علائم پر شدن کیسه صفرا
کیسه صفرا عضوی از بدن است که تا وقتی کارش را درست انجام می دهد، کسی متوجه حضور آن نمی شود و به آن اهمیت نمی دهد. خیلی وقت ها همین کم توجهی ها به کیسه صفرا و خواسته های اوست که با دردهای شدید، ناراحتی خود را اظهار می کند. آن وقت است که دیگر زندگی فرد مختل شده و تمام حواسش به همین کیسه صفرا جمع می شود.
با این بخش از دلگرم همراه باشید تا با علت های اصلی که باعث پر شدن کیسه صفرا میشود
آشنا شوید.
برای داشتن کیسه صفرا سالم چه باید کرد
کیسه صفرا از دیدگاه طب اسلامی جنسی گرم و خشک دارد ، از این رو باید در مصرف مواد غذایی با طبع گرم و خشک تعادل را برقرار کرد ، از عواملی که نشان دهنده ی مشکل در صفرا است می توان به این موارد اشاره کرد : زردی صورت ، عصبانی شدن ، تلخی آب دهان و عطش زیاد.
کیسه صفرا سالم
کیسه صفرا کیسه کوچکی واقع در زیر کبد است. صفرای تولید شده توسط کبد، در کیسه صفرا ذخیره میشود. مهمترین وظیفه صفرا، هضم چربی است. به محض ورود غذا به سیستم گوارشی، کیسه صفرا، صفرای تولید شده را درون بخش بالایی روده کوچک (اثنی عشر) آزاد میکند. میزان صفرای وارد شده به روده کوچک متناسب با میزان چربی مصرف شده است. بعضی از مواد غذایی سبب تحریک کیسه صفرا میشوند که همراه با درد و سوزش است.
گاهی اختلالات کیسه صفرا، مانند سنگ کیسه صفرا، با هیچ علامت اولیه ای همراه نیست. در صورت بزرگ شدن سنگ، عمل جراحی کیسه صفرا ضروری است. استفراغ، درد در ناحیه سمت راست بالای شکم، درد پس از وعدههای غذایی، عدم تحمل غذاهای چرب و از دست دادن اشتها، از مهمترین علائم اختلال در عملکرد کیسه صفرا یا سنگ کیسه صفرا محسوب میشوند.
اینگونه افراد می توانند برای تعدیل میزان صفرا در بدن خود، به طور نمونه سویق عدس، ماهی تازه، آب خنک، آلوی سیاه، مویز در ناشتا، شربت سکنجبین عسلی و ... مصرف کنند.
از جمله عواملی که باعث بروز این مشکلات در کیسه صفرا می شوند:
1- سنگ صفرا
این وضعیت به شرایطی اطلاق می شود که سنگ های کوچک و یا گاهی یک سنگ بزرگ در داخل کیسه صفرا ایجاد شود.در برخی موارد سنگ صفرا منجر به دردی شدید در فرد می شود، اما حدود 90 درصد مبتلایان به سنگ صفراوی هیچ گونه علامتی ندارند.در برخی موارد، سنگ صفراوی برای بیش از 10 سال با فرد می ماند و هیچ علامتی ایجاد نمی کند.
2- کولیک صفراوی
کولیک صفراوی به شرایط جدی تری اطلاق می شود که سنگ صفرا در مجرای صفراوی ایجاد یک انسداد می کند. دراین حالت کیسه صفرا برای از میان برداشتن این انسداد شدیدا منقبض می شود و فرد احساس دردی شدید خواهد داشت. این انقباضات شدید و دردهای همراه با کولیک صفراوی معمولا یک تا دو ساعت طول می کشد. اما از آنجایی که حمله ای و برگشت پذیر هستند تا زمانی که فرد به فکر درمان بیفتد، همچنان با فرد می مانند.
3- التهاب کیسه صفرا
التهاب کیسه صفرا می تواند در اثر وجود سنگ های صفراوی، مصرف الکل، عفونت ها و حتی تومور هایی که باعث ترشح بیش از حد صفرا می شوند ایجاد شود. اما باز هم شایع ترین علت ایجاد آن سنگ های صفراوی خواهد بود. التهاب کیسه صفرا می تواند دوره ی چند هفته ای داشته باشد. تب در این بیماری شایع نیست.
