به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری میزان؛ پایگاه نشنال اینترست در مطلبی نوشت که حسن روحانی رئیس جمهور ایران در پاسخ به تحریمهای اعلام شده در زمینه توقف صادرات نفت ایران توسط آمریکا که از ماه نوامبر اجرایی خواهد شد، تهدید کرد که به این اقدام واکنش داده میشود. این تصمیم ترامپ متعاقب خروج یکجانبه آمریکا از توافق هستهای ایران که در سال 2015 امضا شده بود، اعلام شد.
نویسنده مقاله مینویسد که این تهدید آخرین بار در سال 2012 در دوران ریاست جمهوری اوباما و در اوج رویایی دولت وی با ایران در زمینه مسائل هستهای نیز مطرح شده بود. در آن زمان ایران تهدید کرد که تنگه را بسته و تمرینات نظامی در این منطقه انجام میدهد.
نویسنده این مطلب میگوید ایران با تهدید به بستن تنگه هرمز، آبراهه حیاتی خلیج فارس و محل اتصال با بازارهای جهانی که تقریبا یک سوم نفت جهان از آن منطقه به بازارهای جهانی میرود، سبب افزایش قیمت گاز شده و از سویی دیگر بر دیدگاههای جهانی درباره این موضوع تاثیر خواهد گذاشت. با توجه به تعداد کشورهای وابسته به نفت خاورمیانه، ایران روایت جدیدی از بحران سازی آمریکا به ضرر جهان را شکل میدهد.
نویسنده نیوزویک میافزاید: این احتمال وجود دارد که تهدید خود را عملی کرده و تنگه هرمز را ببندد، اما باید توجه داشت که هزینههای سیاسی و فیزیکی بازگشایی تنگه برای آمریکا بسیار بالا خواهد بود. این هزینهها برای آمریکا و جهان به راحتی قابل جبران نیستند.
در ادامه این مطلب آمده است که بسته شدن تنگه هرمز به معنای استفاده از نیروهای دریایی ایران و حضور فیزیکی در منطقه نیست. بلکه غیرقابل استفاده ساختن آن یعنی دست زدن به استراتژی ضد دسترسی است. اجرایی کردن این استراتژی برای ایران با توجه به حضور در منطقه و توانایی لازم برای انجام این برنامه هزینه چندانی در پی نخواهد داشت. ایران به راحتی میتواند با استقرار نیروهای دریایی سپاه پاسداران که ناوگان وسیع و سریعی در اختیار دارد و با استفاده از موشکهای ضد کشتی ضد زمینی و با هدف قرار دادن کشتیهای جنگی دشمن، تهدیدی جدی برای کشتیهای جنگی متعارف باشد. در سطح بالاتر هم میتوان به توانایی ایران برای مقابله با موشکهای بالستیک آمریکا و امکانات نظامی این کشور و متحدانش در منطقه اشاره کرد.
این در حالیست که آمریکا و متحدانش برای بازگشایی مجدد این تنگه باید با اعزام نیروهای هوایی خود به منطقه، ایران را مجبور به تغییر محاسبات کند. در واقع آمریکا باید متحدانش را برای پرداخت هزینههای بازگشایی تنگه فریب بدهد.
هزینه عملیات بازگشایی تنگه هرمز چیزی معادل 230.1 میلیون دلار تخمین زده شده است. براساس گزارش منتشر شده توسط اندیشکده رند در سال 2017 در صورت بروز درگیری جدی نظامی بیست و یک اسکادران جنگنده باید از عملیات پشتیبانی کنند. ضمن این که هزینههای انسانی این اقدام بسیار بالاست.
نویسنده مقاله در ادامه با اذعان به اینکه ایران قادر است هزینههای سیاسی و استراتژیکی برای اسرائیل ایجاد کند که آمریکا قطعا از آن خشنود نخواهد بود، بر اهمیت تهدید ایران مبنی بر بستن تنگه هرمز برای کاخ سفید تاکید کرده و احتمال یافتن راه حل دیپلماتیک از سوی آمریکا برای اجتناب از این درگیریها را بالا میداند.
در پایان نویسنده با اشاره به تبعات و هزینه بالای اشتباه محاسباتی برای آمریکا در این مورد میگوید آمریکا در صورت گرفتار شدن در جنگ با ایران، به سختی خواهد توانست از خط آتش بیرون برود.