بیمار مبتلا به سادیسم به معنی عام آن انسانی است که اصولاً میل به آزار و شکنجه دادن دیگران را دارد و همچنین ایجاد انهدام و نیستی در او یک میل طبیعی است. معنی خاص سادیسم طبق طبقهبندی DSM-IV عبارت است از انحرافی که شخص مبتلا به آن فقط از راه شکنجه و آزار دادن به جفت جنسی خود، به شعف و لذت جنسی نایل میشود.این اختلال از نام نویسنده فرانسوی که در قرن هجدهم به نام مارکی دوساد بود اقتباس شده است.
لازم به ذکر است افراد بیسرپرست، زنان مطلقه و خصوصاً کودکان که توانایی کمتری در مراقبت از خود دارند، بیشتر در معرض آسیب اشخاص سادیستیک قرار میگیرند.
انواع سادیسم
سادیسم جنسی
مبتلایان به این سادیسم چنانچه قبلاً گفته شد افراد منحرفی هستند که جهت رسیدن به لذت جنسی، قربانی خود را مورد آزار و شکنجه قرار میدهند.
سادیسم ذهنی
فرد مبتلا به سادیسم ذهنی شخصی است که صحنههای اعمال سادیسم را در ذهن خود مجسم میکند و از آنها لذت میبرد. گاهی این فرد امیال انحرافی خود را از طریق تفکر، تکلم، نویسندگی و نقاشی به مرحله عمل در میآورد (به عنوان مثال مزاحمین تلفنی و نویسندگان هرزنامههای اینترنتی). البته نباید این تصور اشتباه پیش آید که این دسته افراد خفیفتر از سایر بیماران سادیستیک میباشند.
سادیسم بدنی
در این نوع سادیسم، افراد کسب لذت و شعف را از تحمیل درد و آزار و اذیت بدنی و ایجاد دردهای جسمی برای دیگران کسب میکنند. این افراد رفتارهای خود را به صورت حیوان آزاری، کتک زدن، خسارت واردکردن به اموال مردم، متلک گفتن به بانوان و حتی اقدام به قتل نشان میدهند.
سادیسم سمبولیک
مبتلایان به نوع سادیسم سمبولیک به جای وارد کردن زجر و شکنجه جسمانی به دیگران، کوشش میکنند با تحمیل حالات روانی، دیگران را معذب ساخته و از این طریق به یک حالت ارضاء و شعف روانی برسند. اینگونه افراد تقاضای چیزی را نمیکنند بلکه دستور و فرمان میدهند.به طور کلی همه انواع بیماران مبتلا به سادیسم دارای نقصان روانی و مشکلات جدی در عزت نفس هستند و در بسیاری از موارد نیز مشاهده گردیده است که فردی که اقدام به اعمال سادیسمی میزند متعاقب مصرف الکل و سوءمصرف مواد بوده است.
درمان
درمان بیماران سادیستیک شامل رواندرمانی بینش گرا، رفتار درمانی، انزجار درمانی میباشد.
مراقبتهای پرستاری
اصولاً خشونت و رفتار تهاجمی یک اورژانس و فوریت روانپزشکی محسوب میگردد که برای مقابله با آن نیاز به تیمهای تخصصی درمانی و در بعضی مواقع پلیس و آتشنشانی میباشد. همچنین باید یادآور شد که حمایت عاطفی و مراقبت پزشکی از قربانی بسیار حائز اهمیت است. قربانی در بسیاری از موارد به علت خجالت و گاهی هم به علت شوک روانی از مراجعه به مراکز درمانی و قانونی گریزان است و گاهی نیز اقدام به خودکشی میکند. بالا بردن سطح فرهنگ اجتماعی و ایجاد مراکز مراقبتی خاص کمک عمدهای به این افراد میکند.