وی چت، پیام رسان چینی که در سال 92 به خاطر نقض حریم خصوصی کاربران و انتشار محتوای غیر اخلاقی در ایران فیلتر شده بود از دیشب به دستور کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه رفع فیلتر شده و مجددا در دسترس ایرانی ها قرار گرفته است.
این اپلیکیشن پیام رسان با داشتن بیش از 980 میلیون کاربر فعال ماهانه یکی از پرجمعیت ترین پیام رسان های دنیاست که بخش اعظم کاربرانش را چینی ها و ساکنین کشورهای شرق آسیا تشکیل می دهند.
چینی ها وی چت را به خاطر قابلیت های متنوعش یک «اپلیکیشن همه کاره» می دانند و برای انجام بسیاری از کارهای خود مثل تماس صوتی و تراکنش های مالی به آن تکیه می کنند. حالا و با رفع فیلترینگ این اپلیکیشن در ایران، زمزمه هایی مبنی بر جانشینی آن با تلگرام در فضای مجازی به گوش می رسد.
به بهانه همین رفع فیلترینگ، در این مطلب نگاهی به قابلیت های وی چت خواهیم داشت تا ببینیم که آیا این پیام رسان چینی در شرایط مسدود بودن تلگرام می تواند جایگزین خوب و شایسته ای برای آن باشد؟
رابط کاربری خشک و بی روح وی چت همانند پیام رسان های قدیمی است و گزینه های زیادی برای شخصی سازی در اختیارتان قرار نمی دهد. ضمن این که عادت کردن به ساختار منوهای آن ممکن است زمان بر باشد.
وی چت یک پیام رسان چینی است و برای رفع نیازهای ارتباطی مردم این کشور طراحی شده، روی قابلیت های خاصی تمرکز کرده و در بعضی جنبه ها با پیام رسان های بین المللی دیگر تفاوت های بزرگی دارد. بنابراین اگر از آن انتظار چیزی شبیه تلگرام را داشته باشید، احتمالا با دیدن محیط آن کمی جا بخورید.
همانطور که گفتیم، وی چت آچار فرانسه چینی هاست که تقریبا تمام نیازهای اینترنتی این کشور پرجمعیت را پاسخ می دهد؛ از نیازهای ارتباطی گرفته تا پیگیری اخبار و پرداخت های بانکی و سرگرمی و حتی امکان ارتباط مستقیم با برندهای معروف.
اگر از وی چت انتظار چیزی شبیه تلگرام را داشته باشید، احتمالا با دیدن محیط آن کمی جا بخورید.
هولدینگ Tencent وی چت را به عنوان یک ابزار همه کاره برای چینی ها طراحی کرده و از نتیجه کار پیداست که تا کنون در جلب نظر مردم این کشور موفق بوده، اما این که چقدر در میان ایرانی هایی که به تلگرام خو گرفته اند موفق ظاهر شود به فاکتورهای زیادی بستگی دارد.
وی چت علیرغم داشتن امکاناتی خوب و منحصر به فرد، در مقایسه با تلگرام رابط کاربری بسیار خشک و بی روحی دارد که شما را به یاد نسخه های قدیمی پیام رسان هایی مثل LINE و واتس اپ می اندازد. انیمیشن ها در حداقل میزان ممکن به کار گرفته شده اند و امکانات شخصی سازی بسیار محدودند، ضمن این که عادت کردن به ساختار منوهای اپلیکیشن می تواند کار زمان بری باشد.
امکان ارسال پست در تایملاین؛ یکی از معدود مزایای وی چت نسبت به تلگرام که البته در پیام رسانی مثل LINE صورت پیشرفته تر و بهتر آن را شاهد هستید.
با وی چت می توانید در چت های دو نفره یا گروهی (تا سقف 500 نفر) به گفتگو پرداخته و عکس و ویدیو، لوکیشن زنده، پیام صوتی و استیکر بفرستید. ضمنا امکان برقراری تماس های ویدیویی رایگان (تا سقف 9 نفر همزمان) را هم دارید که بسته به سرعت نت کیفیت خوب و قابل قبولی دارند.
