به گزارش ایسنا، دومین نشست از سلسله نشستهای همایش ایران فرهنگی در جهان امروز ی که برای این همایش ترتیب داده شده بود، به موضوع اقتصاد فرهنگ اختصاص پیدا کرد.
دراین بخش که با عنوان "برجام و فرهنگ" با حضور علیاکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی، بهروز غریبپور کارگردان تئاتر و محمود آموزگار رئیس اتحادیه ناشران و کتاب فروشان تهران برگزار شد، بهروز غریبپور در ابتدای سخنانش به کم بودن فضای مفاهمه اشاره کرد و گفت: در سال 1377 وقتی به ایتالیا رفتم در حال تماشای یک برنامه تلویزیونی بودم و دیدم که یک نفر سولیست پیانو می نوازد. بعد از اینکه پیانو نوازیاش تمام شد به سمت دوربین برگشت و گفت: به خاطر مشغله کاری که در وزارت آموزش و پرورش دارم، کمتر تمرین پیانو کردم و به همین خاطر از مخاطبانش عذرخواهی کرد. من دراین جا تازه متوجه شدم که این فرد وزیر آموزش و پرورش کشور ایتالیاست.
او پس از بیان این خاطره اظهار کرد: نمی دانم در دولت آقای روحانی چه کسی ساز میزند یا آواز میخواند. کدام یک از شما کتابهای جدید را خواندهاید. به تئاترهای جدید رفتهاید. این همه در تهران گالری وجود دارد. کدامتان بدون انکه دعوتتان کنند به آنها سر میزنید.
این کارگردان تئاتر اضافه کرد: بقای کابینهها حداکثر هشت سال است اما بقای فرهنگ مثل آقای دعایی که بدون اینکه دعوت شوند همه ما را سرافراز میکنند بسیار است.
در ادامه این مراسم، محمد آموزگار رئیس اتحادیه کتابفروشان و ناشران تهران از علی اکبر صاحلی رئیس سازمان انرژی اتمی خواست تا درباره اتفاقی بودن یا برنامه ریزی داشتن مذاکرات هستهای از او سوال کرد که صالحی هم در جواب و در ابتدای سخنانش بحث امید را مطرح کرد و گفت: یکی از محرکهای اجتماعی امید است. اگر امید به صورت فردی و اجتماعی وجود نداشته باشد، جامعه از حرکت باز میایستد.
او در اهمیت حضور امید در جامعه داستانی از زبان پیامبر (ص) بیان کرد و گفت: ما یک ملت داریم و یک دولت. همواره دولت در جایگاهی نشسته که ملت دائم از او سوال می کند. چون دولت در مقام خادمی ملت است اما این مسئله باید دو طرفه باشد یعنی زمانی باشد که ملت هم به کمک دولت بیاید.
رئیس سازمان انرژی اتمی در ادامه با اشاره به اهمیت هنر در جامعه گفت: به نظر من هنر کاری که میتواند بکند این است که نگذارد چرخدندهها در جامعه خرد شوند. هنر در جامعه به معنی ایجاد چرخش نرم امور است. اگر درست فهم و درک شود و نشر پیدا کند.
او سپس به موضوع انرژی هسته ای، برجام و مذاکرات 5+1 اشاره کرد و با طرح این پرسش که چرا این اتفاق رخ داد گفت: این انقلاب یک موجود زنده است و هیچ اتفاقی هم در خلا برای زنده ماندن آن رخ نداده است.
بنابراین حتما در زمانی باید یک محرکی وجود داشته باشد، قبل از پیروزی انقلاب در این جامعه محرکی به نام مشروطه وجود داشت. تا به انقلاب اسلامی رسیدیم. بعد از انقلاب ما شروع به بالندگی کردیم و علی رغم مشکلات و نابلدیها جهت درستی را رفتیم.
او ادامه داد: در این سیری که در حال حرکت هستیم گاهی با موانعی مواجه شدیم الان گردنه ترامپیست روبروی ماست اما مردم ایران از همه این مشکلات عبور کردهاند.
او با اشاره به اهمیت تدبیر برای جامعه و اعضای آن گفت: مسئولیت تک تک ابنا بشر، تدبیر است و برای همه ضروری است اما باید به تقدیر هم توجه کنیم. ما هنوز بیش از 37 سال از انقلابمان نمیگذرد در صورتی که ما ملتی هستیم که 3700 سال تاریخ و تمدن دارد. 37 سال در مقابل این 3700 سال زمان زیادی نیست.
در همین 37 سال هم برای این ملت یک کتاب قطور و زرین رقم خرده است. ما هم اکنون در حال طی کردن بالندگی هستیم و باید به دوره فرهیختگی برسیم. ما در ابتدای راه هستیم. ملت جالبی هستیم. انتظاراتمان زیاد است و عجولیم اما آرام آرام به وضعیت و افق روشنی خواهیم رسید.
صالحی سپس در باره علت به وجود آمدن برجام و اینکه چرا در میان تمام کشورهایی که به انرژی هسته ای دست پیدا کرده اند، ایران مورد چالش قرار گرفته است گفت: علت این است که ایران در عرصه بینالمللی حضور دارد و آنها میخواهند معزولش کنند. این مسئله هم به خاطر این است که انقلاب دارای ایدئولوژی و شیوه حکمرانی ارائه کرده و آنها به خاطر نشر پیدا نکردن این شیوه حکمرانی میخواهند مارا مهار کنند. آنها سالها از راه برخورد سخت با ما تقابل کردند اما راهی به جایی نبردند. تصمیم گرفتند با تعامل ما را مهار کنند. این مهار کامل آنها تبدیل به مهار محدود شد و در این مرحله بود که ما وارد مذاکره شدیم.
او گفت: این مذاکرات به سرانجام نمیرسید مگر اینکه تدبیر رهبری به کمک ما امد. تدبیر شد که با آمریکا وارد گفتوگو شدیم.
صالحی گفت: وقتی مذاکرات به نتیجه رسید، احساس غرور کردم از این که چگونه یک گروهان به پشتوانه این مردم به نتیجه رسید.
او گفت: خیلی تلاش شد برجام را نافرجام نشان بدهند و این عین بی عدالتی است. او با ارائه توضیحاتی درباره تصمیمات گرفته شده درباره پایین اوردن تعداد سانتریفیوژها در مذاکرات 5+1 گفت: در حال حاضر ما غنی سازی داریم اما به اندازه سوختی که داریم. من این را بارها گفتهام مذاکرات ما افتخار آمیز بود و صفحه زرینی در تاریخ این ملت است. ما هم اکنون بزرگترین قرارداد صنعتی را در حوزه پتروشیمی بستهایم. وضع عالی است و خوب جلو می رویم و سال آینده شرایط بهتر میشود ولی اینگونه نیست که یک شبه همه بیکاریها و گرانیها کاهش پیدا کند اما دوستان به شدت در حال کار کردن هستند.
او در بخش دیگری از سخنانش به برگزیده شده فیلم فروشنده اصغر فرهادی در اسکار اشاره کرد و آن را غرور انگیز خواند و گفت: زمانی مجله تایم نوشته بود ایرانیها ملت عجیبی هستند. با پولی که ما خرج ساعت استراحت قهوه و چایی میکنیم، فیلمهایی میسازند که خواستار بینالمللی دارد.
در ادامه این نشست بهروز غریبپور با تمجید از تیم مذاکره کننده ایرانی در بحث مذاکرات 5+1 گفت: در این مذاکرات بازیگری خیلی مهم است.
او در بخش دیگری از سخنانش گفت: ما در عرصه هنر باید این را آموزش بدهیم که چه چیزی را بیافرینیم. در عرصه سیاست هم چنین چیزی حتما هست. من کاری به تفکر قوام السلطنه ندارم اما او با استالین و رژیم خونخوار شوروی بازیگری کرد. چه بسا اگر به گذشته دیپلماتها برگردیم، میبینیم آنها هم به نوعی خوی تئاتری و بازیگری دارند.
غریبپور همچنین با اشاره به برگزیده شدن فیلم فروشنده اصغر فرهادی در اسکار گفت: این روی صحنه رفتن پروفسور نادی و خانم انصاری و نرفتم فرهادی روی سن نشان میدهد که هنرمندان هم بازی دیپلماسی را بلدند.