ماهان شبکه ایرانیان

دولتی‌ها و اصلاح‌طلبان چه وعده‌هایی دادند؟/۹

ظریف (مهر ۹۷): نه من و نه رئیس جمهور تضمین نمی‌دهیم مشکلات با FATF حل شود/ ظریف (اسفند ۹۷): برای حل مشکلات اقتصادی باید FATF تصویب شود!

متاسفانه تناقض گویی در مدیران ارشد دولتی به یک روال تبدیل شده است.

سرویس سیاست مشرق - «مهرداد لاهوتی» سخنگوی فراکسیون مستقلین مجلس- 12 اسفند- در مصاحبه با خبرگزاری دولتی ایسنا گفته بود: «آقای ظریف (در نشست فراکسیون مستقلین مجلس) برجام را یکی از دستاوردهای بزرگ چهل ساله نظام و شکست آمریکایی‌ها دانست و با توجه به ضرورت پیوستن به FATF اظهار امیدواری کرد که مجمع تشخیص مصلحت نظام برای حل مشکلات اقتصادی به آن رأی مثبت دهد»!

این اظهارنظر ظریف درباره ارتباط FATF با مشکلات اقتصادی در حالی است که وی، 15 مهر 97 در نشست علنی مجلس گفته بود: «نه بنده و نه آقای رئیس جمهور نمی‌توانیم تضمین بدهیم با پیوستن به کنوانسیون پالرمو (از لوایح مرتبط با FATF) مشکلات حل خواهد شد»!

دولتمردان از یکسو تاکید دارند که «تضمینی برای حل مشکلات اقتصادی به واسطه تصویب FATF وجود ندارد» و «از FATF انتظار معجزه نداشته باشید» و از سوی دیگر مدعی هستند که برای رفع مشکلات اقتصادی باید FATF را تصویب کنیم!

«عباس عراقچی» معاون سیاسی وزارت امور خارجه نیز- 5 اسفند 97- در جلسه با فراکسیون مستقلین مجلس گفته بود: «برای عبور از تحریم‌ها، باید به FATF بپیوندیم»! این در حالی است که عراقچی پیش از این- فروردین 94- گفته بود: «با برجام تمامی تحریم‌ها لغو می‌شود و نه تعلیق».

درباره تناقض گویی مقامات ارشد دولتی در موضوع FATF نکاتی وجود دارد که به اختصار به آن می‌پردازیم:

اول اینکه، مقامات ارشد دولت و رسانه‌ها و فعالین اصلاح طلب اینگونه القاء می‌کنند که اگر در آینده به FATF بپیوندیم، مشکلات بانکی و اقتصادی رفع خواهد شد. این ادعا در حالی است که اکنون حدود 2 سال و نیم از اجرای دستورات FATF توسط دولت سپری شده است. دولت روحانی در اقدامی غیرقانونی و مخفیانه- بدون اطلاع به مجلس، شورای نگهبان و مجمع تشخیص- 37 بند از 41 بند دستورات FATF را در این مدت اجرا کرد. اما علیرغم اجرای حدود 90 درصدی دستورات FATF، هیچ گشایشی در مبادلات بانکی و معیشت مردم ایجاد نشد.

دوم اینکه، در حال حاضر رئیس FATF شخصی به نام «مارشال بیلینگزلی» است. نکته قابل تأمل اینجاست که وی معاون وزیر خزانه داری آمریکاست. وزارتخانه‌ای که کارویژه آن جنگ اقتصادی علیه ایران است. بر همین اساس است که بیلینگزلی- شهریور 97- در جلسه استماع کنگره آمریکا با اشاره به اینکه دلار 14 هزارتومانی کارِ ماست، گفته بود: «تلاش‌های ما همراه با سوء مدیریت و فساد در اقتصاد ایران هم اکنون به نتایجی دست یافته است و من امروز به کنگره یکی از مهمترین شاخص‌های اقتصادی این روزهای ایران را نشان می‌دهم و این شاخص، ارزش ریال نسبت به دلار آمریکاست. در طول تاریخ تحریم‌های ایران ما چنین افتی را در ارزش ریال ندیده‌ایم. ریال ایران اکنون به اندازه یک صد و چهل هزارم دلار معامله می‌شود {یک دلار معادل 140 هزار ریال است} و دو سوم ارزش خود را از دست داده است».

