دبیر کارگروه مخاطرات زلزله با بیان اینکه از 92 میلیارد متر مکعب آبی که همراه با بارشهای اخیر وارد کشور شد، 50 درصد آن به هدر رفت، گفت: در صورت ذخیرهسازی این آب میتوانستیم به مدت 2 سال آب مورد نیاز کشورمان را تأمین کنیم، ولی رخدادهای اخیر نشان داد که باید در خصوص سیل بازنگریهایی داشته باشیم.
به گزارش سللامت نیوز به نقل اتز ایسنا، دکتر علی بیتاللهی امروز در نشست تخصصی "درسهایی از سیل اخیر" با اشاره به حادثه زلزله سرپل زهاب کرمانشاه و سیلهای اخیر، افزود: خسارات برآورد شده از زلزله 21 آبان ماه سال 96 در سر پل ذهاب کرمانشاه 5 هزار میلیارد تومان برآورد شد، در حالی که خسارات ناشی از سیل های اخیر 35 هزار میلیارد تومان بوده است.
وی با تاکید بر اینکه همواره خسارات و هزینههای زیادی از مخاطرات را تحمل میکنیم، اظهار کرد: این در حالیست که میتوان با درایت و مدیریتهای مناسب ریسکهای ناشی از مخاطرات را کاهش دهیم.بیتاللهی به بارشهای استان مازندران در روزهای 28 و 29 اسفند ماه سال گذشته اشاره کرد و یاد آور شد: از 25 اسفند ماه سال گذشته نسبت به وقوع سیلاب هشدارهایی داده شد و پس از بارندگیها شاهد بروز سیلابها و رخنمونهای ناشی از آن شدیم.
دبیر کار روه مخاطرات زلزله بارشهایی از اسفند ماه در کشور را بی سابقه خواند و یادآور شد: میزان بارشها 122 برابر مقدار میانگین آن در مقطع 50 ساله خود بوده است.وی همچنین اضافه کرد: بر اثر این بارشها میزان دبی رودخانه کشکان که 2 هزار و 400 میلیون متر مکعب در حالت عادی بوده، پس از این بارشها دبی آن به 5 هزار متر مکعب در ثانیه رسید.
رئیس بخش زلزله مرکز تحقیقات مسکن میزان دبی رودخانه کرخه در زمان بارندگیها را 20 هزار متر مکعب و دبی آب گرگان رود را از 120 متر مکعب به 800 متر مکعب ذکر کرد و ادامه داد: این بارندگیها جنبههای مثبتی داشته که از آن جمله میتوان به پرآب شدن تالابهای خشک چون هامون و جازموریان و همچنین افزایش آب دریاچه ارومیه اشاره کرد.بیتاللهی در عین حال خاطر نشان کرد: در بارشهای اخیر 92 میلیارد متر مکعب آب وارد کشور شد که از این میزان 50 میلیارد متر مکعب از دست ما خارج شد.
وی به مخاطرات ناشی از فرونشستها و خشکسالیهای مستمر در کشور اشاره کرد و افزود: با رخداد خشکسالیهای متمادی در کشور آرزو داشتیم که چنین حجم آبی به کشور وارد شود، ولی در بارندگیهای اخیر حجم بسیار زیادی از آب را از دست دادیم.بیتاللهی با تاکید بر اینکه در صورتی که آبهای وارد شده در کشور ذخیرهسازی میشد، برای دو سال کشور کافی بود، اظهار کرد: در مقابل اراضی کشاورزی و راههای کشور بر اثر روان آبها آسیبهای زیادی دیدند، به گونهای که 14 هزار کیلومتر از جادههای کشور آسیب دیدند و 725 پل نیز تخریب شدند.
وی با اشاره به اینکه شاهد کشته شدن 76 نفر در این سیل اخیر بودیم، افزود: در این سیل تعداد کشتهشدگان مرد بیشتر از کشتهشدگان زن بود که این امر بر خلاف مخاطرات زلزله است؛ چرا که در زلزله بزرگ کرمانشاه بیشتر افراد کشته شده در میان زنان بودند.بیتاللهی به میزان خسارتهای وارد شده ناشی از سیل اشاره کرد و گفت: بررسیهای ما نشان میدهد که تخریبهای ناشی از سیل به مراتب بیشتر از خسارت ناشی از زلزله است که نمونههای آن را میتوان در میزان تخریب اراضی کشاورزی و از بین رفتن پولها و ساختمانها در مناطق سیل زده مشاهده کرد.
به گفته وی، در استان گلستان 17 هزار واحد مسکونی آسیب دیدند و در مازندران 400 منطقه دچار رانش شدند.بیتاللهی در ادامه به سیل شیراز اشاره کرد و یاد آور شد: 21 نفر کشته شدند که این تعداد نشان میدهد که باید ضوابط شهرسازی را مورد ارزیابی قرار دهیم. چرا که آسیبهای وارد شده به شهر شیراز قابل تعمیم به سایر شهرهایی که در معرض سیلاب قرار دارند، است.
به گفته وی، در سیل شیراز آب راهه طبیعی مسدود شده بود و لولهها را جایگزین آن کرده بودند که این لوله در زمان شدت بارش توان لازم برای انتقال آب را نداشت که در نهایت با جاری شدن سیل علاوه بر کشته شدن انسانها 400 خودرو آسیب دیدند.
بیتاللهی همچنین در خصوص احتمال وقوع سیل در شهر تهران هشدار داد و گفت: در شهر تهران تنگههای مشرف به شهر مسدود شده و بر اثر ساخت و سازها قطع شدهاند که این امر احتمال وقوع سیل در تهران را افزایش خواهد داد.این محقق حوزه تحقیقات در نشست امروز یادآور شد: این نشست با هدف همافزایی و هفمکری میان اندیشمندان و کاهش ریسک و ایجاد کمیته کارشناسی برگزار شده است.
دبیر کارگروه ملی مخاطرات با تاکید بر اینکه خشکسالیهای اخیر ما را بدعادت کرده است، اضافه کرد: این خشکسالیها از یاد ما برده است که خطر سیل همواره وجود دارد. از این رو لازم است تا همانطور که آئیننامه 2800 برای مقاوم سازی سازهها تدوین شده است، ضوابطی نیز برای مقابله با سیلاب باید تدوین