اکثر این قابلیت ها (به غیر از ویرایش و پاک کردن پیام ها) در تلگرام هم حضور دارند، اما وی چت امکانات دیگری هم دارد که وجه تمایز آن با پیام رسان روسی محسوب می شوند. هر کاربر وی چت در بخشی به نام Moments تایم لاین مخصوص به خود را دارد که اشتراک گذاری عکس و ویدیو، لایک کردن و نظردهی جزو قابلیت های آنند؛ تقریبا مثل همان چیزی که قبلا در پیام رسان LINE تجربه اش کرده بودیم، البته با امکانات کمتر.
هر کاربر وی چت در بخشی به نام Moments تایم لاین مخصوص به خود را دارد.
اما به غیر از Moments که می تواند وسیله خوبی برای ارتباط با دوستان قدیمی و یافتن دوستان جدید باشد، وی چت یک قابلیت آشنای دیگر هم دارد: امکان جستجوی کاربران اطراف و ارتباط با آن ها، خصوصیتی که بسیاری از ما ایرانی ها قبلا در پیام رسان BeeTalk تجربه اش کرده بودیم.
وی چت به دو شکل اجازه داده که آدم های اطراف تان را پیدا کنید: یکی از طریق قابلیت Shake که با تکان دادن موبایل، فردی را به طور تصادفی به شما معرفی می کند و یکی دیگر بخش People Nearby که می توانید افراد را با جستجوی فیلتر شده (بر اساس جنسیت و موقعیت و ...) بیابید.
جالب است بدانید که قابلیت جستجوی کاربران در کشور پرجمعیتی مثل چین یکی از مهم ترین دلایل موفقیت وی چت بوده، خصوصا حالتی که می توانید با آن به سرعت وارد یک چت گروهی با کاربران تصادفی در دور و اطراف تان بشوید.
امکان دوستی با کاربران اطراف موضوعی است که در صورت احتمال جایگزینی با تلگرام می تواند برای وی چت چالش های زیادی را به همراه داشته باشد.
اما در مورد ایران و قوانین خاص حاکم بر آن، اینجا سوالی پیش می آید: قبلا همین قابلیت و نحوه استفاده احتمالی از آن، یکی از موضوعاتی بود که منجر به فیلتر شدن ویچت شده بود. اما حالا و با رفع فیلترینگ، باید دید که آیا دیدگاه ها نسبت به این قابلیت تغییر کرده یا قرار است که این قسمت از برنامه از دسترس کاربران ایرانی خارج بشود؟
یکی دیگر از خصوصیات متمایز کننده وی چت که احتمالا یکی از دلایل مهم رفع فیلترینگ آن بوده، امکان ساخت حساب های کاربری رسمی برای افراد مشهور و برندها و سازمان هاست. وی چت از بخشی به نام Official Accounts برخوردار است که برندها در آن می توانند با ساخت پروفایل، بیانیه ها و اخبار جدید خود را به اطلاع میلیون ها نفر برسانند و کاربران هم به طور مستقیم با آن ها در ارتباط باشند.
ثبت و تأیید یک حساب کاربری در وی چت می تواند پروسه بسیار زمان بری باشد.
در حال حاضر 8 میلیون حساب رسمی در وی چت وجود دارد که خدمات مختلفی را به کاربران خود ارائه می دهند. احتمالا رفع فیلترینگ وی چت با امید جایگزین شدن این خصوصیت با کانال های تلگرام انجام گرفته، اما نکته اینجاست که ساخت کانال در تلگرام یک دقیقه هم زمان نمی برد و برای عموم آزاد است، اما ثبت و تأیید یک حساب کاربری در وی چت ضمن این که برای کاربران معمولی ممکن نیست می تواند پروسه ای بسیار زمان بر و حتی برای کاربران ایرانی غیر ممکن باشد.
