به گزارش خبرنگار مهر، نیکنام حسینپور مدیرعامل خانه کتاب پیش از ظهر امروز (یکشنبه 19 فروردین ماه) در نشست خبری «عیدانه کتاب 97» که در سرای اهل قلم این مؤسسه در تهران برگزار شد، به پیشینه اجرای این قبیل طرحهای حمایتی اشاره کرد و گفت: هدف از اجرای طرحهای فصلی حمایت از کتابفروشیها که در سال 94 و همزمان با هفته کتاب آن سال آغاز شد، آشتی دادن مردم با کتاب و حمایت از کتابفروشیها بوده و اگر به قبل از سال 94 برگردیم، تأثیر اجرای این طرحها در رونق گرفتن بازار کتاب بیشتر برایمان مشخص میشود.
وی با اشاره به اینکه در نخستین دوره اجرای طرحهای فصلی حمایت از کتابفروشیها در سال 94، تنها حدود یکصد کتابفروشی عضو آن شده بودند، گفت: در سال جاری و در عیدانه کتاب 97، تعداد 793 کتابفروشی در این طرح مشارکت کردند.
مدیرعامل خانه کتاب از اصلاح نرمافزار اجرای طرحهای حمایت از کتابفروشیها در دوره جدید سخن گفت و یادآور شد: ما سعی کردیم در این دوره برخی از کاستیها و اشکالات نرمافزار قبلی را اصلاح کنیم؛ از جمله اینکه اسامی کتابهای پرفروش در هر دوره اعلام نشود، چرا که این مسئله نوعی تبلیغات کاذب و فساد مالی ایجاد میکرد و بعضی از کتابفروشیهای عضو طرح، با درج عناوین کتابهای پرفروششان در طرح، تلاش میکردند همچنان نام خود را در صدر جدول کتابفروشیهای پرمخاطب طرح حفظ کنند.
حسینپور، تقدم شهرستانها در تهران را در آغاز اجرای طرح، از دیگر اصلاحات صورت گرفته در این دوره برشمرد و دلیل آن را هم دادن فرصت سفارش کتاب به کتابفروشیها در شهرستانها عنوان کرد.
وی گفت: اساساً یکی از اهداف اولیه طرح حمایت از کتابفروشیها در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، تقویت فرهنگ خرید و فروش کتاب و مراجعه به کتابفروشیها در استانهای محروم و کمبرخوردار بوده است.
مدیرعامل خانه کتاب با اشاره به اینکه طرح عیدانه کتاب 97 در شهرستانها از 22 اسفند 96 و در تهران از 25 اسفند 96 آغاز شد، مبلغ یارانه اولیه اختصاص یافته به این طرح را دو میلیارد تومان اعلام و در عین حال تأکید کرد: با مذاکراتی که با معاونت امور فرهنگی وزارت ارشاد انجام دادیم، 500 میلیون تومان به مبلغ یارانه اضافه شد.
حسینپور در عین حال مخالفت با تقاضای بعضی از کتابفروشیها مبنی بر تخصیص کل یارانهشان به صورت یکجا را از دیگر اصلاحات انجام شده در این دوره عنوان کرد و گفت: اگر این اتفاق میافتاد، کل یارانه هر کتابفروشی در همان روزهای نخست اجرای طرح هزینه میشد و میزان مراجعه مردم به کتابفروشیها افزایش نمییافت؛ لذا ما سعی کردیم با مدیریت منابع، یارانه مصوب برای هر کتابفروشی را به صورت تدریجی تخصیص دهیم.
وی حداقل یارانه هر کتابفروشی عضو این طرح را دو میلیون تومان اعلام و تصریح کرد: در بعضی از کتابفروشیها با توجه به میزان مراجعه مردم و خرید آنها، گاه آنها تا سقف 30 میلیون تومان یارانه تزریق شد.
مدیرعامل خانه کتاب همچنین از افزایش سقف تخفیف فروش کتاب در کتابفروشیهای عضو طرح عیدانه کتاب 97، به 30 درصد طی دو روز در نوروز امسال، یکی روز ولادت حضرت علی (ع) و دیگری سالروز تأسیس جمهوری اسلامی خبر داد.
حسینپور با اشاره به دغدغه برخی از داستاننویسان و مؤلفین مبنی بر حمایت بیشتر از آثار تألیفی در مقایسه با آثار ترجمهای در این قبیل طرحها گفت: جدای از اینکه این دغدغه و انتقاد وارد باشد یا نه، با توجه به نامگذاری امسال از سوی مقام معظم رهبری به سال «حمایت از کالای ایرانی»، ما به عنوان یک وظیفه حاکمیتی، خودمان را ملزم میدانیم که از کتابهای پدیدآورندگان داخلی در چنین طرحهایی حمایت بیشتری کنیم. این تصمیم اگرچه به عیدانه کتاب 97 نرسید، اما قطعاً در دورههای بعدی چنین طرحهایی، این موضوع مورد توجه خواهد بود.
