مونا اربابها؛ کارشناس تغذیه
یکی از مشکلاتی که امروزه افراد گریبان گیر آن هستند، عدم موفقیت در پیروی از رژیمهای غذایی صحیح می باشد. در این نوشتار، راهکارهایی را برای اجرای بهتر رژیمهای غذایی و موفقیت در آن پیشنهاد میکنیم.
1- واقعبین باشید: هر نوع برنامه غذایی باید هم برای افراد خانواده شما و هم برای موفقیت شما مناسب باشد. یک رژیم خوب باید منطبق با بودجه، برنامه روزانه و مهارتهای آشپزی شما باشد.
2- قول بدهید: روی یک تکه کاغذ، مهمترین دلایل عادات غذایی خود را که راغب به تعویض آنها هستید بنویسید و آن را برای دوستان و یا خانواده خود بخوانید و به آنها قول بدهید که از این به بعد غذاهای سالمتری انتخاب و میل میکنید.
3- آرام شروع کنید: تغییرات زیاد و خیلی بزرگ در برنامه شما برابر است با شکست. در صورتی که ایجاد تغییرات کوچک و کم میتواند باعث به وجود آمدن نتایج بزرگ و پایدار شود. برای مثال شما میتوانید برای شروع، فقط یک تغییر کوچک در برنامه غذایی خود به وجود بیاورید (مثلا اضافه کردن صبحانه به برنامه غذایی) و آن را به عادت تبدیل کنید.
4- اراده داشته باشید: بدن انسان خیلی خوب به اراده جواب مثبت میدهد، برای مثال اگر شما واقعا تصمیم بگیرید که صبحانه بخورید، هر روز صبحانه (حتی کوچک) خواهید خورد.
5- به آن بچسبید: تحقیقات نشان میدهد برای این که یک تغییر رفتاری تبدیل به عادت شود، تقریبا به 21 روز زمان نیاز است، بنابراین مثلا اگر میخواهید صبحانه را به برنامه غذایی خود اضافه نمایید، میتوانید همیشه از شب قبل برنامهریزی کنید که چه چیزی برای صبح خواهید خورد و آن را هر روز داشته باشید.
6- انعطافپذیر باشید: زندگی پر از حوادث پیشبینی نشده است، بنابراین برنامههای ما گاهی اوقات احتیاج به عوض شدن خواهند داشت. اگر شما یکروز صبح به خاطر کار غیر منتظرهای که برایتان پیش آمده بود مجبور شدید خانه را زودتر از همیشه ترک کنید، میتوانید صبحانه خود را بستهبندی کرده و در راه میل نمایید.
7- خلاق باشید: یک لیست از تمام غذاهای ممکن درست کنید، مثلا یک لیست راجع به تمام صبحانههای موجود که شما هم در خانه، هم در ماشین، هم در اتوبوس و هم در محل کار میتوانید بخورید و از آن لذت ببرید.
8- همیشه مواد را در دسترس خود داشته باشید: زمانی که از غذاهای موجود لیستی درست کردید، میتوانید مواد موجود در آن غذا را تهیه کنید و همیشه (چه در خانه، چه در محل کار و یا هر جای دیگر) در دسترس خود داشته باشید.
9- خودتان را عفو کنید و ببخشید: سالم خوردن به معنای عالی خوردن و بدون اشتباه خوردن نیست. اگر شما زمانی یک اشتباه کردید و یا چند روز غذای سالم نخوردید، اشکال ندارد. به سرعت بعد از آن به روال سابق صحیح خوردن خود بازگردید و به آن ادامه دهید.
10- به خودتان تبریک بگویید: عوض کردن عادت غذایی میتواند خیلی سخت باشد، بنابراین شما فقط به این فکر کنید که برای چه مدت طولانی این عادات غذایی را داشتهاید. سپس برای انجام هر تغییری که در عادت خود میدهید، یک جایزه برای خود بخرید و به خودتان تبریک بگویید. البته بهتر است این جایزه یک غذای نامناسب نباشد!