15 اکتبر روز جهانی نابینایان است. در این روز کوشش می شود تا با نابینایان همدلی شده و همچنین اطلاعات لازم در مورد پیشگیری از نابینایی و نیز ترویج سلامت چشم ها در اختیار عموم مردم قرار گیرد.
اهمیت روز جهانی نابینایان
در این مطلب می خواهیم کمی با چشم ها بیشتر آشنا شویم تا قدر آنها را بهتر بدانیم. همچنین با چند تن از مشاهیر نابینا آشنا شویم تا بدانیم اراده انسان بر همه مشکلات فایق خواهد آمد. ولی همانطور که ماهی تا هنگامی که در آب است معنای آب را نمی داند، ما انسان ها هم از ظرافتی که در چشم هایمان به کار رفته نا آگاهیم و کافی است برای چند دقیقه چشمان خود را ببندیم و تصور کنیم هرگز نخواهیم توانست آنها را باز کرده و دنیای رنگی خداوند را تماشا کنیم. دنیا بدون چشم ها چطور خواهد بود؟ در ادامه با بامیلو بلاگ همراه باشید.
علل نابینایی
به غیر از نابینایی مادرزاد، حوادث ناخواسته ای نظیر وارد شدن جسم خارجی به داخل چشم یا نوشیدن مایعات شوینده داخل منازل، اختلالات و بیماری های رایجی وجود دارند که منجر به نابینایی در افراد می شوند که در زیر برخی از آنها را نام می برده و معرفی می کنیم.
این بیماری، باعث آسیب رسیدن به عصب نوری چشم می شود. این بیماری در نتیجه وارد آمدن فشار غیر عادی -معمولاً ناشی از فشار خون بالا- داخل چشم ایجاد می شود. از میان علائم آب سبز می توان به درد شدید چشم، تهوع، استفراغ، قرمزی چشم ها، تاری دید ناگهانی و مشاهده هاله های رنگی در اطراف نور اشاره کرد.
در این اختلال، شبکیه از قسمت عقبی چشم ها جدا می شود. این اختلال که می تواند منجر به نابینایی کامل یا ناقص شود بسیار اورژانسی است و باید در صورت بروز هر چه سریع تر به پزشک متخصص مراجعه نمود. از علائم آن می توان به تاری دید، نابینایی ناقص که در آن دید فرد طوری به نظر می رسد که انگار پرده ای در مقابلش قرار گرفته است و نیز برق زدن ناگهانی به هنگام نگاه کردن به گوشه چشم اشاره کرد.
این اختلال به کدر شدن عدسی گفته می شود که ممکن است علاوه بر مادرزاد بودن در نتیجه بیماری دیابت، مصرف سیگار و قلیان، کهولت سن و ضربه خوردن ایجاد شود. از علایم آن می توان به تاری دید، ضعف بینایی در هنگام شب، مات و محو دیدن رنگ ها، وجود هاله در اطراف نور چراغ ها، دو بینی و نیاز به تعویض مداوم عینک اشاره کرد.
- دژنراسیون یا تحلیل رفتن ماکولا مرتبط با سن
تحلیل رفتن بخشی از شبکیه که بیشترین حساسیت به نور را دارد، بیشتر در افراد میانسال ایجاد می شود. در این بیماری علاوه بر کهولت سن، مصرف سیگار، کلوسترول بالای خون، مصرف چربی بالا و اضافه وزن نقش دارند.
مشاهیر نابینا جهان
ملاحظه کردید که مصرف سیگار، در بروز مشکلات چشم هم تاثیر دارد. به عبارت بهتر، با مصرف سیگار، با دست خودتان از فرق سر تا نوک پاهایتان را مورد حمله قرار می دهید. حالا که با برخی از عوامل نابینایی آشنا شدیم، بیایید نگاهی به زندگی برخی از مشاهیر نابینا هم بیندازیم و بدانیم که برای موفقیت انسان هیچ چیز مانند اراده و تلاش تاثیرگذار نیست.
هومر بزرگترین حماسه جهان را نوشته است. درست است که در شرق، «ماهابهاراتا» و «رامایانا» هندوان هم دو حماسه بزرگ هستند، اما وقتی نام حماسه در ادبیات می آید، خبرگان و ادب شناسان به یاد نام هومر، اسب تروا و پاشنه آشیل می افتند. طبق افسانه های یونانی، هومر یا از بدو تولد نابینا بوده است با بر اثر حادثه و بیماری بینایی خود را از دست داده است.
