زوم لایف: تشخیص زودهنگام سرطان پوست، بسیار حائز اهمیت است و میتواند از برخی سرطانهای پوست مانند سرطان سلولی فلسی و سرطان ملانوما جلوگیری کند. زمان در تشخیص و درمان سرطان پوست بسیار مهم است، برای همین شما باید چند نکته ساده را بیاموزید تا متوجه شوید که سرطان پوست دارید یا خیر.
در ادامه علائم سرطان پوست را بشناسید تا بتوانید سرطان پوست را تشخیص دهید!
1. پوست خود را بررسی کنید
بهترین راه برای اینکه متوجه شوید که سرطان پوست دارید یا خیر، این است که پوست خود را بررسی یا معاینه کنید. یک روز خاص در ماه را برای انجام اینکار انتخاب کنید و آن را در تقویم یادداشت کنید. همه قسمتهای پوست خود را مورد بررسی قرار دهید و هیچ قسمتی را نادیده نگیرید.
بعد از اینکه، همه قسمتهایی که براحتی با چشم دیده میشود را مورد بررسی قرار دادید، برای بررسی اندامهای تناسلی، ناحیهی مقعد، بین انگشتان پا، پشت خود و سایر قسمتهایی که براحتی با چشم دیده نمیشود از آینه استفاده کنید.
استفاده از یک نمودار برای بدن تان میتواند مفید باشد و میتوانید پس از بررسی بدن خود، نکاتی که لازم است را در آن یادداشت کنید و همچنین میتوانید هر خال سیاه یا علامتی که مشاهده کردید را در آن یادداشت کنید. میتوانید از این نقشه بدن که توسط سایت SkinCancer.org تهیه شده استفاده کنید. از [اینجا]دانلود کنید.
برای بررسی پوست سر خود، از دوست یا همسر خود کمک بگیرید. موهای خود را در یک قسمت سر خود جمع کنید و سپس بدنبال یک معیار، فرسایش، یا یک ضایعهی رنگی بگردید.
اگر در بدن خود یا نقاطی برنزه یا قهوهای مایل به زرد برخوردید، در ناحیه اندام تناسلی خود دچار سرطان پوست شده اید
پوست خود را بطور جدی مورد بررسی قرار دهید و هیچ قسمتی را از قلم نیندازید. بهترین روش برای انجام اینکار، این است که با انواع سرطان پوست آشنا باشید.
2. مراقب کارسینوم سلول پایه باشید
کارسینوم سلول پایه، شایعترین نوع سرطان پوست است. این سرطان، در اثر قرار گرفتن ناحیه سر، از جمله گوش و گردن در معرض نور خوشید بوجود میآید. این سرطان، یک فرسایش طبیعی است و باعث آسیب رساندن به بافت پوست میشود. این سرطان، متاستاز (Metastasis) میکند یا به دیگر نواحی بدن سرایت میکند.
عواملی که باعث ایجاد این نوع سرطان میشوند، عبارتند از:
قرار گرفتن در معرض نور خورشید
داشتن کک و مک
پوست بور
ایجاد چند تاول در اثر آفتاب سوختگی در طی دوران زندگی
سابقهی سیگار کشیدن
زخمهای صاف و زیاد، صورتی یا گوشتی رنگ براحتی میتوانند موجب خونریزی شوند و سوراخی در درون آنها ایجاد میشود. آنها شبیه گوشت مرده هستند و یا میتوانند زخمها یا جراحاتی باشند که پوسته پوسته شده اند، به خارج از پوست تراوش کرده اند و بهبود نیافته اند. سایز این نوع زخم ها، معمولا 1 تا 2 سانتی متر است.
3. با علائم سرطان ملانوما آشنا شوید
تشخیص زودهنگام سرطان ملانوما (Melanoma)، بسیار حائز اهمیت است. این نوع سرطان کشندنترین سرطان در بین سرطانهای پوست است. اگر این سرطان در اوایل شناسایی شود میتواند درمان شود. چون اگر سرطان ملانوما پیشرفت کند احتمال زنده ماندن برای چند سال کمتر از 15 درصد است.
ضایعات پوستی مرتبط با ملانوما ویژگیهای خاصی دارند که میتوانید در هنگام بررسی سرطان پوست، آنها را مورد بررسی قرار دهید. این ضایعات باید ویژگیهای گفته شده در طرح ABCDE را داشته باشند.
A. دهندهی عدم تقارن در ناحیهی پوست است، یعنی نصف پوست با نصف دیگر آن تقارن ندارد.
B. شما باید ناحیههای مرزی پوست را خود را نیز مورد بررسی قرار دهید، که ببنید که آیا علائمی مانند غیر طبیعی بودن، ناهموار بودن، شکاف داشتن، دندانه دار بودن، تیز یا خشک بودن را دارند، یا خیر.
C. رنگ پوست نیز ممکن است به سیاه، قهوهای یا آبی تغییر کند.
D. باید به قطر ضایعه، نیز دقت داشته باشید. احتمالا بیشتر از 6 میلی متر و کمی بیشتر از 1.4 میلی متر خواهد بود.
E. اگر خال سیاه، زخمی تکامل یافته یا تغییری در پوست خود در طی زمان مشاهده کردید، نیز باید آن را جدی بگیرید.
افرادی که پوستهای تیره دارند، نیز در معرض خطر ابتلا به سرطان قرار دارند. "مخصوصا در معرض یک نوع خطرناک ملانوما، که ناشی از تابش نور خورشید نیست" و با نام ملانوما acral lentiginous (ALM) شناخته میشود.
این سرطان، معمولا در کف دست ها، کف پا، و زیر ناخن ها، خود را نشان میدهد.
4. مراقب سرطان سلولی فلسی باشید
سرطان سلولی فلسی Squamous cell carcinoma (SCC)، با زخمی به نام کراتوز فعال (AK) شروع میشود، که این زخم خود سرطان نیست. زخم AK بصورت گوشتی فلس مانند یا زخمی صورتی شکل ظاهر میشود، و اغلب در سر، گردن و تنهی بدن، یافت میشود.
هنگام لمس این زخم، احساس میکنید پوست شما، زبر یا فلس مانند شده است. اینها مربوط به زخمهای SCC هستند، که این نوع زخم ها، زخمهای کوچکی هستند که کمی بزرگ میشوند، پیشرفت میکنند و در صورت رشد آنها در قسمتهای نرم پوست، هیچ دردی را احساس نمیکنید.
ممکن است یک زخم یا چندین زخم، بصورت همزمان با هم رشد کنند و سایز آنها نیز، معمولا کمتر از 2 سانتی متر است. این زخم میتوانند خارش بردارند و براحتی دچار خونریزی شوند، یا بصورت زخمهای غیر قابل بهبود ظاهر شوند که بزرگ هم نمیشوند.
زخمهای بزرگتر از 2 سانتی متر، 10 تا 25 درصد، احتمال شیوع و پیشرفت بیشتری دارند. احتمال پیشرفت این زخمها بیشتر است و در نواحی مانند بینی، لب ها، زبان، گوش، اندام تناسلی، شقیقه، پوست فرق سر، پلک، پوست بیضه، مقعد، پیشانی و دستها رشد میکند.
احتمال اینکه زخم AK به زخم SCC تبدیل شود، بین 6 تا 10 درصد است.
از جمله افرادی که در معرض خطر ابتلا به SCC قرار دارند، میتوان به افرادی که بصورت مداوم زخمی میشوند و افرادی که پوست آنها دچار آسیب شده است، اشاره کرد.
افرادی که در معرض اشعههای UVA یا UVB، تابش یونیزه، مواد شیمیایی سرطان زا و آرسنیک قرار دارند، نیز در معرض خطر ابتلا به این نوع زخمها هستند.
اگر مبتلا به ویروسهای 6، 11، 16 و 18 HPV، سرطان خون یا لنفوم و آکنه هستید و دارویهای ضد فشار خون مصرف میکنید نیز در معرض خطر هستید.
5. مراقب آثار زخمها باشید
وقتی بدن خود را مورد بررسی قرار میدهید، در مشاهده هر کدام از سه نوع زخم مختلف مراقب باشید و آن را به متخصص پوست خود گزارش کنید. در صورت مشاهدهی هر نوع زخم مشکوک باید از آن عکس گرفته شود.
در آزمایش ماه بعد، زخم را مورد بررسی قرار دهید و ببینید که تغییری ایجاد شده یا خیر، برای اینکار میتوانید عکس دیگری بگیرید و آنها را با هم مقایسه کنید.
در صورتی که هر تغییری هر چند کوچک مشاهده کردید آن را با متخصص پوست خود در میان بگذارید. بهتر است عکس بدن خود را به متخصص پوست خود نشان دهید تا دقیقا آنچه که اتفاق افتاده است را ببیند.
6. برای اطمینان، تشخیص بالینی داشته باشید
پس از اینکه این زخمها را روی بدن خود مشاهده کردید، نیاز است که پوست شما توسط یک متخصص پوست، مورد بررسی قرار گیرد. این به این معنی است که شما میتوانید متوجه شوید که سرطان پوست دارید یا خیر.
اگر سرطان پوست دارید، سرطان شما در چه مرحلهای است! زمانی که مشخص شد، نوع خاصی از این زخمها را در بدن خود دارید، پزشک بسته به شرایط شما پیشنهاداتی به شما میدهد.
در صورتی که پزشک تشخیص دهد که سرطان شما، نیاز به جراحی دارد، ممکن است تصمیم به جراحی بگیرد. در صورتی که میزان ضایعه کمتر باشد، پزشک ممکن است تصمیم به درماتوسکوپی بگیرد، درماتوسکوپی روشی است که در آن، ضایعه تحت اشعهی قوی میکروسکوپ، درمان میشود.
در نظر داشته باشید که بسیاری از تغییرات پوستی از جمله تغییر یا ایجاد خالهای سیاه و زخم ها، نشانهی سرطان نیست. فقط یک متخصص پوست باتجربه میتواند شما را مورد معاینه قرار دهد و در تصمیم گیری به شما کمک کند و به شما بگوید که نیاز به معاینه یا درمان هست یا خیر، پس همیشه احتیاط کنید و مراقب باشید.
پزشک همچنین میتواند از میکروسکوپ اسکن لیزر کانوکنال (CSLM) استفاده کند، که یک تصویربرداری غیر مضر است که تصاویری از پوست و غشای میانی پاپیلاری میگیرد و پزشک میتواند از آنها استفاده کند. اینکار به تشخیص زخمهای خوش خیم از بد خیم کمک میکند.
پزشک میتواند از بافت برداری نیز استفاده کند، اگر چه، بافت برداری، آزمایش خوبی است که هنوز مورد استفاده قرار میگیرد، اما 100 درصد قطعی نیست.
این تکنیک ها، به شما این اجازه را میدهد که در صورت وجود ملانوما در بدن شما براحتی تشخیص داده شود، و پزشک از نظر بالینی، بین این بیماری و سایر ضایعات پوستی تمایز قائل شود.
7. زخمهایی که موجب سرطان میشوند را درمان کنید
اگر متوجه شدید که دچار ضایعهی کراتوز فعال (AK) شده اید، باید پیش از اینکه تبدیل به سرطان سلولی فلسی شود آن را تحت درمان قرار دهید.
اگر یک ضایعهی AK در بدن شما وجود داشته باشد، درمان آن آسانتر است؛ اما اگر چندین ضایعهی AK در بدن وجود داشته باشد، احتمال درمان، کمتر است و هزینهی درمان نیز بیشتر است. در عوض، فقط مراقب آنها باشید.
قبل از اینکه روشی برای از بین بردن آنها انتخاب کنید، به خوبی این نوع ضایعه (وجود چندین ضایعهی AK) را مورد بررسی قرار دهید.
اگر یک ضایعهی AK وجود داشته باشد، پزشک آن را با سرمادرمانی درمان میکند، سرمادرمانی روشی است که در آن پزشک ضایعه را با نیتروژن مایع منجمد میکند.
شما همچنین، میتوانید از الکترود با کورتاژ استفاده کنید، که در این روش زخم را میسوزانند و آن را با استفاده از چاقوی کوچک جراحی از بین میبرند. برای از بین بردن یک ضایعهی AK، میتوانید از لیزر یا فلوروکورازیل نیز استفاده کنید.
8. مراقب سایر سرطانهای پوستی باشید
درمان اولیه برای سایر سرطانهای پوستی، جراحی است. متخصص پوست میتواند طی یک عمل جراحی تومور یا ضایعهی پوستی که تمام پوست را مبتلا کرده است و اطراف آن را برش دهد.
یکی دیگر از مشهورترین جراحیها در این نوع سرطان، جراحی Mohs است، که یک عمل جراحی میکروسکوپی است که برای درمان سرطان پوست ملانوما (NMSC) مورد استفاده قرار نمیگیرد و برای درمان سرطان سلولی پایه و سرطان سلولی فلسی مورد استفاده قرار میگیرد.
این نوع سرطانها در نواحی اطراف تومور اولیه، رشد میکنند، فقط گاهی متاستاز میشوند. با این حال، آنها میتواند شیوع پیدا کنند وباعث تخریب پوست شوند، و بصورت مداوم نیز، عود خواهند کرد.
این نوع، سرطانها اغلب با عمل جراحی میکروسکوپی Mohs، درمان میشوند، که بصورت قطعی تومورهای بدخیم که میتوانند باعث عود سرطان شوند را از بین میبرد.
9. از سرطان پوست جلوگیری کنید
برای جلوگیری از سرطان پوست در آینده، میتوانید چند کار را برای محافظت از پوست خود انجام دهید.
این تصور غلط که افرادی که پوستی تیره دارند، نیاز به استفاده از ضد آفتاب ندارند اشتباه است. استفاده از ضد آفتاب و سایر کارها برای در امان ماندن از اشعهی خورشید، ربطی به رنگ پوست ندارد.
به یاد داشته باشید که پوستههای مخاطی مانند زبان و لب ها، میتوانند تحت تاثیر SCC قرار بگیرند و این نواحی میتوانند در معرض تهاجم و شیوع سرطان قرار گیرند.
چون اشعهی خورشید عامل اصلی سرطان پوست است، از کرم ضد آفتابی استفاده کنید که در مقابل اشعههای UVA و UVB از شما محافظت کند و وقتی در معرض نور خورشید قرار میگیرید، از صدمه به مناطق آسیب پذیر، جلوگیری کند. این مناطق آسیب پذیر، سر و گردن هستند، که شما میتوانید از کلاه نیز استفاده کنید.