به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری میزان، در این نشست که عصر سه شنبه در دارالعلوم عالی شهر هرات و محل دفتر جامعه روحانیت افغانستان جریان داشت نتایج گفت وگوهای همایش علما در جلسه دیروز که برای بررسی اوضاع افغانستان و حوادث اخیر این کشور تشکیل شده بود را با رسانه ها در میان گذاشتند.
سبقت الله مولویزاده رئیس مجموعه فقهی افغانستان در این نشست با محکوم نمودن حمله هوایی در دشت ارچی استان کندز که باعث کشته شدن چند غیر نظامی شده بود و اشاره به ناامنی در استان فراه گفت که هدف از همایش دیروز بحث عالمان دین در مورد وضعیت جاری افغانستان ، خروج نیروهای خارجی از افغانستان ، بیان محکومیت حملات بر علیه مردم عادی و تاکید بر ضرورت برگزاری انتخابات در زمان مقرر بود.
وی گفت که تمام عالمان دین و مردم به این نتیجه رسیده اند که تا زمانی که نیروهای خارجی در افغانستان حضور داشته باشند، مردم افغانستان به امنیت فراگیری و پیشرفت نخواهند رسید.
وی سلوک نیروهای خارجی را در افغانستان نوعی اشغالگری دانست و تاکید کرد که اگر نیروهای خارجی از افغانستان بیرون بروند ، افغانستان به صلح و آسایش دست پیدا خواهند کرد.
رییس مجموعه فقهی افغانستان گفت که تنها بهانه نیروهای مسلح غیر مسئول در افغانستان برای تداوم درگیری هایشان ، حضور نیروهای خارجی است و اگر آنها خارج شوند نیروهای مسلح غیر مسئول وجود نخواهند داشت.
مولوی زاده تاکید کرد که ناتو خانه ما را اشغال کرده اند و این اشغالگران هیچ وقت نمیخواهند در این خانه صلح برقرار شود و با وجود نیروهای خارجی صلح در افغانستان معنا ندارد.
وی با اشاره به گذشته تاریخی افغانستان گفت که در اینجا هیچ دولتی پیدا نمیشود که بار استعمار را نکشیده باشد و امروز لازم است عوامل ناامنی در افغانستان به هر نحوی که میشود از بین برود تا صلح بین افغان ها شکل گیرد.
او به نشستهایی که در خارج از افغانستان به منظور ایجاد صلح در این کشور برگزار می شود اشاره کرد و افزود: این نشستها هیچ سود برای مردم ندارد و یک نوع بازی دادن مردم افغانستان است، چون صلح تنها با گفت و گو درافغانستان تامین میشود نه در بیرون آن.
در این نشست خبری همچنین «نور احمد اسلام یار» مدیر یکی از دارالعلومهای هرات گفت که در جلسه دیروز حدود 500 تن از عالمان دینی و مولویهای افغانستان شرکت داشتند.
او بدون این که به تصمیم علما برای اقدام عملی به منظور تحقق دیدگاههایشان اشاره کند ، خلاصه مذاکرات جلسه علما را در تصمیم در مورد خروج نیروهای خارجی، تاکید بر انتخابات پیش رو و محکومیت حملات هوایی خلاصه کرد.
وی عامل قتل، فقر، بدبختی مردم افغانستان را حضور نیروهای خارجی عنوان کرد و گفت که نیروهای طالبان هیچ وقت به حکومت افغانستان با این شرایط و با این حکومت وابسته تسلیم نخواهند شد حتی اگر این جنگ 170 سال دیگر نیز ادامه داشته باشد.
ﻓﻀﻞ ﺍﻟﻬﺎﺩﯼ ﻭﺯین ﻋﻀﻮ ﺍﺗﺤﺎﺩیه ﺟﻬﺎنی ﻋﻠﻤﺎﯼ ﺍﺳﻼﻡ نیز در این نشست گفت که در همایش هرات نمایندههای برگزیده مراکز دینی شرکت داشتند و روی حوادث به خصوص حادثه کندز بحث شد و همچنین از حکومت خواسته شد تا این حادثه را به صورت دقیق بررسی کند و خواستار مجازات عاملین آن شد.
وزین حمله به مساجد و تکایا و خانه مردم را توهین به مردم افغانستان و دین ستیزی عنوان و تاکید کرد شمار زیادی از عالمان دین به صورت مرموزی به قتل میرسند اما هنوز حکومت واکنش نشان نداده و سکوت کرده است.
او هشدار داد اگر خواست مردم برآورده نشود و انتخابات به وقت معین آن برگزار نگردد، انتخابات از سوی عالمان دین تحریم خواهد شد.
ﻣﻮﻟﻮﯼ ﻣﺨﻠﺺ ﺍﺳﺘﺎﺩ ﺩﺍﻧشکده شرعیات دانشگاه هرات به عنوان آخرین سخنران گفت که افغانستان تحت هجوم نیروهای خارجی قرار گرفته و تا زمانی که آنها در این کشور حضور دارند، افغانستان صاحب صلح نخواهد شد.
وی افزود که صلح باید در افغانستان بین افغان ها باشد و با بودن نیروهای خارجی صلح در افغانستان تامین نمیشود زیرا منبع جنگ در افغانستان نیروهای خارجی هستند.
در پایان این نشست خبری قطع نامه ای در قالب 9 ماده خوانده شد که بازگو کننده همان مواضع سخنرانان بود.
هرات مرکز استانی به همین نام در غرب افغانستان و هم مرز با استان خراسان رضوی در ایران است؛ این استان از امنیت بهتری نسبت به اغلب استان های افغانستان برخوردار است اما با شروع سال جدید تحرکات تروریستی در مناطقی از هرات به ویژه در جنوب استان شده است.