استان فارس با آب و هوایی معتدل و مردمانی خونگرم و اماکن زیبا و دیدنی؛ نگین مناطق توریستی ایران به حساب میاد، خداواند لطف بی کرانش رو شامل این منطقه کرده و از هر لحاظ این استان غنی هستش مخصوصا در پوشش گیاهی که تنوعی بسیار زیاد داره. مردم خوش ذوق شیراز هم به پاس نعمت های خدا از این امکانات استفاده کردن و غذاهایی بی نظیر و متنوع رو تهیه کردن. طبق آماری که مسئولان گردشگری و غذایی استان فارس اعلام کردهان، بیش از 250 نوع غذای محلی و بومی در این استان طبخ میشه که ریشه در فرهنگ، اقلیم و نوع زندگی مردم این سرزمین داره. غذاهایی مثل: آش آلوک، پلو اسفندی، دوپیازه، کتهشیرازی، شیرینپلو، کلمپلو شیرازی، کوفته گشنیز شیرازی، لالک بادمجان، آش بنک (آخورک) ، دمپختک عدس کلم، آش آبغوره، کوفتهسبزی شیرازی، کوفته هلو شیرازی، آش انار شیراز، شوله مجکی، دمپختک کازرونی و لورک و ریچال که این ها تنها تعدادی از این غذاهای بومی و سنتی هستن. فصل بهار بهترین فصل سفر به فارس و مخصوصا شیراز به حساب میاد، به همین بهونه چندی از معروف ترین غذاهای سنتی استان فارس رو براتون معرفی میکنیم.
کلمپلو شیرازی
کلم از مواد اولیهی خوراکیه که مصرفش به دلیل داشتن خواص مهم و ارزشمند، توسط کارشناسان تغذیه و سلامتی به دفعات توصیه شده . امروزه تنوع جالبی از انواع غذاهای طبخشده با کلم توسط آشپزها شکل میگیره که در نوع خود بی نظیره. کلمپلو شیرازی یکی از غذاهای سنتی استان فارس به شمار میاد که با استفاده از کلمقمری، پیاز، گوشت چرخکرده، برنج، آرد نخودچی و سبزی (شوید، تره، ترخان و ریحان)، تهیه میشه. طبق گفتهی آشپزهای استان فارس، این غذا بومی شهر شیراز بوده و تهیهی آن مستلزم حوصله و زمان زیادیه که البته طبخ این غذا به دلیل طعم بینظیر و عطر فوقالعادهاش مطمئنا ارزشش رو داره. در کنار این غذا از ماست و سبزی خوردن هم استفاده میشه که خیلی طعمش رو هم بهتر میکنه و از بی نظیرترین غذاهای سنتی استان فارس به حساب میاد.
پلو اسفندی
یکی از غذاهای سنتی استان فارس، پلو اسفندی هستش که برای تهیهی اون از چندین نوع غلات استفاده میشه. آشپزهای این استان معمولا این غذای سنتی را در اوایل اسفند با استفاده از عدس، لوبیا، نخود، ماش، میخک پودرشده، ادویهی پلویی (پودر گل سرخ، پودر زیرهی سبز، پودر دارچین، پودر زنجبیل، پودر جوز هندی و پودر هل)، پیاز، گوشت گوسفندی با استخوان، برنج، جو، گندم، فلفل سیاه، کره، نمک و روغن کرمانشاهی (روغن حیوانی) می پزن. با توجه به ذائقهی اعضای خانواده میشه از انواع مختلف لوبیا استفاده کرد. نکتهی دیگه ای که در مورد این غذا وجود داره، تنوع جالبی از آش و شلهی اسفندیِ که برای تهیه اش از قلم و سیرابی گوسفند استفاده میشه و به آش اسفندی معروفِ. طعم خوبه چندین غلات در کنار هم به همراه ادویهی پلویی بسیار جالب و خوش طعم و صد البته مفید هستش.
دوپیازه آلو (سیبزمینی)
از دیگر غذاهای سنتی استان فارس انواع دوپیازه اس که بسیار آسان و سریع آماده میشه. دوپیازههای شیرازی علاوه بر داشتن طعمی لذیذ، عطر و بوی عالی هم دارن. دوپیازه آلوی شیراز، یکی از این غذاهای سنتی و معروفه که مردم استان فارس با استفاده از سیبزمینی، پیازداغ، گوجهفرنگی، نمک، ادویه و روغن، پخته میشه. گاهی اوقات هم با استفاده از گوشت خرد شده یا چرخشده، قارچ و گوشت مرغ، دوپیازههایی متنوع و دوستداشتنی رو میشه تهیه کرد.
شیرازی پلو
برنج قوت غالب ایرانی ها به حساب میاد و پایه ی اصلی غذاهای سنتی ما رو تشکل میده. انواع پلو و کته با سبک پخت و روشهای طبخ مختلف، باعث شده تا غذاهای سنتی و بومی در شهرها و استانهای کشور ایجاد بشه. کتهشیرازی از جملهی غذاهای سنتی استان فارس محسوب میشود و همون طور که از اسمش مشخصه، مختص شهر شیراز بوده و از طرفداران بسیاری نیز برخوردارِ. مردم شهر شیراز برای تهیهی شیرازی پلوی مخصوص خود از برنج، مرغ، زعفران، روغن، کره، ماست بدون آب، بادمجان، زرشک، تخممرغ، زیره، نمک، فلفل و زردچوبه استفاده میکنن. مردم این استان معمولا این غذای لذیذ و مغذی رو با ماست، سبزیخوردن و سالاد شیرازی مصرف میکنن. پلو در نقاط مختلف کشور به روشهای گوناگونی تهیه میشه و با توجه به ذائقهی اعضای خانواده میتونن برخی از مواد اولیه رو حذف یا مواد دیگری بهش اضافه کرد.
پاچه پلو شیرازی
پاچه پلو از غذاهای سنتی استان فارس، شهر شیرازه که با برنج، لپه، کشمش، گوشت چرخکرده (دم سینه)، سرکه شیره، نمک و فلفل تهیه میشه. آشپزهای خوش ذوق استان فارس، این غذای لذیذ و محلی رو با توجه به ذائقهی اعضای خانوادهشان همراه با سالاد معروف شیرازی و نون سرو میکنن. البته میشه ماست، سبزیخوردن یا انواع ترشی رو جایگزین سالاد شیرازی کرد. استفاده از سرکه شیره در کنار کشمش پلویی طعمی عالی رو ایجاد میکنه. مردم استان فارس، پاچه پلو رو اغلب در فصل زمستان و هنگام وعدهی صبحانه میل میکنند. کارشناسان تغذیه معتقدند، بهترین نوع مصرف برنج، برنج کته اس که تمامی خواص موجود در اون حفظ میشه.
شکرپلو شیرازی
هر استان با توجه به آب و هوا، جغرافیا و فرهنگ غذایی ساکنین خود، از غذاهای سنتی و بومی ویژهای برخوردار است که در نوع خود، جالب، بکر و حتی ممکن است از طعمی کاملا متفاوت نسبت به غذاهایی که تاکنون میل کردهایم، برخوردار باشد. شکرپلوی استان فارس که به نظر میرسد از غذاهای سنتی شهرستان شیراز محسوب میشود، نمونهی بارزی از این خوراکیهای محلی به شمار میاد. استفاده از مواد اولیهی متنوع در کنار هم از جمله نکاتیه که در این غذای سنتی استان فارس به چشم میخوره. طعمی شیرین در غذاهای محلی، شاید کمی منحصر بهفرد به نظر بیاد، ولی قطعا بسیار لذیذ و دوستداشتنی هستش. آشپزهای استان فارس با ترکیب موادی مانند برنج، خلال بادام، روغن، زعفران، شکر و برشهای باریکی از نارنگی شکرپلوی مخصوص خود رو طبخ میکنن. مردم استان فارس، این غذا رو با خورشت قیمه میل میخورن. پیشنهاد میکنیم این غذای سنتی رو تهیه و از طعم غذاهای سنتی استان فارس لذت ببرید.
