به گزارش خبرگزاری مهر، چندی پیش سعید روستایی کارگردان سینما به اظهارنظر درباره مقوله دستیار کارگردانی پرداخت که این سخنان واکنش هیات مدیره انجمن صنفی برنامه ریزان و دستیاران کارگردان سینما را به دنبال داشت و آنها به همین منظور بیانیه ای صادر کردند.
در متن این بیانیه آمده است:
«به نام خدا
اخیراً فیلمی در شبکه های اجتماعی دست به دست می شود که در آن فیلمساز جوان و موفقی در تبیین چگونگی مسیر ورود به عرصه کارگردانی فیلم بلند سینمایی از طریق فیلمسازی کوتاه و رد طرق دیگر از جمله مسیر دستیاری کارگردان سخنانی می گوید و متاسفانه در بخشی از همین گفتگو با تخفیف حرفه دستیاری کارگردان به «انتخاب چند بازیگر فرعی» و «بستن خیابان» در جهت اثبات فرضیه شان برمی آیند. از آنجا که صحبت های آقای سعید روستایی در آن فیلم منتشر شده، جامعه دستیاران کارگردان سینما و خصوصاً اعضای انجمن صنفی برنامه ریزان و دستیاران کارگردان سینما را آزرده خاطر ساخته و توضیحات بعدی ایشان پس از انتشار این تصاویر در توجیه صحبت هایشان نیز آنها را قانع نکرده است و با توجه به اینکه دستیاری کارگردان حرفه ای تخصصی و دارای تعریف مستقل حرفه ای است، هیات مدیره انجمن لازم می داند نکات زیر را جهت روشن شدن ابهامات همکاران محترم از جمله آقای روستایی درباره شناخت وظایف و نقش دستیاران کارگردان و برنامه ریزان متذکر شود.
طبق تعاریف مندرج در اساسنامه انجمن درباره وظایف دستیار کارگردان، وی اولین دستیار برای کارگردان بوده که در جهت اجرای دقیق منویات کارگردان سر صحنه و به عنوان رابط مستقیم او با تمامی عوامل درگیر در تولید فیلم با بهره گیری از دانش مدیریت، محاسبه، روانشناسی و شناخت بحران ها، فعالیت می کند. دستیار کارگردان با شناختی که از حرفه های دیگر مانند تدوین، فیلمبرداری، بازیگری و اصول تولید دارد، مهمترین و معتمدترین مشاور کارگردان هنگام بروز مشکلات و بحران ها خواهد بود. با همین دانش تسهیل کننده روند تولید، تسریع کننده عملیات فیلمبرداری و مسئول ایجاد هماهنگی بین تمامی گروه ها در حین ساخت فیلم است. همین وظایف و احساس مسئولیت نسبت به اجرای دقیق برنامه فیلمبرداری و تعهد به زمان و بودجه است که از آنها نیرویی خستگی ناپذیر می سازد که برای پیشبرد اهداف هنری و تولیدی یک فیلم اگر مجبور شوند حتی خود به بستن خیابان و کمک به دیگر عوامل حاضر در صحنه اقدام می کنند.
اینکه دستیاران کارگردان موفق با توجه به پرکاری و معتمد بودن نزد کارگردانان و تهیه کنندگان و نتیجتاً موفقیت مادی و کسب جایگاه والا در بین سینماگران نیازی به تغییر حرفه ندارند، باعث نمی شود توانایی منحصر به فرد آنها در اداره صحنه، تعامل همه جانبه با تمامی عوامل تولید اثر و عمل به تعهدات بر مبنای محدودیت های بودجه و زمان را نادیده گرفته و با تبلیغ شیوه های دیگر ورود به عرصه فیلمسازی و تصور حذف رقیب آنها را از میدان به در کنیم.
ما معتقدیم کارگردانی فیلم بلند سینمایی یک «حق» نیست که آن هم به واسطه حضور و عضویت در یک انجمن یا باند و حزب و گروه به فردی تعلق گیرد. کارگردانی همانند دستیاری یک حرفه در سینما است که برای ورود به هر دوی آنها باید مختصات و ویژگی های منحصر به فرد داشت که کشف و بروز این توانایی ها ساز و کار گسترده تری ورای ساخت فیلم کوتاه یا دستیاری در چند فیلم را می طلبد و بدین وسیله از تمامی فعالان محترم عرصه سینمای کشور خواهشمندیم تفسیر مشاغل درگیر در تولید فیلم را به متخصصان آن شغل سپرده یا با مشورت بزرگان و صاحب نظران آن عرصه از تعاریف سلیقه ای پرهیز نموده و از تقلیل وظایف آنها به تجربیات یا خواسته های شخصی جلوگیری نمایند.
هیات مدیره انجمن صنفی برنامه ریزان و دستیاران کارگردان سینما
2 آبان 1396»