ماهان شبکه ایرانیان

۳۰هزار نفر در لیست انتظار پیوند

بیـــــــمارســـــتان مسیح‌دانشوری، بخش مراقبت‌های ویژه، ردیف به ردیف تخت‌هایی است ازبیمارانی که حرف نمی‌زنند، نمی‌بینند، به هیچ‌یک از تحریکات خارجی پاسخی نمی‌دهند و حتی بدون استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی قادر به نفس کشیدن هم نیستند.

30هزار نفر در لیست انتظار پیوند

بیـــــــمارســـــتان مسیح‌دانشوری، بخش مراقبت‌های ویژه، ردیف به ردیف تخت‌هایی است ازبیمارانی که حرف نمی‌زنند، نمی‌بینند، به هیچ‌یک از تحریکات خارجی پاسخی نمی‌دهند و حتی بدون استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی قادر به نفس کشیدن هم نیستند.

به گزارش ، همشهری نوشت: فقط رشته پیوندشان با این دنیا چند سیم و لوله‌های تنفسی و پزشکی است و اما با همه این ناتوانیشان قرار است اتفاقی بزرگ را رقم زنند؛ اهدای عضو، اهدای زندگی؛ همان واژه‌ای است که زیاد شنیده‌ایم. بسیار تلخ و غیرقابل پذیرش است برای خانواده‌ای که بخواهد باور کند دفتر زندگی عزیزش دیگر در این دنیا بسته شده ولی در این بین اهدای عضو می‌تواند هنوز نقطه بسیار کوچک امیدی باشد تا بخشی از اعضای بدن آن عزیز جانی دوباره به بیماران و خانواده‌های چشم‌انتظارشان دهد. به‌راستی کدام یک از ما در چنین شرایطی می‌توانیم چنین تصمیم سختی را بگیریم؟ فرحناز صادق‌بیگی، رئیس واحد فراهم آوری اعضای بیمارستان مسیح‌دانشوری معتقد است که با اهدای عضو، می‌توان فرصت اهدا زندگی را به چندین فرد و خانواده چشم به‌راه و نیازمند داد. او می‌گوید: چندین سال پیش در ایران، مقاومت‌های زیادی برای اهدای عضو بیمار مرگ مغزی وجود داشت. خانواده بیمار نمی‌خواست باور کند که دیگر عزیزش زنده نیست اما کم‌کم خانواده‌ها در جریان اهدای عضو قبول کردند این موضوع که اعضای بدن عزیزشان می‌تواند در جسم شخص دیگری زنده بماند و به بیمار دیگری که تا مرگ فاصله‌ای ندارد، جان دهد، مسکنی ‌شد برای خانواده‌ها. او گفت: ظرفیت سال گذشته کشور از لحاظ اهدای عضو یک‌چهارم نیاز بوده است و درصورتی به موفقیت نهایی می‌رسد که تمام مردم برای اهدای عضو رضایت دهند و روزی برسد که هیچ بیماری در لیست انتظار به‌دلیل نرسیدن عضو مورد نیاز فوت نکند.

  • سالانه حدود 4 تا 8 هزار نفر دچار مرگ مغزی می‌شوند

فرحناز صادق‌بیگی با بیان اینکه اهداى عضو، اهداى زندگى به بیماران نیازمند به پیوند عضو است، افزود: هم‌اکنون 30هزار نفر در لیست انتظار پیوند هستند که روزانه 10نفر آنان به‌علت کمبود یا فقدان و نرسیدن عضو پیوندى فوت می‌کنند. همچنین فقط 25درصد موارد فوت‌شده به‌علت مرگ مغزى به مرحله اهداى عضو می‌رسند.

وی در ادامه افزود: سالانه حدود 4 تا 8 هزار نفر دچار مرگ مغزی می‌شوند که از این تعداد تقریبا نیمی از آنها یعنی حدود 2 تا 4هزار نفر قابلیت اهدای عضو را دارند، اما از این تعداد فقط حدود 700 تا 800 نفر به اهدای عضو رضایت می‌دهند؛ این در حالی است که هر مورد مرگ مغزى به‌طور بالقوه می‌تواند با اهداى یک قلب، یک کبد، دو کلیه، یک ریه، لوزالمعده و روده‌ها جان 8بیمار را نجات دهد و با اهداى بیش از 50 بافت مانند قرنیه، دریچه قلب و استخوان سبب بینایى و بازتوانى بیماران نیازمند شود. صادق‌بیگی درباره مشکلاتی که در این زمینه با آن روبه‌رو هستند، نیز گفت: هم‌اکنون کمبودهای تجهیزاتی برای انتقال هوایی جهت انتقال اعضای پیوندی به‌ویژه قلب و ریه که مدت زمان کوتاه‌تری را می‌طلبد، در کشور وجود دارد.

