ماهان شبکه ایرانیان

عکس‌هایی در ستایش قلب‌های پاک

دستیار ویژه رییس‌جمهور در امور حقوق شهروندی در بازدید از نمایشگاه عکس «ساکنان دل» گفت: با وجود اختلاف سلیقه‌هایی که ممکن بود در دوران جنگ وجود داشته باشد اما همه مردم در یک موضوع اتفاق نظر داشتند و آن منافع ملی، حول محورِ دفاع از تمامیت ارضی کشور بود

عکس‌هایی در ستایش قلب‌های پاک

به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی شهر کتاب فرشته، شهیندخت مولاوردی با حضور در گالری فرشته و افتتاح نمایشگاه عکس سعید صادقی با عنوان «ساکنان دل» که عصر روز جمعه (چهارم خرداد ماه) به مناسبت گرامیداشت آزادسازی خرمشهر در سوم خرداد 1361 برگزار شد، بیان کرد: تصاویر ثبت شده در عکس‌ها یادآورِ جانفشانی‌هایی است که آرامش و امنیت امروز ما مدیون آن است. این نمایشگاه با عنوان «ساکنان دل»، مجموعه آثاری است از سعید صادقی که صحنه هایی از هشت سال دفاع مقدس و حماسه آزادسازی خرمشهر و عملیات بیت المقدس را به تصویر کشیده است. به اعتقاد من هر کدام از این عکس‌ها پیام و حال و هوای خاص خود را دارند ولی در مجموع تمامی این تصاویر یادآور این نکته‌اند که ما آرامش و امنیتِ امروزِ خود را مدیون جانفشانی‌ها و فداکاری‌های چه کسانی هستیم.

او بیان کرد: صرفِ نظر از چهره سیاهِ جنگ که قابل انکار نیست، به رغمِ تمامی کمبودهایی که وجود داشت، همبستگی و همدلی مردم در دوران هشت ساله جنگ تحمیلی خاطره‌ساز و ماندگار شد. در حقیقت، با وجود اختلاف سلیقه‌هایی که ممکن بود وجود داشته باشد اما همه مردم در یک موضوع اتفاق نظر داشتند و آن منافع ملی؛ حول محورِ دفاع از تمامیت ارضی کشور بود. به نظر من این نکته که در عکس‌های این نمایشگاه نیز مشهود است باید برای تمامی دوران‌ها، الگویِ فکری و رفتاری در جامعه ما باشد.

این عکس‌ها بخشی از پیکره تاریخ معاصر ایران هستند

مجید ملانوروزی ـ مدیر کل دفتر هنرهای تجسمی ـ نیز از دیگر چهره های حاضر در این مراسم عکس‌های این نمایشگاه را تصاویری هنرمندانه دانست که حسِ نوستالژیکی از آن روزها را به مخاطب منتقل می‌کنند. تصاویری که ترکیبی از مظلومیت و شجاعت رزمندگان است.

او بیان کرد: سعید صادقی از معدود عکاسانی بود که در دوره هشت سال دفاع مقدس در خط مقدم حاضر می‌شد تا مهم‌ترین و بهترین تصاویر را از آن لحظات ثبت کنند. آزادسازی خرمشهر نیز از نقاط عطف تاریخ معاصر ایران به شمار می رود و بسیار حائز اهمیت است. ما امروز پس از گذشت بیش از سی سال تنها با همین تصاویر ثبت شده است که می‌توانیم به صورت مستند و تاریخی درباره آن روزها صحبت کنیم. به اعتقاد من این عکس‌ها می‌توانند بخشی از پیکره تاریخ معاصر ایران باشند و طبیعتا سعید صادقی و دیگر عکاسان حوزه دفاع مقدس از این منظر نقشی شایان تقدیر در تثبیت این برهه از تاریخ معاصر ایران داشته و دارند.

ملانوروزی با بیان اینکه عکس‌های این نمایشگاه کاملا هنری هستند، افزود: به این معنا که با نگاهی کاملا هنرمندانه ثبت شده‌اند. به علاوه این عکس‌ها به گونه‌ای گرفته شده‌اند که گویی خودِ عکاس نیز جزئی از گروه رزمندگان بوده است. از سوی دیگر این تصاویر تداعی‌گرِ ترکیب خاصی از مظلومیت، شجاعت و ایثار حاکم بر فضای جبهه‌ها است و حسِ نوستالژیک اثرگذاری را به مخاطب منتقل می‌کند. به خاطر دارم که در آن دروه عکاسان معدودی بودند که به مقوله عکاسی جنگ نگاه حرفه‌ای و در عین حال هنرمندانه داشتند و در این میان سعید صادقی یکی از بهترین آنها بود.»

