کاهش شنوایی همیشه یکشبه سراغتان نمیآید. گرچه بیماریهای خاص، وارد شدن ضربه به سر و مشکلات نادر دیگری میتوانند در یک لحظه شما را کر کنند، اما در اغلب موارد شنوایی آرام آرام از دست میرود. در ادامه این مطلب، ما شایعترین دلایل کم شدن شنوایی را مطرح کرده، شما را از نشانههای افت شنوایی باخبر میکنیم و چند راه ساده برای محافظت از گوشها را با شما در میان میگذاریم.
زیاد ایبوبروفن میخورید؟
مصرف داروهای خاص میتواند یکی از دلایل کاهش شنوایی باشد. مسکنهایی مثل ایبوبروفن و مشتقات آن، دوز بالای آسپرین، برخی از آنتیبیوتیکها و برخی از داروهای ضد افسردگی، زمینه را برای کم شدن شنوایی فراهم میکنند و درمانهایی مثل شیمیدرمانی میتوانند قدرت گوشهایتان را پایین بیاورند.
گرچه این داروها شما را یکشبه کمشنوا نمیکنند اما ممکن است به دلیل انکار نشانههایی که در ادامه مطلب آوردهایم، متوجه کم شدن تدریجی شنواییتان نشوید و برای درمان به موقع مشکل کاری نکنید.
گوشتان جرم گرفته؟
گاهی موضوع کاهش شنواییتان چندان جدی نیست. بالا رفتن حجم وکس گوش میتواند شنوایی شما را کم کند و حتی باعث انسداد ناگهانی گوش شود. در این شرایط بهتر است برای مصرف دارو یا قطره مناسب یا شست و شوی گوش و خالی کردن وکس، با پزشک مشورت کنید.
ویروسی شدهاید؟
شایعترین علت ناشنوایی اکتسابی، بیماری اوریون است. گرچه با واکسیناسیون میتوان احتمال ابتلا به این بیماری و عوراض آن را کمتر کرد، اما در صورتی که کودک به دلیل اوریون شنواییاش را از دست داد، میتوان با کاشت حلزون یا خدمات درمانی دیگر وضعیت شنوایی او را بهبود داد. سرخک آلمانی یا سرخجه، یکی دیگر از بیماریهای ویروسی است که میتواند شنوایی را مختل کند.

زنگ زدن گوش، گاهی نه به دلیل مشکلات شنوایی، که بخاطر مشکلات فک و دندان اتفاق میافتد. ممکن است صدای تق تق آزار دهنده یا زنگی که در گوشتان میپیشد، ناشی از مشکلات مفصلی ناحیه فک باشد.
سرتان مدام گیج میرود؟
درگیر بودن با بیماریهایی مثل منیر (Meniere) یا همان اختلالات مایع گوش میانی میتواند شنوایی شما را زودتر از آنچه که فکر میکنید کم کند. البته بیماریهای دیگری مثل دیابت هم میتوانند به گوشهایتان آسیب رسانده و زمینه را برای کاهش شنوایی فراهم کند.
ژنهایتان مقصرند؟
اتوسکلروز (Otosclerosis)اختلالی در گوش میانی است که بخاطر آن، استخوانی در این ناحیه، یه شکل غیرطبیعی و تدریجی رشد میکند و سبب کاهش شنوایی میشود. این اختلال معمولا یک گوش را درگیر میکند و سپس سراغ گوش دیگر میرود.
کاهش شنوایی در این شرایط تدریجی است و گرچه با وزوز گوش آغاز میشود اما به مرور شدت میگیرد. علت ابتلا به این اختلال ارثی است و با جراحی استخوان اضافی و استفاده از سمعک، میتوان به بازگشت شنوایی امیدوار بود.
با هدفون موسیقی گوش میکنید؟
برای اینکه شغل شما به گوشهایتان آسیب بزند، حتما نیازی نیست که کاری سخت یا آزار دهنده داشته باشید. اگر برای داشتن تمرکز بیشتر یا بخاطر لذت بردن از موسیقی محبوبتان در اغلب ساعات روز با هدفون موسیقی گوش میکنید، باید منتظر کاهش شنوایی هم باشید. محققان میگویند هدفون بهگوشها هم به اندازه کسانی که در محیط کار پر از آلودگی صوتی کار میکنند، در معرض دچار شدن به کاهش شنوایی قرار دارند.
مهندس ساختمان، پرستار یا کارمند فرودگاهید؟
کار شما میتواند زمینه را برای کاهش شنوایی تان فراهم کند. کارگران ساختمانی که مدام با صداهای سرسام آور ناشی از برش، خالی کردن مصالح و ... روبرو هستند، باغبانهایی که با ابزارهای چمنزنی و باغبانی کار میکنند، نوازندگان ارکستر، پرسنل مستقر در آمبولانس که مدام صدای آژیر را میشنوند، کارکنان فرودگاه و خطوط هوایی، اپراتورهای کارخانجات و کارمندان بیمارستان بیشتر از بسیاری از افراد دیگر در معرض کاهش شنوایی زودرس هستند.

بیشتر بخوانید: 7 راه برای رهایی از سردرد
نشانههای کاهش شنوایی را انکار میکنید؟
گفتیم که کاهش شنوایی اکتسابی، معمولا تدریجی است. اما بعید نیست که شما نشانههای اولیه این مشکل را انکار کنید و در زمان مناسب، کاری برای درمان مشکل نکنید.
- دنبال کردن بحثها در مهمانی برایتان سخت شده؟
- مدام از دیگران میخواهید حرفشان را تکرار کنند؟
- فکر میکنید اطرافیانتان بیش از اندازه سریع و گنگ صحبت میکنند؟
- صدای بچهها و زنان را سخت میشنوید؟
- گوشتان زنگ میزند؟
- صحبت کردن با تلفن برایتان سخت شده؟
- دیگران میگویند زیاد از حد بلند صحبت میکنید؟
- حوصله رفتن به جاهای شلوغ و پر سر و صدا را ندارید؟
- تازگیها بیشتر از همیشه حرفهای دیگران را اشتباه میشنوید؟
- وقتی در مهمانی در یک بحث مشارکت میکنید خسته و کلافه میشوید؟
چه باید کرد؟
اگر در محیطهای پر سر و صدا فعالیت میکنید، بیهیچ بهانهای باید از ابزارهای محافظت از گوش استفاده کنید. گوشیهای ضد صدا از بهترین این تجهیزات هستند. آسیبهای گوش شاید در همان لحظه مواجه شدن با آلودگی صوتی خود را نشان ندهند، اما شک نکنید که به مرور به سلامت گوشهایتان صدمهای جبرانناپذیر میزنند.
برای عایق کردن گوشهایتان در برابر صدا، به ابزارهای غیراستانداردی که به کانال گوش وارد میشوند متوصل نشوید. این ابزارها شاید مانع آزار دیدنتان در روزهای پر سر و صدا شوند، اما قطعا به گوشهایتان آسیب میرسانند.
اگر از یک ابزار برای محافظت از گوشهایتان در برابر آلودگی صوتی استفاده میکنید، یک نکته مهم را مورد توجه قرار دهید. در زمان استفاده از آن وسیله، نباید احساس فشار و آزار دیدن بکنید. اگر با ابزاری که سراغش رفتهاید احساس راحتی نمیکنید، شک نکنید که باید آن را تعوض کنید.
اگر از داروی خاصی استفاده میکنید، نسبت به علایم گفته شده هشیارتر باشید و در صورت درگیر شدن با آنها، حتما با یک متخصص شنوایی سنجی مشورت کنید.
با استفاده از گوشپاک کن، وکس گوشتان را به داخل مجاری گوش هل ندهید.
استرس مداوم یکی از عواملی است که به کاهش شنوایی سرعت میدهد. سعی کنید با مدیریت اضطراب و کم کردن عوامل استرسآور زندگیتان، سلامت گوشهایتان را حفظ کنید.