تیامین یا همان ویتامین ب1 از ویتامینهای ضروری برای بدن است که برای انجام شدن فعالیتهای ضروری بدن لازم است. این ویتامین توسط تمام سلولهای بدن مصرف میشود و به غذا کمک میکند که به انرژی تبدیل شود. از آنجایی که بدن انسان قادر به تولید ویتامین ب1 نیست، به همین جهت دریافت آن از رژیم غذایی ضروری است. از منابع مهم ویتامین ب 1 میتوان به گوشت قرمز، مغز آجیل، و غلات کامل اشاره کرد.
ویتامین B1 همچنین برای درمان مشکلات گوارشی ازجمله کماشتهایی، کولیت اولسراتیو (التهاب زخمی شونده روده بزرگ) و اسهال مداوم مورداستفاده قرار میگیرد. از تیامین نیز برای تقویت سیستم ایمنی بدن، بیماری دیابت، بیماریهای قلبی، اعتیاد به مصرف الکل و مشکلات در بینایی مانند آبمروارید، و بیماریهای حرکتی استفاده میشود. همچنین بسیاری از افراد ار مکمل این ویتامین برای بهبود عملکرد ورزشی استفاده میکنند.
کمبود تیامین در بدن بیشتر به دلائلی مثل نوشیدن الکل، افزایش سن، ابتلا به بیماریهای مزمن و مشکلات گوارشی دیده میشود. اگرچه که کمبود این ویتامین کم اتفاق میافتد اما کمبود نسبی دریافت آن نیز میتواند منجر به بروز علایمی خاص برای سلامتی شود. در ادامه این مطلب به مهمترین علائم کمبود ویتامین ب 1 پرداخت شده است.
از دست دادن اشتها
یکی از ابتدایترین علائم کمبود تیامین در بدن کاهش اشتها است. دانشمندان عقیده دارند که کمبود تیامین میتواند در تنظیم حس رضایت از غذا و اشتها مهم باشد. زمانی که کمبود ویتامین تیامین وجود داشته باشد به نظر میرسد که اشتهای فرد به خوردن غذا کاهش پیدا میکند که این امر فرد را در خطر بیشتر فقر غذایی به دلیل کاهش دریافت مواد مغذی قرار میدهد.
حس خستگی
خستگی ناشی از کمبود تیامین معمولا به آهستگی بروز میکند و نه به صورت یک باره. شدت خستگی نیز میتواند متفاوت باشد از خستگی کوتاه مدت و کم تا نوع شدیدتر و بیمار گونه آن. علت اصلی بروز خستگی در کمبود این ویتامین به دلیل نقش مهم تیامین در آزاد سازی انرژی در سلولهای بدن است و همینطور در تبدیل غذا به سوخت انرژی.
کاهش قدرت واکنشی بدن
تیامین روی سیستم عصبی بدن اثرگذار است و به همین دلیل میتواند روی سرعت واکنش فرد موثر باشد، در افرادی که کمبود تیامین دارند معمولا واکنش مفاصل زانو و دست کندتر به نظر میرسد.
ضعف عضلانی
ضعف عضلانی یک عرضه بسیار شایع است و دلیل بروز آن معمولا دشوار است. اگر این حس ضعف موقت باشد جای نگرانی نیست اما اگر به دفعات بروز کند احتمال درد که به دلیل کمبود تیامین در بدن باشد.
تار شدن دید
از دیگر عملکردهای مهم تیامین در بدن نقش آن در سیستم عصبی بینایی است.
,