در 20 درصد از موارد ممکن است، کیسه صفرای ملتهب توسط باکتری های عفونی مورد حمله قرار بگیرد و عفونی شود. گاهی نیز پیش می آید که کیسه صفرا پاره شود که در این شرایط فورا توسط عمل جراحی خارج می شود.فراموش نکنید حملات مکرر درد در این بیماری مراجعه به پزشک را ضروری خواهد کرد، مخصوصا زمانی که این دردها با تب نیز همراه باشد.
علائم بیماری های کیسه صفرا
اگرچه علائم و نشانه های اختصاصی هر یک از بیماری ها نامبرده با دیگری متفاوت اند، اما به طور کلی علائمی وجود دارد که مواجهه با آنها، نشانگر وجود یک مشکل و ناهنجاری در کیسه صفرا می باشد.
شایع ترین علائم و نشانه های بیماری های کیسه صفرا از قرار زیرند:
- درد شدید در ناحیه شکم
- دردی که به شانه راست می زند و گاهی کمر را نیز درگیر می کند.
- دردی که بعد از خوردن غذا تشدید می شود، مخصوصا اگر غذایی چرب مصرف شده باشد.
- دردی که تیز و کرامپی است.
- دردی که با یک نفس عمیق تشدید می شود.
- درد در ناحیه قفسه سینه
- سوزش سر دل، سوء هاضمه و احساس زیاد شدن گاز معده
- احساس پری در شکم
- تهوع، استفراغ و تب
- لرز
- احساس درد با لمس شکم، مخصوصا در قسمت راست فوقانی شکم
- زردی (پوست و چشم ها)
- تغییر رنگ غیر طبیعی مدفوع (مخصوصا به رنگ روشن تر و خاکستری)
برخی از مشکلات کیسه صفرا مانند سنگ های صفراوی ریز که مجرای صفراوی را مسدود نمی کنند، معمولا هیچ علامت و ناراحتی را ایجاد نمی کنند.این نوع سنگ ها معمولا هنگاه عکسبرداری با اشعه ایکس برای یک بیماری دیگر و یا انجام عمل جراحی در ناحیه شکم و به طور اتفاقی تشخیص داده می شوند.
مطالعات محققان آمریکایی نشان میدهد که برخی از مواد غذایی سبب تحریک کیسه صفرا و بروز مشکلاتی میشود. این مواد غذایی عبارتند از:
کیسه صفرا سالم بدون گوشت پرچرب
مصرف گوشت پرچرب، سبب افزایش عملکرد کیسه صفرا و افزایش تولید صفرا میشود که این فرآیند با التهاب صفرا همراه است. مصرف ماهی و حبوبات به جای گوشت قرمز توصیه شده است.
کیسه صفرا سالم و پرهیز از غذاهای سرخ شدهغذاهای سرخ شده و چرب سبب تحریک و التهاب کیسه صفرا میشوند.
کیسه صفرا سالم و پرهیز از غذاهای اسیدی
مصرف زیاد غذاهای اسیدی مانند مرکبات و قهوه، علاوه بر تحریک و التهاب کیسه صفرا، روی معده نیز اثر مخربی دارند.
کیسه صفرا سالم و پرهیز از محصولات لبنی پرچرب
محصولات لبنی پرچرب مانند خامه و شیر گاو، از مهمترین مواد تحریککننده کیسه صفرا هستند.
غذاهای تصفیه شده
هر محصول تولید شده از آرد گندم و شکر تصفیه شده، مانند نان سفید، انواع شیرینی و پاستا، سبب تحریک کیسه صفرا می شود.
پزشکان توصیه می کنند که به محض احساس مشکل در ناحیه صفرا، به پزشک مراجعه شود و با محدود کردن مواد غذایی تحریک کننده، علایم بیماری تا درمان جدی کنترل شود.
خواهشمندیم اگر سوال یا نکتهای برای مطلب علائم پر شدن کیسه صفرا در ذهن شما
باقی مانده است، آنرا در قسمتنظرات با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.
منبع:گیاه یاب
مجله اینترنتی دلگرم
مرجان امینی