به گزارش گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، دوم خردادماه مصادف با فرا رسیدن دومین سالگرد هجوم نظامیان رژیم آل خلیفه به منطقه الدراز (محل سکونت آیت الله عیسی قاسم) و شهادت 5 تن از فداییان شیخ و همچنین بازداشت 300 تن از انقلابیون این کشور است.
آل خلیفه با سلب تابعیت و محاکمه رهبر شیعیان انقلابیون بحرینی در ژوئن 2016 میلادی، محل سکونت رهبر نهضت اسلامی بحرین را به محاصره امنیتی درآورد و با بازداشت غیرقانونی و خانگی این مرجع عالیقدر، مانع اقامه نماز جمعه شیعیان و ورود نمازگزاران به مسجد امام صادق (ع) در این منطقه شد.
این در حالی است که بحرین همچنان صحنه مقاومت مسالمتآمیز انقلابیون بحرینی است، اما نیروهای رژیم آل خلیفه با اقدامات سرکوبگرانه و خشونتآمیز، حقوق بشر را در این کشور به راحتی نقض میکنند بی آنکه در مجامع بینالمللی پاسخگو باشند.
جمعیت الوفاق بحرین به همین مناسبت با صدور بیانیهای محاصره 700 روزه "الدراز" را در سایه سکوت بینالمللی محکوم کرد و خواستار اقدام برای پایان محاصره ظالمانه این منطقه و ضرورت توقف بازداشت خانگی آیت الله قاسم به عنوان شخصیت ملی و مذهبی بحرین و منطقه شد. اینکه آینده انقلاب بحرین به کجا خواهد رسید؟
دلیل ممانعت آل خلیفه از ملاقات انقلابیون با آیتالله عیسی قاسم چیست؟ و همچنین وضعیت حال ایشان، از جمله سوالاتی است که از مسعود جهرمی، رئیس سابق دانشکده مهندسی دانشگاه الاهلیه بحرین جویا شده ایم. او یکی از زندانیان سیاسی و شهروند سلب تابعیت شده به حکم پادشاهی و تبعید شده از بحرین به بیروت است.
در ادامه مشروح گفتوگو با فعال حقوق بشر بحرینی را از نظر میگذرانید:
رژیم آل خلیفه مجازاتها، سلب تابعیتها و احکام ناعادلانه علیه شهروندان بحرینی را تشدید کرده و با وجود ماه رمضان مانع ورود کتابهای مذهبی به زندان میشود، ارزیابی و تحلیل شما از تشدید اقدامات سرکوبگرانه این رژیم چیست؟
از آنجا که رژیم آل خلیفه در بحرین با چالش و فراتر از آن با بحران مشروعیت و مقبولیت مردمی روبروست و جایگاه خود را از دست داده است، درصدد است تا با هزینه کردن برای خرید تسلیحات از آمریکا، سازش با رژیم صهیونیستی از هر فرصتی برای به نمایش گذاشتن این سازش و عادیسازی روابط جهت حرکت بسوی مشروعیت بخشیدن رسمی به رژیم غاصب، استفاده کند و بتواند جایگاه از دست رفته خود را با لابیگری آمریکا، انگلیس، اسرائیل و همپیمانانش در منطقه حفظ کند. در واقع این اقدامات رشوهای برای سکوت بینالمللی در خصوص جنایاتی است که در بحرین مرتکب میشود.
آل خلیفه در داخل بحرین با تشدید فضای امنیتی، افزایش بازداشتها و ایجاد جو رعب و وحشت، سعی بر ایجاد جو خفقان دارد، از سویی از آنجا که در بحرین سیستم قضایی مستقلی نداریم از تمانی قوانین و امکانات سیستم قضایی و دادگاهها در راستای انتقام جویی از مخالفان آل خلیفه و شیعیان استفاده میگردد، به عنوان مثال با تغییراتی که پادشاه در قوانین قضایی دادگاه نظامی اعمال نمود اکنون مخالفان این رژیم براحتی در دادگاههای نظامی محاکمه و محکوم به اشد مجازات (اعدام یا حبس ابد) میشوند؛ و همینطور از قانون به اصطلاح مبارزه با تروریسم به عنوان ابزاری برای مجازات و سرکوب مخالفان سیاسی رژیم آل خلیفه بهره میجوید.
شیعیان بحرین مورد انتقام جویی آل خلیفه از دو بُعد هستند. یکی بُعد سیاسی بعلت مخالفت با دیکتاتوری آل خلیفه و مطالبه حکومتی که مردم در آن مشارکت داشته باشند و از سوی دیگر بُعد مذهبی، آل خلیفه از تمامی روشهای ممکن و در تمامی سطوح علیه شیعیان بعلت اعتقاد مذهبیشان اعمال تبعیض مینماید، از خدمات، استخدام، تعلیم و تربیت گرفته تا تصدی منصبهای حکومتی و مشارکت در حکومت.
چندی پیش در خبرها آمده بود که حال جسمانی رهبر برجسته شیعیان بحرین نامساعد است، اکنون وضعیت آیت الله چگونه است؟
آیت الله عیسی قاسم به عنوان رهبر معنوی انقلاب بحرین و مرجعیت شیعیان از تمامی جهات مورد انتقام جویی آل خلیفه است. آل خلیفه از خرداد سال گذشته منزل شیخ را به محاصره نیروهای امنیتی در آورده و با بلوککشی و استقرار خودروهای امنیتی بدور منزل شیخ، ایشان را از محیط خارج منزوی کرده و در بازداشت خانگی قرار داده است. این در حالی است که منطقه الدراز - محله سکونت شیخ - از خرداد دو سال پیش یعنی از زمانی که آل خلیفه اقدام به سلب تابعیت از وی نمود در محاصره نیروهای امنیتی است. این بدین معناست که هم منطقه الدراز و هم منزل شیخ در محاصره اند.
آیت الله عیسی قاسم پیش از این عملهای مختلفی مانند عمل قلب، لگن و شکم داشتند و مبتلا به بیماریهای مزمنی هستند که نیازمند مراقبت منظم و روزانه است و از سویی به اقتضای سن و سال نیز بر شدت بیماریها افزوده شده. بازداشت خانگی امکان دسترسی شیخ به رسیدگی پزشکی را محدود نموده است. ما آل خلیفه را مسئول صحت و سلامت شیخ و هرگونه خطر و یا اتفاق ناخوشایندی که متوجه ایشان گردد، میدانیم.
بجاست مجامع بینالمللی حقوقی که فریادهای آزادی خواهانه و حقوق مدارانهشان گوش فلک را کر کرده در خصوص توقف بازداشت خانگی شیخ عیسی قاسم بعد از یک سال سکوت حرکتی نمایند و اقدامی انجام دهند.
آیت الله پیش از آنکه متعلق به بحرین باشد به عنوان عالمی مجاهد متعلق به جهان اسلام و بطور خاص شیعیان است. امت اسلامی باید برای آزادی شیخ عیسی قاسم بکوشد و از تمامی قدرت خود در این راستا بهره جوید.
شیخ در حالی در بازداشت خانگی بسر میبرد و منطقه محله سکونتشان هم در محاصره است که هیچ گونه حکم قضایی در بحرین مبنی بر این امر صادر نشده، پس این بازداشت و محاصره طبق قوانین بحرین هم غیراخلاقی و هم غیر قانونی است.
دلیل هراس رژیم آل خلیفه از ارتباط مردم بحرین با آیت الله عیسی قاسم چیست و چرا از ملاقات ایشان جلوگیری میکند؟
آل خلیفه به خوبی آیت الله عیسی قاسم را میشناسد و در حالی از وی سلب تابعیت نموده که اولأ شیخ فرزند اصیل بحرین است و آبا و اجدادش پیش از هجوم آل خلیفه به بحرین و به روی کار آمدن آل خلیفه در بحرین بودهاند.
ثانیأ شیخ از اعضای هیئت نگارش قانونی اساسی بحرین در سال 1973 بوده است یعنی شیخ عیسی از موسسان قانون اساسی است.
ثالثأ در مراحل و بزنگاههای اساسی و همچنین در ساخت عقبه فرهنگی و سیاسی بحرین از جمله مجلس قانونگذاری و تأسیس جمعیت توعیه (روشنگری) اسلامی نقش برجسته و اثبات شدهای دارند. آل خلیفه میداند که مردم بحرین در لبیک به ندای شیخ عیسی قاسم در سال 2012، تظاهرات سراسری چند صد هزار نفری در منامه برپا کردند. پس این رژیم بخوبی از جایگاه شیخ مطلع است و میداند شیخ عیسی قاسم شخصی است که تمامی اقشار بر زعامت ایشان اتفاق دارند و وی عامل حرکت مردم است؛ بنابراین از هر طریق ممکن، شیخ را تحت فشار و محدودیت قرار داده است. نکتهای که باید بدانیم این است که آیت الله عیسی قاسم امانتی الهی است که دفاع و حمایت از ایشان و حقوق ضایع شدهشان بر همه ما شرعأ و اخلاقأ واجب است.
آینده انقلاب بحرین را چگونه ارزیابی میکنید؟ آیا روش مسالمت آمیز مردم در پیگیری مطالباتشان اثربخش است؟
راه حل بحرین راه حل سیاسی است، اما اگر آل خلیفه نخواهد صدای مردم را بشنود و همچنان تمامی نداهای داخلی و خارجی برای تمسک به راه حل سیاسی را رد نماید، قطعأ صبر مردم با کرامت بحرین لبریز خواهد شد و بحرین وارد فاز خشنتر و نوع جدیدی از تحرکات خواهد شد.
مردم بحرین ثابت کردند در طول 7 سال گذشته با تمسک به روش مسالمت آمیز در مطالبه حق و حقوق مشروع خود موفق و ثابت قدم بودند، همین مسالمت آمیز بودن تاکنون برگ برندهای برای ملت بحرین در انزار جهانی بوده است. مردم بحرین در این راه صدها شهید تقدیم نموده و هم اکنون بیش از 4500 زندانی سیاسی را در بند آل خلیفه دارند که اسرای این حرکت مسالمت آمیز مطالبه گرانهاند که این عدد از آغاز سال 2011 تا کنون از دو برابر این هم بیشتر شده است.
جمهوری اسلامی ایران همواره از روش مسالمت آمیز مردم بحرین حمایت کرده، اما آل خلیفه ایران را متهم به دخالت میکند! شما چه تحلیلی در این خصوص دارید؟
آل خلیفه با فرافکنی سعی دارد فشارها و سرکوبگریهای خود در داخل بحرین را بپوشاند. از سوی دیگر با ضدیت و دشمنی با ج. ا. ایران سعی بر جلب رضایت اربابان و همپیمانان خود چه سعودی وچه آمریگا و انگلیس را در منطقه دارد. علاوه برآن از این طریق میتواند مخالفان خود را به اتهام رابطه توطئه آمیز با کشوری دیگر به اشد مجازات محکوم نماید و همچنین آنان را افرادی خائن به ملیّت و کشور خود نشان دهد.
رویدادهای اخیر در فلسطین و انتقال سفارت آمریکا به قدس شریف را چگونه تحلیل میکنید؟ موضع مردم بحرین در قبال فلسطین و وقایع اخیر پیش آمده، چیست؟
مردم بحرین قضیه فلسطین را قضیه مرکز امت اسلامی میدانند و همیشه بر مطالبههای برحق ملت فلسطین صحه گذاشته اند. بحرینیها و شخصیتهای مبارز آن با وجود اینکه خود در بحرین با مشکلات و درگیریهای فراوان مواجه اند، اما هیچ گاه قضیه فلسطین را فراموش نکرده و همیشه صدای فلسطین در منطقه بودهاند. ملت بحرین از تمامی اقشار و مذاهب بطور قاطع و مستمر، از رژیم آل خلیفه برای سازش با رژیم صهیونیستی اعلام برائت کرده و این اقدامات را محکوم کرده اند.
آیت الله عیسی قاسم رهبر مدافعان قدس در منزل خود در محاصره و بازداشت است، شیخ علی سلمان نیز به عنوان رهبر بزرگترین جریان سیاسی بحرین و مدافع قدس یعنی جمعیت "الوفاق" در زندان است، منبر نماز جمعه شیخ عیسی قاسم که همیشه بانگ دفاع از قدس از آن برخواسته دو سال است که در توقیف است. اما با همه این احوال مردم بحرین بر قضیه فلسطین پافشاری دارند و قدس شریف را پایتخت ابدی فلسطین میدانند.