لوبیا پلو شیرازی (چشمبلبلی)
پلوهای متنوع و لذیذی در برنامهی غذایی مردم استان فارس وجود داره که در سراسر ایران شناخته شده و از محبوبیت زیادی برخورداره. این غذاهای دوستداشتنی بخشی از فرهنگ و هویت مردم این استان تاریخی رو به نمایش میزارن. لوبیاپلوی شیرازی غذایی سنتی و مخصوص شهر شیرازه. با توجه به خواص موجود در این حبوبات مصرفی، ارزش غذایی لوبیاپلوی شیرازی قابل توجه به نظر که مصرف آن برای سلامت بدن، مفید خواهد بود. بانوان کدبانوی استان زیبا و شهرستان تاریخی شیراز با استفاده از برنج، لوبیا چشمبلبلی، شوید، زعفران، پودر دارچین، نمک و روغن، این غذای بومی و محلی رو طبخ میکنند. عطر دارچین لذت مصرف لوبیاپلو رو دو چندان میکنه.
ربپلو شیرازی
انار یکی از بهترین و پرخاصیتترین میوههایی است که میتوان در طبیعت یافت. خوراکی فوقالعادهای که به میوهی بهشتی نیز معروف است. انسانها نیز با استفاده از این خوراکی مغذی و مفید، به تهیه و تدارک تنوع جالب و بسیاری از انواع غذاها، دسرها، نوشیدنیها و چاشنیها پرداختند. ربپلوی شهر شیراز، غذایی سنتی و بسیار مفید استان فارس محسوب میشود که با استفاده از ربانار، یکی از محصولات این میوهی لذیذ و خوشمزه تهیه میشود. بانوان و آشپزهای استان فارس با ترکیب موادی مانند: ربانار، برنج، گردو، شکر، کشمش، روغن و پیاز این غذای دوستداشتنی و پرطرفدار رو طبخ کرده و همراه ماست، سبزیخوردن یا سالاد شیرازی برای اعضای خانوادهشان سرو میکنن.
قنبر پلو شیرازی
یکی دیگر از غذاهای سنتی و بومی استان فارس، قنبرپلو نام دارد که میتوان از آن به عنوان غذایی محبوب و دوستداشتنی بین مردم این استان یاد کرد. سحرهای ماه مبارک رمضان، میزبان این غذای لذیذ و فوقالعاده خواهد بود که برای مردم استان فارس از جایگاه ارزشمندی برخوردار است. غذایی لذیذ، خوشعطر و خوشمزه که با استفاده از برنج، پیاز، گردو، ربانار، نمک، زردچوبه، آرد نخودچی، کشمش، گوشت چرخکرده، شیرهی انگور و روغن تهیه میشود. حضور موادی همچون شیرهی انگور در کنار ربانار طعمی جالب و دلپسند را به این غذای سنتی خواهد بخشید. پیشنهاد میکنیم هنگام سفر به استان زیبای فارس و شهرستان دوستداشتنی شیراز، طعم لذیذ قنبرپلو رو امتحان کنید.
هویجپلو با گوشت
از خواص بینظیر هویج که بگذریم، طعم شیرین و دلچسبش در تهیهی انواع غذاهای سنتی و بومی ایران بسیار دوستداشتنی و لذیذ است. مصرف این خوراکی خوشطعم، از جمله مواد اولیهی پیشنهادی کارشناسان تغذیه و سلامتی است چرا که ارزش غذایی بسیار بالایی داشته و برخی از ویتامینهای ضروری بدن را تامین میسازد. مردم استان فارس، با استفاده از هویج به طبخ غذایی سنتی و بومی پرداخته و با معرفی آن به سراسر ایران، بخشی از فرهنگ غنی غذایی خود را به نمایش گذاشتند. هویجپلو غذایی است محلی و مخصوص استان زیبای فارس که به دلیل طعم و عطر فوقالعادهاش از طرفداران بسیاری نیز برخوردار است. آشپزهای این استان با استفاده از برنج، گوشت، هویج، روغن، نمک، پیاز، دارچین و شکر به طبخ این غذای سنتی میپردازند.
لالک بادمجان
تنوع غذایی در سراسر استانها و شهرهای ایران بسیار جالب و شگفتانگیز است. غذاهایی که ممکن است تنها اسم آنها به دلیل گویش محلی و همچنین سبک تهیهی مردم آن خطه، متفاوت به نظر آید. دانههای خرد شدهی گندم (بلغور گندم) که در شهر کازرون استان فارس به لالک (للک، گمنه) و در گویش مردم استان خوزستان به درشته معروف است، یکی از مواد غذایی مفید و لذیذ برای تهیهی انواع غذاهای بومی و سنتی به شمار میاد.
کوفته گشنیز شیرازی
کوفته و تنوع بینظیرش، نه تنها در ایران بلکه در سراسر جهان نیز از جایگاه ویژهای برخوردار است. کشورهایی نظیر ترکیه، ارمنستان و کشورهای عربزبان، از جمله مناطقی هستند که میتوان از این غذا به عنوان خوراکی اصلی و رایج نام برد. در استان فارس نیز این غذای لذیذ و خوشمزه طرفداران بسیاری رو از آن خود کرده. غذایی خوشعطر و پرانرژی که با میل کردن انواع مختلف آن میتوان ترشی، شوری، شیرینی و در یک کلمه، طعم دوستداشتنی ملس رو به وضوح احساس کرد. بانوان کدبانوی استان فارس با ترکیب موادی مانند: گشنیز، تخممرغ، آرد نخودچی، گوشت چرخکرده، برنج، پیاز، نمک، فلفل، زردچوبه، گوجهفرنگی، رب گوجهفرنگی، روغن و دارچین این غذای لذیذ و فوقالعادهی سنتی رو تهیه و طبخ میکنن. اون ها معتقدن که گشنیز یکی از موادیه که میتوان آن رو به عنوان برطرفکنندهی عطش درنظر گرفت. همچنین این سبزی مفید برای تهوع، تسکیندهندهی مناسبی است و به دلیل خاصیت بادشکن و نیروبخشی معده برای افرادی که از این مشکلات رنج میبرن، بسیار مناسب و مفید هستش.
آش سبزی شیرازی
از جمله غذاهای بومی و سنتی استان فارس، تنوع جالب و بینظیری از آشهای لذیذ و خوشعطر است که میتوان علاوه بر طعم و عطر منحصربهفرد، به خاصیت غذایی بالای آنها نیز اشاره کرد. آش سبزی، معروفترین و در عین حال محبوبترین خوراکی است که در بین خانوادههای شهرستان زیبا و تاریخی شیراز، رایج و به وفور طبخ و میل میشود. به نظر میرسد این غذای سنتی و بسیار قدیمی، اغلب به عنوان نذری طبخ و مورد استفاده قرار میگیرد. خوارکی خوشعطر، خوشمزه و مقوی که بانوان کدبانوی این شهرستان با استفاده از گوشت، برنج نیمدانه، لوبیاسفید، سبزی تره، ترخون، نمک، فلفل، پیاز، عدس، نخود، روغن و دارچین به تهیه و طبخ آن میپردازند. معمولا آش سبزی شیراز همراه پیازداغ، آبلیمو و نان سنگک سرو میشود. پیشنهاد میکنیم هنگام سفر به شهر شیراز، این غذای لذیذ و مقوی را تهیه و از طعم دوستداشتنی و فوقالعادهی آن لذت ببرید.
دمپختک عدس و کلم
همانگونه که میدانید، غذاهای متنوع و مختلفی بوسیلهی برنج، تهیه و طبخ میشود. از جملهی این غذاها، انواع دمی (غذایی که برنج را به صورت کته تهیه میکنند) است که به دلیل طعم لذیذ و حفظ مواد مغذی برنج، از محبوبیت زیادی بین خانمهای کدبانو برخوردار است. دمپخت عدس و کلم، غذایی است محلی و مخصوص استان فارس که مصرف آن به دلیل حضور حبوباتی مانند عدس و سبزیجاتی همچون کلمپیچ برای بدن بسیار مفید و ضروری است. از عطر وسوسهانگیز این خوراک بومی که بگذریم، طعم و ظاهر اشتهاآورش جالب و لذیذ به نظر میرسد. بانوان خوشذوق استان فارس با ترکیب موادی مانند: برنج، عدس، پیاز، کلمپیچ، هویج، ترخون، شوید، ریحان، روغن، نمک، زردچوبه و فلفل این غذای بومی را طبخ و در کنار اعضای خانواده میل میکنند. از نکاتی که میتوان در مورد طبخ دمپخت عدس و کلم ذکر کرد، استفاده از سیر تازه در فصل زمستان است که طعمی دوستداشتنی را به این غذا خواهد بخشید.