طه حسین یکی از نویسندگان و روشنفکران مصری در سده بیستم است. او تحصیلات خود را در دانشگاه الازهر در رشته ادبیات و الهیات دنبال کرد. با اینکه او از سه سالگی بینایی خود را از دست داده بود اما وقتی دانشگاه ملی قاهره تاسیس شد، او توانست به عنوان نخستین دانش آموخته آن دانشگاه با مدرک دکترا در رشته ادبیات عرب فارغ التحصیل شود. پس از آن به سوربون پاریس رفت و مطالعات و تحصیلات خود را دنبال کرد و بعد به مصر بازگشت و یکی از بنیانگذاران «دانشگاه اسکندریه» شد.
در دنیای موسیقی، هنرمندان نابینای زیادی وجود دارند که ما از میان آنها ری چارلز را به عنوان یکی از خوانندگان بزرگ قرن بیستم انتخاب کردیم. ری چارلز خواننده، نوازنده، آهنگساز و ترانه نویس آمریکایی و از پیشگامان سبک سول (Soul) در موسیقی آمریکا بود. چشم های ری چارلز در سنین سه تا چهار سالگی شروع به کم بینایی کردند و او در هفت سالگی کاملاً نابینا شده بود. وقتی از او پرسیدند چرا با اینکه خدا را نمی تواند ببیند باز به او ایمان دارد در جواب گفته بود: “الکتریسیته هم وجود دارد اما نمی توانیم آن را ببینیم”. علت نابینایی او را آب سبز حدس زده اند.
درباره چشم های خود چه می دانید؟
در روز جهانی نابینایان بهتر است با چشمان خود بیشتر آشنا شویم و قدر این عضو جادویی را بیشتر بدانیم.
آیا می دانستید چشم ها پس از دو هفته از انعقاد نطفه ایجاد می شوند؟
آیا تا به حال با خودتان فکر کرده اید که چرا بالای چشم هایتان ابروست؟ نه ببخشید! نباید این سوال را می پرسیدم چون لابد شما هم از آن دسته از آدم ها هستید که نباید به شما گفت چرا بالای چشمتان ابروست، ولی بد نیست یک نگاه به آینه بیندازید تا بیشتر با ظرافت و اعجاز خلقت آشنا شوید. ابروهای قشنگ شما به این خاطر بالای چشم شما قرار دارند تا علاوه بر زیبایی از ریزش عرق داخل چشم ها محافظت کنند، پس چرا اصرار دارید آنها را تاتو کنید؟!
مژه هایتان هم برای مهار کردن گرد و خاک در حدقه چشمان زیبایتان قرار گرفته اند! نه آنطور که شاعران فارسی از چشم های شما زاغه مهمات درست کرده اند تا مثل تانک در دل عاشقان تیر پرتاب کنید!
آیا می دانستید ممکن است در طول عمر همه چیز کوتاه و بلند و کوچک و بزرگ شود الا چشم هایتان؟
چشم های شما از 2 میلیون جزء ساخته شده اند؟
فقط یک ششم چشم شما قابل ملاحظه است؟
قرنیه تنها عضوی از بدن است که خون ندارد؟
آیا می دانستید چشم تنها عضوی از بدن است که نمی توان آن را پیوند زد؟ چرا که همانطور که گفتم چشم ها روی هم رفته از دو میلیون جزء خلق شده اند و چه کسی می تواند این عضو ظریف و پچیده را پیوند بزند؟
در سراسر جهان 39 نابینا وجود دارد؟
هشتاد درصد بیماری های چشم قابل پیشگیری هستند؟
آیا تا به حال با دوربین موبایل یا هر دوربین دیگری عکس انداخته اید که بعد دیده باشید چشم هایتان مثل خون آشام افتاده است؟ علتش را می دانید؟ در فضاهای تاریک و کم نور، به هنگام فلاش خوردن دوربین، نور دوربین به قسمت عقبی چشم به نام مشیمیه یا لایه رگی چشم که پر از خون است می افتد و بنابراین آن رنگ قرمزی که در چشم هایتان در بعضی عکس ها وجود دارد، خون است!