  • چگونه اهدای عضو کنیم

اهدای عضو برای کسانی که دوست دارند در این کار انسانی و خیر مشارکت کنند، شرایط سختی ندارد. هر کسی می‌تواند به وب‌سایت فراهم‌آوری اعضای پیوندی بیمارستان مسیح‌دانشوری برود (ehda.ir) و فرم پر کند. بعد از آن، کارت عضویت به آدرس خانه عضو جدید فرستاده می‌شود. البته داشتن این کارت به تنهایی برای رضایت اهدای اعضا کافی نیست چون قانون، شرط رضایت همزمان پدر و مادر را برای اهدای عضو تعیین کرده است؛ به همین دلیل کسی که این کارت را دریافت می‌کند باید خانواده‌اش را از تصمیمی که گرفته، مطلع کند و با آنها درباره این تصمیم حرف بزند. داشتن این کارت در اصل نشان‌دهنده رضایت و خواسته دارنده آن برای اهدای اعضایش در صورت مرگ مغزی است.

  • کدام اعضا اهدا می‌شوند؟

قلب و ریه‌ها، کبد و روده‌ها، لوزالمعده و کلیه‌ها به علاوه بعضی از بافت‌ها، اعضای قابل پیوند بدن انسان هستند؛ مثلا از بین بافت‌های بدن، اهدای قرنیه می‌تواند بینایی کسی را که آسیب شدیدی به چشمش خورده برگرداند یا پیوند مغز استخوان هم تنها درمان ممکن در بعضی از سرطان‌های خون است. همچنین فردی که می‌خواهد اعضای بدن خود را اهدا کند، مراحل خاصی را طی می‌کند و به همین دلیل کمی دیرتر از متوفیان معمولی به خاک سپرده می‌شود (بعد از حدود 36ساعت). برای انجام مراحل اهدای عضو، بعد از آنکه خبر وجود بیمار مرگ مغزی اعلام می‌شود، هماهنگ‌کننده واحد فراهم‌آوری اعضا به بیمارستان می‌رود تا مراحل مربوط به ویزیت اولیه انجام شود. اگر مرگ مغزی در معاینه اولیه تأیید شود، نوار مغزی اولیه را از بیمار تهیه می‌کنند و فرم‌های مربوط به اهدای عضو را هماهنگ‌کننده پر می‌کند. بعد از آن، گیرنده را براساس گروه خونی، سایز اهداکننده، نوبت فهرست و... پیدا و اهداکننده را برای انجام عمل پیوند، با آمبولانس مجهز به بیمارستان مسیح‌دانشوری منتقل می‌کنند.

بعد از انتقال به بیمارستان، اهداکننده به آی‌سی‌یو منتقل می‌شود و متخصصان بیهوشی وضعیت بیمار را در حالت پایدار نگه می‌دارند و مراحل مراقبت شروع می‌شود. بعد از مرحله نگهداری، دوباره تیم 4نفره پزشکی (متخصص جراحی اعصاب، اعصاب، داخلی و بیهوشی) به‌طور جداگانه بیمار را ویزیت می‌کنند تا مرگ مغزی او تأیید شود. پس از تأیید مرگ مغزی توسط 4متخصص گروه، جلسه توجیهی در محل واحد پیوند با حضور مسئول واحد، مددکار، روانشناس، نماینده پزشکی‌قانونی، هماهنگ‌کننده‌ها و خانواده اهداکننده برگزار می‌شود و بعد از توجیه خانواده، رضایت نهایی برای اهدای عضو از آنها گرفته می‌شود. پس از گذراندن این مراحل، بیمار مرگ مغزی برای انتقال اعضا به اتاق عمل برده و مراحل انتقال و پیوند انجام می‌شود.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان