بابا اینقدر دعوا نکنید (۱)

بخش اول- در حالی که بسیاری از کودکان آنقدر خوش شانس هستند که به بهترین دوستِ خود خواهر یا برادرشان تبدیل می‌شوند، برخی دیگر دائم با خواهر و برادر خود در حال دعوا و جنگ هستند.

بابا اینقدر دعوا نکنید (1)

تحریریه زندگی آنلاین- گروه کودک سالم

 

 

در حالی که بسیاری از کودکان آنقدر خوش شانس هستند که به بهترین دوستِ خود خواهر یا برادرشان تبدیل می‌شوند، برخی دیگر دائم با خواهر و برادر خود در حال دعوا و جنگ هستند. حتی برخی از آنها پا را فراتر گذاشته و از یکدیگر متنفر می‌شوند. اغلب، رقابت و دعوای خواهر و برادرها حتی قبل از تولد فرزند جدید شروع می‌شود و همچنان که رشد می‌کنند، رقابت آنها شدیدتر می‌شود و بر سر یک اسباب‌بازی تا جلب توجه والدین با یکدیگر رقابت می‌کنند.

همان‌طور که کودکان بزرگ می‌شوند، چگونگی ارتباط و رفتار آنها با یکدیگر به میزان قابل توجهی بر روی شخصیت آنها تأثیر می‌گذارد. شنیدن صدا و دیدن دعوای همیشگی خواهرها و برادرها با یکدیگر بسیار ناراحت کننده و خسته کننده است و محیط خانه را به محلی پر تنش و استرس‌زا تبدیل خواهد کرد و ما اغلب نمی‌دانیم چگونه می‌توانیم از این دعواها و بگومگوها جلوگیری کنیم و به آنها پایان دهیم. پدر و مادرها می‌توانند با رعایت مسائل و نکات ریز ولی مهم، صلح و آرامش را به خانه خود باز گردانند. لطفاً متن زیر را بخوانید:

 چرا کودکان با یکدیگر دعوا می‌کنند

دعوای خواهر و برادرها می‌تواند دلایل بسیاری داشته باشد. اکثر آنها نسبت به یکدیگر کمی حس‌ حسادت و رقابت دارند که همین می‌تواند جرقه یک شعله بزرگ مجادله و دعوا باشد. اما همیشه علت دعوا حساسیت نیست، بلکه دلایل دیگری نیز وجود دارد که عبارتند از:

 نیازهای رشد و تکامل

این موضوع کاملاً طبیعی است که رابطه کودکان با یکدیگر تحت تأثیر تغییر هویت، نیازها و نگرانی‌های آنها قرار بگیرد و همانگونه که می‌دانید، این عوامل با رشد کودک تغییر می‌کنند. به‌عنوان مثال، کودکان نوپا به‌طور طبیعی نسبت به اسباب‌بازی‌های‌شان حساس هستند و اگر خواهر یا برادر آنها به این وسایل دست بزند، به سرعت و شدت واکنش نشان می‌دهند. بچه‌های مدرسه‌ای و ابتدایی اغلب درک قوی‌تری از عدالت و برابری دارند.

آنها از طرفی از رفتار خواهر و برادر کوچک‌ترشان متعجب می‌شوند و از طرف دیگر سعی دارند به استقلال فردی برسند؛ به همین دلیل به پدر و مادر در منزل کمک کرده و حتی از خواهر و برادر کوچک‌ترشان در بعضی موارد مراقبت می‌کنند. تمامی این تفاوت‌ها می‌تواند دلیلی برای دعوای کودکان باشد و روش دعوا کردن آنها را نیز تحت تأثیر قرار دهد.

مزاج و طبع فردی کودک

طبع فردی کودک که شامل خلق و خو، گرایش، میزان سازگاری و شخصیت او می‌شود، نقش عمده‌ای در چگونگی رفتار او با خواهر و برادرش دارد. مثلاً وقتی یکی از بچه‌ها خوابیده است و کودک دیگر در حال سر و صدا کردن است، اگر کودک خوابیده سازگار نباشد، به راحتی همین موضوع کوچک دلیل دعوایی بزرگ می‌شود.

 نیازهای ویژه و کودکان بیمار

 گاهی اوقات کودکان به‌دلیل بیماری یا مشکلات عاطفی و روانی به توجه و رسیدگی بیشتر والدین نیاز دارند و لازمه این رسیدگی و توجه، صرف زمان بیشتر برای آنهاست. در این شرایط ممکن است کودک دیگر متوجه این تفاوت و اختلاف و در نتیجه علت توجه بیشتر پدر و مادر به خواهر یا برادر خود نباشد و همین مسأله نقطه آغاز دعوا و اختلاف دو فرزند شود.

دعوای خواهر و برادر و واکنش والدین

در حالی که دعوای آنها با یکدیگر برای خودشان کاملاً معمولی است، برای اعضای خانواده بسیار ناخوشایند است و خانواده باید دعوای آنها را تحمل کند، به‌راستی والدین هنگام دعوای کودکان چه عکس‌العملی باید از خودشان نشان دهند؟

تا جایی که امکان دارد، مداخله نکنید؛ مگر اینکه آسیب‌دیدگی برای آنها وجود داشته باشد، مداخله شما مشکل آفرین خواهد شد و به تدریج آنها عادت می‌کنند هنگام بروز مشکل، شما برای رفع آن حاضر شوید و این موضوع آنها را از حل و فصل مشکلات‌شان و یادگیری رفع آنها بی‌نیاز می‌کند.

همچنین این خطر وجود دارد که شما سهواً جانب یکی از کودکان را بگیرید که این کار علاوه بر شعله‌ور کردن حس حسادت کودک، خشم او را نیز بر می‌انگیزد؛ بنابراین مداخله در دعوای کودکان موجب می‌شود که آنها به این روش ادامه دهند و همیشه امید داشته باشند که یکی از والدین به نجات آنها خواهد شتافت.

شما بهتر است فقط از دور نام آنها را صدا کنید و با این حرکت به آنها نشان دهید که متوجه رفتار آنها هستید تا در حین دعوا و مجادله از کلمات و حرکات ناشایست استفاده نکنند. این کار با دخالت کردن و جدا کردن کودکان از یکدیگر فرق دارد. اما حتی اگر در دعوای آنها دخالت کردید، آنها را تشویق کنید تا مشکل خود را حل و فصل کنند. اگر مجبور شدید وارد جریان دعوای آنها شوید، حتماً نکات زیر را به خاطر بسپارید:...

برای خواندن بخش دوم- بابا اینقدر دعوا نکنید- اینجا کلیک کنید.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر