به گزارش ایسنا، هدف از انجام این طرح، تأمین بخشی از نقدینگی لازم جهت تکمیل طراحی و نمونهسازی سامانه اتوماسیون و مانیتورینگ شبکه توزیع بوسیله کلیدهای هوشمند است.
دکتر اسفندیار بامداد، مدیرعامل شرکت مجری طرح با بیان اینکه سامانه اتوماسیون و مانیتورینگ شبکه توزیع شامل بخشهای ترانسدیوسر پارامترهای الکتریکی مدل 772 B، آلارم یونیت مدل 971 B، سیستم تجمیع و ارسال داده (DCU) مدل 451 B است، گفت: یک ترانسدیوسر (مبدل) بنا به تعریف، وسیلهای است که سیگنال الکتریکی حاصله از سنسور را به یک سیگنال الکتریکی استاندارد (ولتاژ 5-0، جریان 20-4 میلی آمپر) تبدیل میکند.
وی افزود: این دستگاه در پستهای فشار قوی نصب میشود و پارامترهای الکتریکی فیدرها را اندازهگیری میکند و به صورت سیگنالهای 4-20 میلی آمپر میتوان این پارامترها را به سمت RTU ارسال کرد. این دستگاه با دارا بودن پورت 485 RS توانایی استفاده از مدباس را دارد و بدین وسیله نیز میتواند با DCU یا RTU ارتباط برقرار کرده و تمامی پارامترها را قرائت کند.
دکتر بامداد درباره آلارم یونیت مدل 971 B توضیح داد: این محصول وظیفه جمعآوری آلارمها و وضعیتهای فیدرهای فشار قوی را بر عهده دارد و در ضمن توانایی فرمان قطع و وصل به کلید فیدر فشار قوی را داراست. این دستگاه به DCU متصل میشود و از این طریق فرمان میگیرد.
وی درباره این بخش از سامانه اتوماسیون و مانیتورینگ شبکه توزیع تصریح کرد: نمایش و ثبت آلارمها در پستهای فشار قوی، مانیتورینگ آلارمها در نیروگاه، ثبت و مانیتورینگ آلارمها و وضعیتها در پالایشگاهها و پتروشیمیها از جمله این کاربردهاست و دارای امکاناتی همچون 17 ورودی آلارم یا وضعیت، 4 رله خروجی فرمانپذیر، ثبت تمام آلارمها و زمان وقوع با دقت 0.01 ثانیه، پورت 485 RS با پروتکل MODBUS، مانیتورینگ آنلاین تمام آلارمها و وضعیتها با نرمافزار سامانه و قابلیت سینک شدن ساعت داخلی با پالس GPS است.
مدیرعامل شرکت مجری طرح درخصوص سیستم تجمیع و ارسال داده (DCU) مدل 451B نیز گفت: سیستم تجمیع کننده داده (DCU) با هدف یکپارچهسازی و بهرهبرداری هوشمندانه از تجهیزات اندازهگیری و مانیتورینگ طراحـی و ارائه میشود. این سیستم وظیفه جمعآوری اطلاعات از دستگاههای مختلف در پست فشار قوی را برعهده دارد.
وی تابلوی هوشمند کنترل کلید را یکی از بخشهای مهم سامانه اتوماسیون و مانیتورینگ شبکه توزیع عنوان کرد و افزود: این تابلو وظیفه ارتباط با کلید فشار متوسط را بر عهده دارد و با دارا بودن قابلیتهای مختلف ارتباطی، مسیر مطمئن برای ارتباط با مرکز کنترل را فراهم میآورد.
مدیرعامل شرکت مجری طرح درباره ساختار کلی تابلوی کنترل گفت: در طراحی تابلوی کنترل هوشمند سکسیونر به نیازهای بومی ایران توجه کاملی شده است و از تجربیات پرسنل شرکتهای توزیع برق نیز در این زمینه استفاده شده است. از نکات قابل توجه امکان نصب تابلوی کنترل در زیر سکسیونر (ارتفاع بالا) است و با استفاده از یک پانل کنترل پرتابل با دو رشته سیم 485 RS عملیات فرمان یا تنظیم سکسیونر انجام میپذیرد و بدین صورت امکان دزدیده شدن تابلو بسیار کم میشود. در خود سکسیونر نیز یک برد رابط و کنترل قوی نیز دیده شده و ارتباط بین تابلو و سکسیونر نیز از طریق پورت 485 RS انجام میگیرد و دیگر نیازی به کابل ارتباطی 25 یا 30 رشته کنترلی نیست. میتوان گفت که در طراحی این سیستم به ماژولار بودن و ارتباط راحت زیر سیستمها توجه خاصی شده است.
به گفته دکتر بامداد، شرکتهای برق منطقهای، شرکتهای توزیع، صنایع نفت و گاز و شهرکهای صنعتی از جمله مصرف کنندگان این سامانه به شمار میروند.
وی درباره وضعیت تولید این سامانه گفت: در حال حاضر سیستم جمعکننده و ارسال داده DCU مراحل طراحی و تست و صحهگذاری را طی کرده و در حال نصب در پستهای فشار قوی شهر شیراز است و مراحل تولید کلید هوشمند به همراه تابلوی اتوماسیون آن سال آینده آغاز میشود. همچنین قسمت مرکزی سامانه که همان نرم افزار مانیتورینگ و دیسپاچینگ با قابلیت دریافت اطلاعات مکانی از سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS است، در سال آینده کامل میشود.
بر اساس اعلام روابط عمومی صحا، مدیرعامل شرکت مجری طرح درباره پتانسیل صادرات این محصول توضیح داد: این سامانه پس از اجرا و تکمیل قابلیت استفاده در کشورهای همجوار را داراست ولی نیاز به نمایندگیهای قوی و خدمات پس از فروش در آن کشورها دارد.