به گزارش ایسنا، تعاونیهای زیرمجموعه موسسه کاسپین که به هشت مورد میرسند و در صدر آنها تعاونی منحل شده فرشتگان قرار دارد، به همراه افضل توس، البرز ایرانیان و وحدت از جمله موسساتی بودند که در سال جاری جریان فعالیت و تعیین تکلیف آنها با مسائل بسیاری همراه بود.
فرشتگان یکی از هشت تعاونی بود که با انحلال به یکی از زیرمجموعههای موسسه کاسپین تبدیل شد تا این موسسه با مجوزی که از بانک مرکزی میگیرد، بتواند شرایط فرشتگان و هفت تعاونی دیگر را ساماندهی کند. ولی به هر صورت در سال 1395 مشکلاتی به وجود آمد که موجب به هم ریختگی اوضاع کاسپین به دلیل مسائل مربوط به تعاونیهای زیرمجموعه شد. در هر حال با ورود دستگاههای ذیربط تعیین تکلیف به مرحله سپردهگذاران فرشتگان از اردیبهشت ماه امسال شروع شد.
بر اساس آخرین گزارشی که امروز (دوشنبه) فرشاد حیدری -معاون نظارت بانک مرکزی- ارائه کرد، فرشتگان حدود 458 هزار سپردهگذار داشته که در فرآیند تعیین تکلیف مرحلهای و با تصمیمی که نمایندگان سران سه قوا برای ادامه تعیین وضعیت موسسات غیرمجاز گرفتهاند، قرار بر این شد تا سقف 200 میلیون تومان تسویه شده و از 200 میلیون به بالا یعنی مابقی سپردهگذاران هم میتوانند در این حد دریافتی داشته باشند.
این در حالی است که تصمیم بر این شد تا سود متعلق به فرشتگان از تاریخ انحلال یعنی شهریورماه 1396 به بعد پرداخت نشود و دلیل اصلی نیز به این برمیگردد که میزان داراییهای شناسایی شده از بدهی آن کمتر بوده و نتوانسته پاسخگوی سود سپردهها باشد.
تاکنون بیش از 452 هزار سپردهگذار تعیین تکلیف شدهاند که 99 درصد سپردهگذاران فرشتگان را دربرمیگیرد. یک درصد باقی مانده نیز هر کدام 200 میلیون تومان دریافت کردهاند و مابقی نیز بر اساس تصمیماتی که هیات تسویه انجام میدهد، اگر منابع کافی وجود داشته باشد، متناسب با سپردهها پرداخت انجام خواهد شد.
با 41 هزار سپردهگذار البرز ایرانیان تسویه شد
اما در رابطه با تعاونی البرز ایرانیان که تا پیش از این جزوی از موسسه آرمان بود، باید یادآور شد که در تابستان امسال با توقف فعالیت این تعاونی بانک مرکزی مسئولیت داراییها و بدهیهای آن را به بانک تجارت واگذار کرد و در نیمه دوم سال فرآیند تعیین تکلیف سپردهگذاران آن شروع شد.
بنابر اعلام معاون نظارت بانک مرکزی، البرز ایرانیان بیش از 44 هزار سپردهگذار داشت که بر اساس تصمیم سران سه قوا قرار بر این شد تا سقف 100 میلیون تسویه شده و مبالغ کلانتر نیز تا همین حد دریافت کنند. اما با قید اینکه سود پرداختی به سپردهگذاران این تعاونی هر اندازه که بوده به 15 درصد کاهش پیدا کند که سود متعارف شبکه بانکی است.
در حال حاضر بیش از 44 هزار و 780 سپردهگذار البرز ایرانیان حدود 41 هزار و 731 نفر تسویه شدهاند که 93 درصد کل سپردهگذاران آن را تشکیل میدهد 7 درصد باقی مانده نیز جزو سپردهگذاران کلانتر هستند که در صورت شناسایی اموال و متناسب با بدهی پرداختی آنها انجام میشود.
شرایط وحدت چگونه است؟
موسسه وحدت نیز یکی از همان 10 زیرمجموعه موسسه آرمان بود که هشت مورد آن به زیرمجموعه کاسپین رفتهاند یکی دیگر البرز ایرانیان و در نهایت وحدت. تعاونی وحدت نیز بعد از توقف فعالیت در سال جاری مسولیت داراییها و بدهیهای آن نیز به موسسه ملل واگذار شد. آخرین گزارش از این حکایت دارد که وحدت بیش از 374 هزار سپردهگذار داشته که برای زیر 100 میلیون تسویه شدهاند و در مجموع 370 هزار سپردهگذار آن تعیین تکلیف شدند. پرداخت سود در تعاونی وحدت نیز با نرخ متعارف 15 درصد انجام میشود.
361 هزار سپرده گذار افضل توس تعیین تکلیف شدند
همچنین افضل توس دیگر تعاونی غیرمجازی بود که بانک مرکزی مسئولیت آن را به بانک آینده واگذار کرد و برای تعیین تکلیف سپردهگذاران تا زیر 100 میلیون تسویه شدند و هر کدام تا 100 میلیون دریافت کردند. در مجموع از کل 365 هزار سپردهگذار افضل توس بیش از 361 هزار سپردهگذار که تا 99 درصد آن را دربرمیگیرند؛ تعیین تکلیف شدهاند.
دو تعاونی دیگر نیز اخیرا بانک مرکزی برای تعیین وضعیت سپردهگذاران آنها اقدام کرد. یکی بدر توس است که از زیرمجموعههای کاسپین محسوب میشود. حدود 52 هزار سپردهگذار دارد که از این تعداد تا 20 اسفند 45 هزار نفر تعیین وضعیت شدند که 87 درصد را تشکیل میدهند.
دیگر تعاونی ولیعصر است که در رباط کریم فعالیت داشته است. این تعاونی بالغ بر 27 هزار و 350 سپردهگذار دارد که تا 20 اسفندماه بیش از 17 هزار نفر آنها یعنی 65 درصد کل تسویه شدهاند. بنابر گفته معاون نظارت بانک مرکزی در مجموع به طور میانگین تا 98 درصد سپردهگذاران در این تعاونیها تعیین تکلیف شدهاند.