فارغ از این موضوع، وی چت دو قابلیت متمایز دیگر هم دارد که احتمالا برای کاربران ایرانی کاربردی نخواهند داشت: یکی امکان پرداخت بانکی (که ظاهرا فقط برای ساکنان چین و کشورهای اطرافش ممکن است) و دیگری بخشی برای دنبال کردن اخبار داغ روز که تمام محتوایش کاملا به زبان چینی هستند.
مواردی که گفتیم در کنار عدم پشتیبانی از زبان فارسی مسائلی هستند که احتمال جایگزینی وی چت با تلگرام را کمرنگ می کنند. اما هیچ کدام از این مسائل مشکل بزرگ وی چت محسوب نمی شوند.
امکان ورود به اپ با «سخن نگاری» و بازیابی رمز عبور از طریق قابلیت Emergency Contacts؛ دو ویژگی امنیتی وی چت که جایگزین احراز هویت دو فاکتوره شده اند.
«امنیت» موضوعی است که در پیام رسان محبوب چینی ها در هاله ای از ابهام قرار دارد. وی چت از زمان آغاز به کارش در سال 2011 تا امروز، بارها و بارها به نقض حریم خصوصی و فاش سازی اطلاعات کاربرانش برای مقامات دولتی متهم شده و در مقایسه با سایر پیام رسان های پرجمعیت به رمزنگاری end-to-end داده ها برای حفاظت از کاربران اعتقادی ندارد.
در مقایسه با تلگرام که همیشه در تست های امنیتی سربلند بیرون آمده و جزو امن ترین پیام رسان ها بوده، باید دید که آیا واقعا وی چت با این کارنامه بد برای جایگزینی با تلگرام می تواند شانسی داشته باشد؟
«امنیت» موضوعی است که در پیام رسان محبوب چینی ها در هاله ای از ابهام قرار دارد.
در انتها و برای جمع بندی، فکر می کنیم حالا زمانش فرا رسیده که به سوال مطرح شده در تیتر مطلب پاسخ بدهیم: آیا وی چت می تواند جایگزین تلگرام شود؟
پاسخ احتمالا یک «نه» قاطع باشد. بسیار بعید به نظر می رسد که وی چت با این سطح از مشکلات امنیتی، قابلیت های بی کاربرد برای ایرانی ها، عدم پشتیبانی از زبان فارسی و محدودیت ها نسبت به پیام رسان های دیگر بتواند انتخاب بعدی ایرانی ها برای پیام رسانی اینترنتی باشد.
در صورت فیلترینگ دائمی تلگرام، تصور می کنیم که همچنان «واتس اپ» به خاطر محیط آشناتر و امنیت بیشتر گزینه محتمل تری برای جایگزینی با تلگرام محسوب شود. البته شاید مطابق وعده وزیر ارتباطات، شرایط به گونه ای پیش برود که همچنان بتوانیم بدون دردسر به استفاده از تلگرام ادامه بدهیم.
شما در مورد وی چت چه نظری دارید؟ حتما با ما در قسمت نظرات در میان بگذارید.
نکات مثبت
- مکالمات گروهی تا سقف 500 نفر
- کنفرانس ویدیویی تا سقف 9 نفر
- تماس صوتی رایگان
- دارای قابلیت تایم لاین (Moment)
- امکان ارسال لوکیشن زنده
- یافتن افراد نزدیک
نکات منفی
- امنیت بسیار ضعیف در مقایسه با تلگرام
- نبود قابلیت کانال
- محیط ناآشنا که عادت کردن به آن را سخت می کند
- رابط کاربری خشک و بی روح
- قابلیت های بلااستفاده برای کاربران ایرانی
- نبود امکان ویرایش و حذف پیام ها
- WeChat
- قیمت: رایگان
- سازنده: WeChat
- سیستم عامل: iOS، اندروید، ویندوز، مک
- حجم: 235 / 57 مگابایت