روش های اتو کشیدن
برای اتوکشی نیز مانند هر کار دیگری قوانین و نکاتی وجود دارند که با رعایت آنها، کار سریعتر و باکیفیت بهتری انجام میگیرد.
بنابراین پیش از انجام کار اتوکشی، ابتدا باید به علائم بینالمللیای که معمولا روی برچسب متصل به لباسها و لوازم پارچهای، با دوخت استاندارد، وجود دارد، توجه کنید. این علائم رابطه مستقیمی با جنس پارچه لباس دارند. درواقع روی این برچسبها مشخص میشود این لباس اتوشدنی است یا خیر و درصورتی که اتوکشیدن آن امکانپذیر باشد، این کار باید در چه دمایی انجام شود.
● میزی برای اتو:
اگر میخواهید هنگام اتوکشیدن دچار پشتدرد و کمردرد نشوید، میز اتویی تهیه کنید که ارتفاع آن قابل تنظیم باشد. به این ترتیب شما میتوانید باتوجه به قدتان، میز را در ارتفاع مناسب قرار دهید؛ به صورتی که برای اتوکشی نیاز به دولاشدن و خمیدگی پشت وجود نداشته باشد. باتوجه به اینکه روکش پارچهای میز اتو در اثر اتوکشیدنهای متوالی لباسها تغییررنگ داده و معمولا لکهدار میشود، برای حفظ ظاهر پارچه آن، روکشی درست به اندازه سطح میز بدوزید یا از روکشهای آمادهای که باتوجه به ابعاد سطح میز اتو به فروش میرسند، استفاده کنید. با روکشکردن سطح میز اتو، شما میتوانید به راحتی آن را بیرون آورده و بشویید.
● یک پیشنهاد:
برای اینکه گرمای حاصل از اتو هنگام اتوکشی دوبرابر شده و لباس به سرعت صاف و اتوکشیده شود، سطح میز اتو را پیش از قراردادن روکش متحرک، با لایهای از فویل آلومینیوم بپوشانید. این کار را به صورتی انجام دهید که لایه فویل آلومینیوم بدون هیچگونه چین و تاخوردگیای روی میز صاف قرار گیرد و بعد روکش را روی لایه آلومینیومی بکشید. به این ترتیب زحمت شما برای اتوکشی به نصف رسیده و سرعتعمل دوبرابر میشود. درواقع پارچه از هر دو طرف زیر و رو – حرارت میبیند.
● توجه:
پیشنهاد فوق برای پارچههای ظریف و نازک مانند ابریشم و بهطور کلی پارچههایی که برای اتوکشی آنها حرارت زیادی لازم نیست، مناسب نبوده و این کار را فقط برای پارچههای ضخیمتر انجام دهید.
● نکته:
باتوجه به اینکه سطح چوبی میز اتو با چند لایه ابر پوشانده شده و ابر نیز در اثر حرارت کمکم فشرده شده و از بین میرود، هنگام نازکشدن ابر روی میز اتو، اقدام به تعویض میز کنید زیرا قطر ابر روی میز، در نتیجه اتوکشی تاثیر میگذارد؛ بهطوری که هرچه سطح زیر صافتر و نرمتر باشد، لباس روی آن بهتر اتو میشود.
● نگهداری از اتوهای بخار:
پس از پایان استفاده از اتوی بخار، نه تنها آب داخل مخزن را خالی کنید بلکه اگر دستگاه شما دگمهای مخصوص خارجکردن بخار نیز دارد، آن را آنقدر فشار دهید تا باقیمانده آب داخل مسیر نیز بخار شده و راههای خروج بخار بهطور کامل باز شوند. البته ممکن است هنگام انجام این کار، مقداری رسوبات آب به صورت خردهگچ از اتو خارج شده و روی لباس شما بریزد؛ نگران نباشید فقط لباس را بتکانید؛ این ذرات لکهای ایجاد نمیکنند.
● برقی از اتو روی پارچه:
اغلب پارچههای تیره هنگام اتوکشی به اصطلاح برق افتاده و ظاهری نامناسب پیدا میکنند. برای جلوگیری از بروز این مشکل، کافی است تکه پارچهای به رنگ روشن را روی لباس تیره انداخته و از تماس مستقیم اتو با پارچه تیره جلوگیری کنید. این راهکار درمورد پارچههای ظریف مانند ابریشم نیز پیشنهاد میشود. فقط به یاد داشته باشید برای سهولت کار اتوکشی بهتر است پارچه را نمدار کنید. البته پاشیدن آب روی تکه پارچه نیز سرعت اتوکشی را بالا میبرد.