عکس‌های او نمایانگرِ مظلومیت و دلاوری رزمندگان دفاع مقدس

سید مصطفی هاشمی طبا یکی دیگر از مهمانان این برنامه که به گفته خود، آشنایی‌اش با سعید صادقی به سال‌های دور و اواخر دهه 50 خورشیدی برمی‌گردد، عکس‌های این هنرمند را گویایِ بسیاری از زوایای جنگ تحمیلی دانست و ادامه داد: فعالیت‌های سعید صادقی به عکس‌های این نمایشگاه ختم نمی‌شود. من، او را از پیش از انقلاب و سال 1356 می‌شناسم. در سال‌های دفاع مقدس نیز عکس‌های سعید صادقی از جبهه های جنگ و حال و هوای آن در بسیاری از روزنامه های کشور به چاپ می رسید و مورد توجه قرار می گرفت.

او بیان کرد: به اعتقاد من سعید صادقی برای ثبت این تصاویر فداکاری‌های بسیاری می‌کرد؛ چرا که به عنوان یک عکاس هیچ‌گونه وسیله دفاعی نداشت و کاملا در معرض خطر بود. عکس‌های سعید صادقی گویای بسیاری از نکات و زوایای جنگ تحمیلی است؛ به ویژه نمایانگرِ مظلومیت، شجاعت و دلاوری رزمندگان دفاع مقدس است. آشنایی با این هنرمند افتخاری برای من است و بسیار خرسندم که در نمایشگاهی از آثار او حضور دارم.

 

باورهای راستین و قلب‌هایی پاک

سعید صادقی ـ عکاس ـ نیز با بیان اینکه رزمندگان جبهه‌های دفاع مقدس زیباترین قلب‌ها را داشتند؛ کسانی که تعلق خاطرشان به این آب و خاک آنها را به دفاع تمام و عیار از میهن واداشت، افزود:‌ طبیعتا این حجم از پاکی و صداقت از چشمانِ مخاطبانِ این عکس‌ها نیز دور نمی‌ماند و جوانان امروز که حتی زمان جنگ را لمس نکرده‌اند با دیدنِ این تصاویر ارتباط روحی خاصی با آنها برقرار می‌کنند. تلاش من نیز به عنوان عکاس همین بود، که حس واقعی این رزمندگان که از قلب‌هایشان برمی‌آمد را ثبت کنم.

او بیان کرد:  باورها و اعتماد بسیجی های هشت سال دفاع مقدس پاک بود. چهره هایی که در این عکس ها می‌بینیم اکثرا جوانان و نوجوانانی هستند که بر اساس همان اعتقادات پاک شان به سوی جبهه‌های جنگ رهسپار شدند. باورهایی که از احساس تعلق آنها به این آب و خاک نشأت می‌گرفت. این رزمندگان کسانی بودند که هم باورهای اعتقادی داشتند و هم ایمانِ قلبی. در واقع با توجه به میزان امکانات و تسهیلات نظامی ایران و در مقابل حمایت قدرت‌های جهان از ارتش عراق در آن زمان، همین باورهای صادقانه بود که دشمن را از پای درآورد و دفاع مقدس را جاودانه کرد.

این عکاس گفت: حقیقت این است که ما یکی از هولناک ترین چهره های جنگ را در آن سال ها تجربه کردیم اما تابش نورِ همبستگی که با صداقت قلبِ این رزمندگان همراه شد مرزهای ایران را از گزندِ بیگانگان حفظ کرد. این عکس‌ها به نوبه خود شاید بخشی از لایه‌های هویت ملی ما را به نمایش بگذارند؛ مفاهیمی چون ایثار، فداکاری، همبستگی، ازخودگذشتن و باورهای راستین.

سید محمد بهشتی، احمد محیط طباطبایی، لیلی گلستان، علیرضا سمیع‌آذر، ابراهیم حاتمی‌کیا، هدایت‌الله بهبودی مسعود فروتن و ... نیز از دیگر مهمانان حاضر در این برنامه بودند. نمایشگاه «ساکنان دل» تا دوازدهم خرداد ماه دایر است.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان