ید یکی از مواد معدنی ضروری برای بدن است که باید از رژیم غذایی دریافت شود. غده تیروئید بدن برای تولید هورمون تیروئیدی نیاز به ید دارد. توصیه به مصرف ید در روز در حدود 150 میکرو گرم در افراد بالغ است. میزان نیاز به ید در زنان حامله و همینطور شیردهی نیز بالاتر است. کمبود ید میتواند منجر به مشکلات تیروییدی شود و به همین منظور مصرف ید بسیار مهم است. اگرچه که در کشور ایران نمک با ید افزوده شده وجود دارد اما خوردن نمک برای تامین میزان ید دریافتی به هیچ وجه مورد تأیید متخصصین تغذیه نیست چرا که نمک سبب میشود تا خطر ابتلای فرد به بیماری فشار خون و بیماری قلبی عروقی نیز افزایش پیدا کند.
ماده غذایی ید چیست ؟
ید در بدن به میزان بسیار کم مورد نیاز است. برای آنکه هورمون تیروئید به صورت نرمال عمل کند باید هر سال تقریباً معادل 50 میلی گرم و یا تقریباً 1 میلی گرم ید در هر هفته در رژیم غذایی مورد مصرف قرار گیرد. این شبه فلز در متابولیسم چربی ها دخالت می نماید و زیادی آن را از بین می برد و در بهبود و تقویت حالات فیزیکی و روانی دخالت دارد.
کمبود ید در اطفال موجب عقب افتادگی و در اشخاص بالغ موجب سرطان سینه، احساس خستگی و… در پاره ای از حالات به ایجاد حماقت و نفهمی ختم می شود. به علاوه موجب اضافه وزن و کمبود انرژی می گردد. در صورت نرسیدن ید به بدن، در دهان احساس یک نوع طعم فلزی و گاهی زخم هایی در دهان و کمی ترشح غدد بزاقی و اسهال و تهوع خواهد شد.
وقتی ید کم تر از مقدار لازم به بدن برسد سلول های غده تیروئید تجزیه می شوند و خونریزی میکنند. هر گاه کمبود ید در مدت طولانی ادامه یابد رفته رفته مقدار بسیاری بافت جایگزین ضخیم، که دیگر قادر به تولید هورمون تیروئید نیستند، جای این سلول ها را می گیرد. در این صورت دیگر «ید» به تنهایی قادر به نوسازی چنین غده ای نخواهد بود. از همین روی شناسایی غذاهایی که حاوی ید بالا هستند مهم است که در این مطلب به آن پرداخته شده است.
جلبک دریایی خوراکی
جلبک دریایی خوراکی در داخل اقیانوس رشد میکند و یک منبع غذایی بسیار خوب از نوع مواد مغذی، ویتامین، مواد معدنی و همینطور اکسیدان است. جلبک دریایی منبع بسیاری خوبی از ید است.
لبنیات
لبنیات منبع بسیار خوبی از ید هستند؛ اگرچه که فرآیند تهیه شیر نیز میتواند اثر زیادی روی میزان ید موجود در آن داشته باشد. بر اساس نتایج تحقیقات انجام شده میزان ید موجود در لبنیات در حدود 60 تا 100 درصد نیاز بدن به کلسترول را میتواند تامین کند. علاوه بر شیر، ماست نیز میتواند منبع بسیار خوبی از ید باشد.
میگو یک غذای کم کالری و پر پروتئین است که در عین حال منبع بسیار خوب از ید نیز است. علاوه بر آن در ید ماده مغذی مهم دیگری نیز وجود دارد به نام ویتامین ب12. سلنیوم و فسفر. میگو و همینطور سایر غذاهای دریایی معمولا حاوی میزان کافی ید هستند چرا که نمک دریایی را به خود جذب میکنند.