به گفته وی، در مدت اجرای طرح عیدانه کتاب 97، حدود 200 هزار شهروند از نقاط مختلف کشور با حضور در کتابفروشیهای عضو این طرح، مبلغ 12 میلیارد و 700 میلیون تومان کتاب خریدند.
مدیرعامل خانه کتاب ضمن اشاره به حضور پررنگ شهروندان در کتابفروشیهای بزرگ حین اجرای این طرح، در عین حال گفت: استقبال از طرح و میزان حضور مردم در کتابفروشیها در بعضی از استانها بسیار کم بوده است و ضرورت دارد در طرحهای حمایتی آتی، این استانها در اولویت حمایت قرار بگیرند.
حسینپور با تأکید بر راهگشا و مفید بودن گزارشهای استخراج شده از اجرای طرحهایی مانند طرح عیدانه کتاب 97 برای تصمیمگیران حوزه فرهنگ، از تصمیم خانه کتاب برای سوق دادن این قبیل طرحها به طرحهای تخصصیتر و همچنین جذب مشارکت سازمانها و نهادهای دیگر از جمله نهادهای صنعتی خبر داد.
وی همچنین میزان فروش کتاب در هر یک از کتابفروشیهای عضو طرح عیدانه کتاب 97 را تا حدودی تابعی از میزان یارانه اختصاصیافته به آنها دانست و در خصوص تداوم حضور کتابفروشیهای بخش دولتی در چنین طرحهایی نیز گفت: هنوز به این جمعبندی نرسیدهایم که کتابفروشیهای دولتی را از شمول کتابفروشیهای عضو طرحهای حمایتی خارج کنیم.
مدیرعامل خانه کتاب در بخش دیگری از این نشست خبری از تسویهحساب با حدود 200 کتابفروش عضو طرح پاییزه کتاب 96 در هفته گذشته خبر داد و علت تأخیر در پرداخت این بدهی را تغییر و تحولات مدیریتی در مؤسسه متبوعش در روزهای پایانی سال 96 عنوان کرد و وعده داد تا آخر فروردین ماه با تمامی کتابفروشان مشارکتکننده در پاییزه کتاب 96 تسویهحساب خواهد شد.
حسینپور بازه زمانی انتشار کتابهای به اشتراک گذاشته شده برای فروش در طرح عیدانه کتاب 97 را از سال 1385 به بعد اعلام کرد و در عین حال با اذعان به برخی مشکلات فنی در ثبت شماره استاندارد این کتابها (شابک) از سوی ناشران گفت: تلاش خواهیم کرد با برگزاری کارگاهها و دورههای آموزشی برای ناشران و کتابفروشان عضو طرح، از این قبیل مشکلات در طرحهای آتی بکاهیم.
وی همچنین گفت: استانهایی مانند هرمزگان، خراسان شمالی، کهگیلویه و بویراحمد و سیستان و بلوچستان در انتهای جدول تعداد کتابفروشیهای مشارکتکننده در طرح عیدانه کتاب 97 و همچنین جدول یارانه مصرفی این طرح قرار دارند و در مقابل استان اصفهان بیشترین میزان مصرف یارانه را در این دوره به خود اختصاص داده است.
مدیرعامل خانه کتاب سپس در پاسخ به سؤال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه این مشکل به زیرساختهای نامناسب حوزه نشر و فروش کتاب در این قبیل استانهای کمبرخوردار برمیگردد و چرا در چنین شرایطی به جای اجرای یکسان چنین طرحهای حمایتی، برای تأسیس کتابفروشیها در این استانها اقدام نمیکنید؟ تصریح کرد: قطعاً باید در اجرای طرحهای بعدی، بازبینی اساسی در نحوه تخصیص یارانه صورت گیرد.
حسینپور در توضیح بیشتر گفت: به عنوان مثال میتوان در مورد استانی مانند تهران که یارانه تخصیصی به آن در مدت زمان کمی هزینه خواهد شد، اجرای طرح را متوقف کرد، اما برای استانی مانند هرمزگان و سیستان و بلوچستان تا زمانی که کل یارانه هزینه نشده است، به اجرای طرح ادامه داد.
وی افزود: ایجاد کتابفروشیها کار دولت نیست و باید بخش خصوصی در این حوزه ورود کند؛ البته ما میتوانیم بخش خصوصی را برای انجام این کار، تشویق کنیم که اجرای چنین طرحهایی، نوعی تشویق و ایجاد دغدغه برای سرمایهگذاران بخش خصوصی حوزه فرهنگ در این استانها است.