آش ماست شیرازی
در رژیم غذایی مردم نواحی مختلف کشور، حضور آشهای متنوع و در عین حال بومی، به وفور و در مقیاسی قابل توجه مشاهده میشه. نکتهای که در نوع خود جالب و حائز اهمیته، وجود غذای سنتی و بومی خاصی اس که به صورت مشترک، متعلق به چند منطقهی جغرافیایی مختلف هستش. تنها ممکنه سبک تهیه و یا برخی از مواد اولیهی مصرفی که آشپزها در طبخ و تدارکش استفاده میکنن، متفاوت باشه. با وجود این، شمار زیادی از این قبیل خوراکهای سنتی با سبک تهیه و مواد اولیهی یکسان نیز در مناطق مختلف کشور وجود دارن که برگرفته از فرهنگ غذایی و ذائقهی مشابه مردم این مناطق با یکدیگرن. به عنوان مثال میشه به آش ماست اشاره کرد که به عنوان یکی از غذاهای سنتی تعدادی از استانهای کشور از جمله استان فارس، شناخته میشه. بانوان و مادران هنرمند استان فارس این غذای سنتی و مخصوص شهر شیراز رو که به دلیل طعم بسیار لذیذ و عطر فوقالعادهاش، در سراسر کشور مشهور و پرطرفدار است، با استفاده از ماست، سبزی آش (ترخان و شوید)، پیاز، لپه، برنج، ماست غلیظ، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و گوشت تهیه میکنن. این غذای سنتی بسیار سبک بوده و معمولا به عنوان خوراکی مناسب برای وعدهی افطار ایام ماه مبارک رمضان، درنظر گرفته میشه.
آبپیازک (اشکنهی شیرازی)
در قدیم آبپیازک یا اشکنه از جمله غذاهایی بوده که مختص قشر ضعیف و فقیر جامعه بوده چون بسیار کم هزینه بوده. امروزه این غذا یکی از چندین خوراک بومی استان فارس هست که به دلیل سادگی و طعمی لذیذ، بدون در نظر گرفتن طبقات اجتماعی و اقتصادی، بین مردم همه گیر و رایج هستش. این غذا با استفاده از تخممرغ، پیاز، روغن، ماست، شنبلیلهی تازه، نعناع خشک، نمک و زردچوبه پخته میشه. این غذا رو باید همراه با نون تازه میل کنید.
قیمه جهرم
خورشت قیمه، از جمله غذاهای دوستداشتنی و اصیل ایرانی هستش. این غذا معمولا در تمامی نقاط ایران با سبک و مواد اولیهی یکسانی تهیه میشه. عطر بینظیر قیمهی نذری در ایام ماه محرم بسیار دوستداشتنی و یادآور خاطرات شیرین دوران کودکیه. در برنامهی غذایی مردم استان فارس، شهرستان جهرم، نوعی دیگر از این خورشت لذیذ طبخ و مصرف میشه که بسیار جالب و منحصر بهفرده. بانوان باسلیقه و کدبانوی شهرستان جهرم با استفاده از گوشت، پیاز، نخود، گوجهفرنگی، رب گوجهفرنگی، دارچین، روغن، سیبزمینی و نمک این غذای سنتی رو تهیه میکنن.
آش انار شیرازی
انار از میوههای مفید و بسیار ضروری برای سلامت بدن به شمار میاد. تنوع غذاهای تهیه شده با این مادهی مغذی، در برنامهی غذایی مناطق و نواحی مختلف کشور، در نوع عالیه. آشپزها در جایجای سرزمینمان، با استفاده از انار، به تهیهی خوراکهای اصیل و سنتی پرداختن که با ذائقه، اقلیم، فرهنگ و مواد اولیهی در دسترس ناحیهی محل سکونت، کاملا سازگار و مانوسِ. مردم استان فارس نیز از این قاعده مستثنی نیستن و با انار، آش انار شیرازی رو با طعمی بی نظیر خلق کردن. اون ها با ترکیب انار، برنج، سبزی آش (تره، جعفری، گشنیز، نعناع)، لپه، پیاز، گوشت، گلپر، نمک، زردچوبه و فلفل این آش لذیذ و خوشمزه رو آماده میکنن. در برخی از نقاط این استان چغندر هم به این آش اضافه میکنن.