حفظ سلامت روانی هر کس وظیفه خود اوست؛ هر چند گاهی شرایط ما را به سمت و سوی تشویش و اضطراب می برد اما برای حفظ سلامت روانی خود باید تکنیک های این کار را یاد بگیرید و به جای سپردن خود به شرایط پیش امده، کنترل شرایط را در دست بگیرید. در این مطلب روش هایی که در جهت حفظ سلامت روانی به شما کمک می کند، مطرح شده است. سعی کنید این تکنیک ها را به بخشی از جریان زندگی خود تبدیل کنید.
1. در صورتی که عادتی مخربی دارید یا احساس تنهایی مفرط، عدم تعادل روحی میکنید، و امکان مالی مراجعه به یک روانشناس یا مشاور را ندارید، در شهر محل سکونت خود به دنبال دوره ها، گرد هم آییها یا مجمعهایی باشید که به صورت رایگان برای دور هم جمع شدن افراد مشابه برگزار شده و به بهبود شرایط روحی و روانی افراد، به شنیدن تجربههای مختلف و تقسیم کردن مشکلات کمک شایانی میکند.
2. از ظاهرتان به خوبی مراقبت کنید. یکی از مهمترین عوامل، عشق ورزیدن و اهمیت دادن به خودتان است. طی تحقیقی گسترده، روانشناسان دریافتند زنان و مردانی که هرروز صبح دوش گرفته و به موها یا سر و وضع خود میرسند، حتی اگر آن روز را در خانه خواهند بود، و دوست دارند چهرهای زیبا و تمیز در آینه ببینند، افرادی به مراتب شادتر از دیگرانند که کمتر به خود اهمیت میدهند.
3. مهمترین زمان در طول روز برای حفظ سلامت روان، صبح هاست. سعی کنید یک روتین یا برنامه منظم برای صبح هر روز داشته باشید. به عنوان مثال ساعت ثابتی از خواب برخیزید، دوش بگیرید یا چند دقیقه نرمش کنید، حتما صبحانه بخورید و یک فنجان چای یا قهوه مورد علاقه تان را بنوشید، روزنامهای بخوانید یا اگر به دنیای اینترنتی علاقه مندید اخبار مهم ایران و جهان را از بخش "توتیتر" مجله تولینک دنبال کنید. یک موسیقی کلاسیک گوش دهید و این برنامه منظم را هرروز تکرار کنید.
4. لیندا استایلز، روانشناس موفق در یکی از کتاب خود میگوید: مغز انسان گرایش عجیبی به تمرکز بر روی نیمه خالی لیوان دارد. بیشتر اوقات به جای دیدن نقاط قوت و دارائیهای با ارزشمان، نقاط ضعف را پر رنگ میکنیم و جز آنها چیزی نمیبینیم. درحالیکه شکرگزار یا قدردان بودن نسبت به هر مهر و مهربانی یا داشته و دارایی، تاثیری فوقالعاده بر روی سلامت روان ما دارد. سعی کنیم سپاسگزاری و قدردانی را دائمی کنید و تنها در زمانهای سخت یا پس از دست دادن خوبی ها، یاد آن نیفتید.
5. خواب کافی و درست یکی از کلیدهای سلامت روان است. شبها قبل 12 به رختخواب بروید و سعی کنید 8 ساعت کامل در طی شب بخوابید. همچنین تمام دستگاههای الکترونیکی به خصوص گوشی همراه را خاموش کنید و اجازه ندهید که خوابتان را مختل کنند.
6. از مادر و پدر گرفته تا همسر و دوستان نزدیک، سعی کنید روابطتان را مستحکم نگاه دارید. یکی از مهمترین احساسهایی که برای جلوگیری از اختلال در سلامت روان میبایست داشته باشیم، تنها نبودن است. هرچه روابط نزدیک تر و قویتری داشته باشیم، در زمانهای سخت کمتر و کمتر احساس تنهایی خواهیم داشت.
7. ورزش کنید. نه تنها برای حفظ سلامتی فیزیکی، داشتن ظاهر زیبا یا داشتن تفریح سالم، بلکه به منظور تعریق. از نظر علمی ثابت شده است که تحرک جسمانی و دفع سموم بدن، یکی از موثرترین راهها برای حفظ کارکرد درست مغز است.
8. نیازی به تکرار اهمیت تغذیه سالم نمیبینیم. داشتن برنامه صحیح غذایی، یکی از حیاتیترین موارد در حفظ سلامت فیزیکی و روانیست. اما در صورتی که از اضطراب رنج میبرید (چه درونی و چه رفتاری) و حساب ضعیفی دارید، از مواد خاصی چون کافئین و شکر تا میتوانید دوری کنید.
9. مدیتیشن یا تن آرامی، یکی از بهترین روش هاییست که در سالهای اخیر برای بهبود شرایط جسمانی و روانی مورد استفاده قرار میگیرد. به خصوص یوگا، چه تحت تعلیم یک مربی و چه انجام آن در خانه در مقابل سیدیهای آموزشی در حال پخش، میتواند بسیار موثر باشد.
و در نهایت:
10. اگر دوست دارید زمان زیادی را در دنیای مجازی بگذرانید، سعی کنید روی مواردی زمان بگذارید که روح را آرام میکنند و برایتان انگیزه ایجاد میکنند. همچنین دورهها یا وبسایتهای آنلاین بسیاری میتوانید بیابید که تنها با چند آزمون یا مقاله میتوانند کمک شایانی در این زمینه بکنند.