است. آرتریت روماتوئید زانو به علت التهاب غشاء سینوویوم ایجاد میشود. سینوویوم، که در غضروف مفصل وجود دارد، مایعی لیز یا روان کننده تولید میکند که جهت حفظ مفاصل در شرایط کاری عالی مورد نیاز است. عدم وجود این مایع میتواند به آسیب دیدگی مفصل بیانجامد.
علائم: تورم، درد، و سفتی برخی از علائم آرتریت روماتوئید را شامل میشوند. در موارد خاص، علائم شبیه آنفولانزا شدید و خستگی ممکن است احساس شود.
درمان: داروهای ضد روماتیسمی مانند متوترکسات، سولفاسالازین، آزاتیوپرین، و یا لفلونومید ممکن است همراه با داروهای ضد التهابی تجویز شوند. در صورتی که روشهای غیر جراحی موفق به از بین بردن درد نشوند، جراح ممکن است عمل جراحی تعویض مفصل و یا سینووکتومی را انتخاب نماید.
نقرس و لوپوس انواع دیگر آرتریت بوده که موجب بروز درد زانو میشوند.
درمان فوری
به منظور رهایی از درد زانو به هنگام خم کردن آن، بایستی علت درد را شناسایی کرده و بر اساس آن عمل نمایید. یکی از بهترین راههای تسکین فوری از این درد استفاده از روش RICE یعنی استراحت، استفاده از یخ، فشار موضعی (بستن زانو) یا استفاده از زانوبند و بالا بردن عضو میباشد.
درمان شامل استراحت دادن به زانو تا آنجا که امکان داشته باشد. در صورت نیاز همچنین میتوان زانو را در یک سطح مرتفع قرار داد.
استفاده از کیسهی یخ بر روی زانو به کاهش تورم در صورت وجود کمک خواهد کرد. این کار را بایستی هر 3 تا 4 ساعت یکبار و به مدت 10 تا 15 دقیقه تکرار کرد.
گام بعدی در درمان استفاده از فشار موضعی یا بستن باند بر روی زانو است. این کار موجب نگه داشتن زانو شده و به تحت کنترل نگاه داشتن تورم کمک میکند. در صورتی که درد غیرقابل تحمل باشد، آنگاه به مصرف مسکن ممکن است نیاز باشد. با این حال، بهتر آن است که برای این منظور با پزشک خود مشورت نمایید.
به منظور بالا نگاه داشتن زانو، آن را در سطحی قرار دهید که بالاتر از قلب باشد. برای این کار، یک یا دو بالش را میتوان زیر زانو قرار داد تا به کاهش تورم کمک نماید.
علاوه بر گزینهی درمانی فراهم شده، انجام برخی تمرینات درمانی زانو توصیه شده توسط پزشک فیزیوتراپ میتواند به کاهش درد و تقویت عضلات کمک نماید.
سلب مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبهی آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین توصیههای پزشک متخصص در نظر گرفته شود.