به گزارش ایسنا، نیمه دوم سال گذشته دوره خاصی برای بازار سکه بود و از حدود شهریورماه رشد قیمت این کالا شروع شد. سکه تمام بهار آزادی از حدود یک میلیون و 200 هزار تومان تا پایان سال قبل تا یک میلیون و 850 هزار تومان پیش رفت. افزایش حدود 600 هزار تومانی سکه در حدود شش ماه در شرایطی رقم خورد که در این فاصله اقداماتی همچون حراج و پیش فروش انجام شد که البته نتوانست موجب کاهش قیمت شود، اما مدیران بانک مرکزی معتقد بودند اگر حراج برگزار نشد به طور حتم قیمت سکه تا پیش از این افزایش داشت.
از چهارم آذرماه حراج سکه از کانال بانک کارگشایی(زیرمجموعه بانک ملی) اجرایی شد و به غیر از تعطیلات رسمی در روزهای زوج به طور مداوم در حال برگزاری بود تا اینکه این روال رسما در دهه دوم فروردین ماه متوقف شد و مدیران بانک مرکزی نیز آن را تائید کردند.
روال حراجی سکه از این قرار بود که به طور روزانه بانک مرکزی قیمت پایه را اعلام و در نهایت با بالاترین نرخ به فروش میرفت و باید خریدار 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده نیز برای خرید پرداخت میکرد. اولین نرخ پایهای که بانک مرکزی برای حراج سکه اعلام کرد در زمانی که سکه تمام بهار آزادی یک میلیون و 380 هزار تومان در بازار فروش میرفت یک میلیون و 180 هزار تومان بود. همچنین برای نیمه سکه که قیمت فروش بازار حدود 700 هزار تومان بود قیمت پایه به 590 هزار تومان رسید.
در چند ماه برگزاری حراجی، قیمت سکه کاهشی نبود و حتی رشد داشت. دلیل اصلی این موضوع را مسئولان مربوطه افزایش قیمت دلار اعلام کردند، چرا که به هر صورت رابطه مستقیمی بین قیمت دلار و سکه وجود دارد که با روند رو به رشد دلار در چند ماه پایانی سال گذشته و رسیدن تا مرز 5000 تومان، قیمت سکه نیز افزایشی شد. بر این اساس قیمت پایه اعلامی بانک مرکزی نیز در آخرین حراجیها در سال جاری نسبت به نرخهای ابتدایی رشد قابل توجهی داشت به گونهای که تمام سکه یک میلیون و 415 هزار تومان و نیم بهار 770 هزار تومان قیمتگذاری شد .
حراجی برای مخاطبان جذاب بود و به گونهای پیش رفت که با استقبال نسبتا خوبی در روزهای برگزاری همراه شد، حتی در جلسات اول ازدحام زیادی در محل بانک کارگشایی شکل گرفت و در ادامه هم محل برگزاری خالی نشد. در دوران برگزاری حراج گاهی پیش میآمد که قیمتهای خریداری شده بالاتر از حتی نرخ بازار بود و در بین آنها از دلالان گرفته تا مردم عادی یا افرادی که حتی نیاز به خرید نداشتند میآمدند، در این بین حضور کسانی که برای پرداخت سکههای مهریه به حراجی میآمدند نیز جالب توجه بود.
به هر ترتیب در شروع سال جدید با بینظمیهایی در حراج سکه همراه بود و طولی نکشید که به طور کامل متوقف شد. گرچه دلیل توقف رسما اعلام نشد، اما فروش سکه تا مرز 500 هزار قطعه و در سویی دیگر پیش فروش که در حال انجام بود و فروش آن چند میلیونی شد موجبات توقف را فراهم آورد، چرا که در مورد پیش فروش هم در دو سررسید یک ماهه و دو ماهه اخیرا توقف صورت گرفت و دلیل اصلی آن به آمادگی برای تامین و ضرب سکه به منظور ارائه به خریداران اعلام شد.
با وجود توقف حراج سکه، رئیس کل بانک مرکزی در اظهارات اخیر خود اعلام کرده که "بانک مرکزی با عرضه سکه، حباب را تا حدی از بین برده و ممکن است در آینده نیز برای حراج مجددا اقدام کند". این در حالی است که در دوران برگزاری حراج تا پایان سال گذشته حبابی که تا 250 هزار تومان پیش بینی میشد به کمتر از 50 هزار تومان رسید، ولی در ابتدای سال جاری مجددا نرخ سکه تا حدی حبابی شده و تا حدود یک میلیون و 900 هزار تومان پیش رفته است.
اما در حال حاضر با توقف حراج، بانک مرکزی پیش فروش سکه را در دستور کار دارد و متقاضیان میتوانند با مراجعه به شعب بانک ملی سکههای تمام بهار آزادی را در سررسیدهای شش و 9 ماهه، یکساله، 18 ماهه و دو ساله خریداری کنند. در روزهای اخیر پیشفروش در سررسید یک ماهه و سه ماهه به دلیل تکمیل ظرفیت متوقف شد.