● عوامل خشزا در اتوکشی:
برای اتوکشیدن لباسهای دگمهدار و زیپدار - بهخصوص انواع فلزی آنها – مراقب باشید که اتو را بهطور مستقیم روی سطح زیپ یا دگمه حرکت ندهید زیرا ممکن است باعث خطافتادن کف اتو شود. برای این منظور پارچه نخیای روی آن قسمتها پهن کرده و روی پارچه را اتو کنید.
● صرفهجویی در زمان:
برای صرفهجویی در زمان به هنگام اتوکشی، اگر به همراه لباسها مقداری ملحفه یا رومیزی بزرگ نیز دارید، آنها را به صورت دولا یا حتی چندلا روی میز اتو پهن کرده و روی آنها شروع به اتوکشی لباسهای دیگر کنید. با این کار همزمان با اتوکشیدن لباسها – بهخصوص تیشرتها و لباسهای بچهها – قسمت اعظمی از ملحفه یا رومیزی نیز اتو میشود. به این ترتیب لازم است تنها زمان کوتاهی را برای تکمیل قسمتهای باقیمانده چروک صرف کنید.
● اتوکشی در ابعاد وسیع:
اگر زحمت اتوکشیدن پردههای بزرگ و یکتکه خانه را خودتان تقبل کردهاید ولی با اتوکردن یک قسمت، قسمت دیگر دوباره چروک میشود، از صندلی کمک بگیرید؛ به این ترتیب که یک یا دو عدد صندلی چوبی در قسمت پشت میز اتو قرار داده و بخش اتوکشیده شده پارچه را روی تکیهگاه صندلی آویزان کنید.
● نکته:
باتوجه به اینکه بعضی صندلیها – بهخصوص انواع خراطیشده – تکیهگاهی صاف ندارند، ممکن است با پهنکردن پارچه ظریفی مانند پرده روی سطح خراطیشده پشت صندلی، دوباره چروکهایی ایجاد شود؛ بنابراین بهتر است ابتدا قسمت چوبی مبل یا صندلی را با یک تکه حوله بزرگ ضخیم بپوشانید.
● اتوکردن گلدوزیها و بردرهدوزیها:
اگر لباس یا رومیزی گلدوزی یا بردرهدوزیشدهتان را با دقت شستهاید و زمان اتوکشی آن رسیده است، ابتدا یک تکه حوله بزرگ روی رومیزی پهن کرده، سپس پارچه را در آن قسمت به صورت برگردان روی حوله قرار دهید و شروع به اتوکشی کنید؛ با این کار، دوخت بردرهدوزی یا گلدوزی به اصطلاح، پرس و تخت نمیشود و همان حالت نیمهبرجسته را خواهد داشت.
● یک دسته لباس آماده برای اتو:
اگر دستهای از لباسهای نخی را برای اتوکشی آماده کردهاید، ابتدا آنها را با اسپری آبپاش خوب نمدار کرده، سپس اتو کنید. به این ترتیب چروک لباسها راحتتر صاف خواهد شد.
● نظافت در اتو:
برای تمیزکردن محفظه آب داخل اتوی بخار، محلولی از سرکه سفید و آب را به نسبت مساوی تهیه کرده و درون محفظه آب پر کنید. حالا به مدت 3 دقیقه صبر کنید، سپس محلول سرکهای را بیرون ریخته و داخل آن را آبکشی کنید.
این روزها کف اغلب اتوها معمولا یا از جنس استیل است یا اینکه توسط روکش تفلون یا جنسی مانند آن پوشیده شده است که درصورت اول کافی است مقداری خمیردندان را روی یک تکه پنبه قرار داده و به سطح کف اتو بمالید؛ بعد مدتی صبر کنید تا لایه خمیردندان خشک شود، سپس توسط پنبه نمدار تمیزی لایه را به طور کامل پاک کنید.
اگر اتوی شما از نوع بخاردار است، هنگام مالیدن خمیردندان مراقب باشید مواد وارد سوراخهای مخصوص خروج بخار نشود. در ضمن اگر روی کف اتو لکهای سوختگی باقی مانده، تکهای سیم ظرفشویی را برداشته و به آرامی روی لکه بمالید. البته این کار فقط درمورد اتوهای استیل امکانپذیر است؛ در غیر این صورت، تکه پارچهای را به محلول آب گرم و مواد شوینده یا الکل صنعتی آغشته کرده و کف اتو بکشید. البته محلول گرم سرکه و نمک نیز برای این منظور مفید است.
● اتوکشی پیلیها:
برای اتوکشی یک دامن پیلیدار، تعدادی سنجاقسر نیز لازم است. برای این کار، ابتدا پیلیها را در یک محدوده 30 تا 40 سانتیمتری در جای خود صاف کرده، سپس روی هرکدام، یک سنجاقسر قرار دهید و شروع به اتوکشی کنید. پس از اینکه اتوکشی قسمتهای بالاتر تمام شد، سنجاقها را یکی یکی برداشته و روی انتهای پیلیها را نیز اتو بکشید.