سوم اینکه، آقای ظریف در جلسه اخیر با فراکسیون مستقلین مجلس تاکید کرده است که «برای حل مشکلات اقتصادی باید FATF تصویب شود»؛ این در حالی است که در ماجرای برجام، دولتمردان در ابتدا تاکید کردند که تمامی تحریم‌ها از جمله تحریم‌های مالی و بانکی به واسطه توافق هسته‌ای لغو خواهد شد و سرمایه خارجی به کشور سرازیر شده و مشکل آب خوردن مردم نیز حل می‌شود. اما پس از افتادن تشت رسوایی برجام از بام، مدعی شدند که اصلاً هدف از برجام لغو تحریم‌ها و مسائل اقتصادی نبود! حال چه تضمینی وجود دارد که دو سال دیگر، آقای ظریف نگوید که هدف از FATF اصلاً اقتصادی نبود؟!

چهارم اینکه، دولتمردان به هیچ عنوان از طرف غربی مطالبه گری نمی‌کنند و در اقدامی منفعلانه، ایران را همواره بدهکار نشان داده و مدعی هستند که باید تا اطلاع ثانوی به طرف غربی امتیاز بدهیم! سؤال اینجاست که آیا این امتیازدادن ها پایانی دارد؟! آیا بهانه‌های آمریکا تمام شدنی است؟! تعهدات آمریکا و اروپا از روی کاغذ فراتر نرفته است، اما این ایران است که باید یکطرفه امتیاز نقد بدهد!

پنجم اینکه، مدیران ارشد وزارت امور خارجه پس از امضای برجام مدعی بودند که «امضای وزیر خارجه آمریکا تضمین است»، همین افراد در سالهای بعد گفتند که «توافق با آمریکا به اندازه جوهر روی کاغذ هم ارزش ندارد». رسیدن به این نتیجه- که منتقدان از همان ابتدا نسبت به آن هشدار داده بودند- هزینه سنگینی بر مردم کشورمان تحمیل کرد؛ از بتن ریزی در صنعت هسته‌ای تا کوچک شدن سفره مردم. حال با این وجود با چه منطقی باید اروپا و آمریکای امتحان پس داده و مردود شده را با هزینه گزاف، دوباره امتحان کنیم؟!

ششم اینکه، آقای ظریف در ماههای اخیر چندین بار تاکید کرده است که «همه دنیا غرب نیست»؛ اما متاسفانه رویکرد دولت در موضوع FATF بیش از پیش ثابت کرد که دولتمردان همچنان همه دنیا را در غرب می‌بینند!

هفتم اینکه، چندی پیش «سیگال مندلکر» معاون خزانه داری آمریکا- اتاق جنگ اقتصادی علیه ایران- نسبت به طولانی شدن روند تصویب لوایح مرتبط با FATF در نهادهای تصمیم گیر در ایران معترض شد. «خوان زاراته» معاون سابق مدیریت مبارزه با تروریسم و جرائم مالی در وزارت خزانه داری آمریکا نیز چندی پیش گفته بود: «برای قرار دادن ایران در تنگنا و سخت‌تر کردن شرایط برای این کشور، به حضور کامل FATF نیاز است. برای اینکه ایران از نظام مالی منزوی شود، لازم است FATF برای تأیید قضاوت‌هایی پیرامون نظام مالی ضد پولشویی و مبارزه با تروریسم مداخله کند».

هشتم اینکه، تجربه برجام و عملکرد سازمان FATF کوچک‌ترین تردیدی درخصوص رد لوایح مرتبط با FATF باقی نگذاشته است. دولتمردان باید یکبار هم که شده با دقت به اجرای اقتصاد مقاومتی اقدام کرده و از چشم دوختن به نقطه‌های خیالی دست بردارند.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان