بسیاری از ما خود تجربه کرده یا شکایاتی در مورد خستگی‌ چشم شنیده ایم که سبب عدم تمرکز و کم شدن کارایی چشم‌ها می‌‌شود. بنابر گفته‌های چشم پزشکان، خارش و خستگی‌ چشم علل متفاوتی می‌‌تواند داشته باشد که در این مطلب به مهم‌ترین آنها می‌‌پردازیم.

 

خستگی‌ جسم مژگانی

جسم مژگانی (ciliary body) بخش ضخیم لایهٔ عروقی چشم است که مشیمیه را به عنبیه مربوط می‌کند. جسم مژگانی از ماهیچه مژکی و زوائد مژگانی تشکیل شده‌است و مسئول تراوش مایع زلالیه و تغییر تحدب عدسی (تطابق) است. و تمرکز طولانی مدت روی اشیا نزدیک خستگی این بخش از چشم را به دنبال خواهد داشت.

خستگی‌ ماهیچه‌های برون چشمی

به شش ماهیچه‌ای که حرکت چشم را تنظیم می‌کنند به همراه یک ماهیچه به نام ماهیچه بالابرنده پلک بالا که بالاکشیدن پلک را تنظیم می‌کند، ماهیچه‌های بیرونی چشم یا ماهیچه‌های برون‌چشمی یا عضلات خارج چشمی گفته می‌شود. تمرکز طولانی‌ مدت بر روی نوشته‌های ریز می‌‌تواند یکی‌ از علل اصلی‌ خستگی‌ این ماهیچه‌ها باشد، همچنین تغییر مسیر نگاه از دور به نزدیک یا برعکس به مدت طولانی‌ که در نتیجه احساس خستگی‌ و خارش چشم را به دنبال خواهد داشت.

بیماری‌های سطح چشم

مطالعه و تمرکز طولانی‌ مدت بر روی کتاب یا نوشته، یکی‌ دیگر از علل خستگی‌ چشم است. نه تنها به دلیل بی‌ حرکت ماندن طولانی‌ مدت بلکه به دلیل کم بودن تعداد پلک زدن و خشک شدن چشم ها.

مشکلات و تغییرات دید

عدم انجام کنترل‌های پزشکی‌ و مراجعه به موقع به چشم پزشک جهت تعیین نمره چشم، ممکن است سبب عدم تشخیص تغییر در میزان دید شده و خشکی، خارش یا خستگی‌ مفرط چشم‌ها را به دنبال داشته باشد.

تشعشع

تابش ناگهانی نور زیاد یا هر نوع تشعشعی به چشم ها، عوارضی را به دنبال خواهد داشت. به خصوص افرادی که بنابر شغلشان در معرض نور‌های زیاد یا تشعشعات خاصی‌ قرار دارند می‌‌بایست تمام نکات ایمنی را رعایت کنند.

در نهایت با بروز هر نوع علائمی که طولانی‌ مدت یا مداوم باشد، باید به چشم پزشک مراجعه کرد.