همانطور که در این گزارش آمده محبوبترین اپلیکیشن در بین کاربران واتساپ است؛ چراکه این پیامرسان توانسته در صدر پردانلودترین برنامههای موبایلی جهان جا خوش کند. اگرچه آمارهای این گزارش نشان میدهد اکثر طرفداران واتساپ در بین کاربران گوگلپلی هستند، اما این پیامرسان خوشنام فیسبوک در میدان رقابت برنامههای موبایلی اپل، بازی را به تیکتاک، اپلیکیشن تازهوارد چینی باخته است. زیرا قابلیت این اپلیکیشن برای ساخت ویدئوهای کوتاه 15ثانیهای به همراه موزیک که اغلب آنها بهصورت لبخوانی ضبط میشود به حدی برای کاربران جذاب بوده که این برنامه موبایلی توانست مقام محبوبترین اپلیکیشن اپاستور را کسب کند. البته اگر گوگل پلی در چین فیلتر نبود، شاید تیکتاک میتوانست به آمار بهتری در این فروشگاه موبایلی دست پیدا کند. Sensor Tower یک شرکت پژوهشی است که در حوزه اپلیکیشنهای موبایل اطلاعات و آمار ارائه میکند و در گزارش اخیر خود اشاره کرده است که کاربران موبایل در سال 2019 میلادی بالغ بر 700 میلیون بار اپلیکیشن تیکتاک را دانلود کردند و این در حالی است که واتساپ توانسته بیش از 850 میلیون دانلود را به نام خود ثبت کند. تیکتاک بخش زیادی از دانلودهای خود را از کشورهای پرجمعیتی مانند هند بهدست آورد؛ چرا که 45درصد از دانلوداولیها از این کشور بودند.
کنار زدن و نگرانی فیسبوک
به نظر میرسد، اگر دولت چین از فیلترینگ گوگلپلی کوتاه میآمد شاید تیکتاک در پایان سال گذشته مقام پردانلودترین اپلیکیشن را به خود اختصاص میداد. این در حالی است که سال گذشته استفاده از این اپلیکیشن چینی بهدلیل نگرانیهای امنیتی در ارتش آمریکا ممنوع و ادعاهایی نیز درخصوص جاسوسی این برنامه برای دولت چین مطرح شد، اما این مسائل هرگز نتوانست تاثیری بر عملکرد خیرهکننده تیکتاک در سال 2019 داشته باشد. به گزارش وبسایت جیاسام آرنا، درآمد اپلیکیشن تیکتاک نیز در مقیاس سالانه 540 درصد افزایش یافته که بیشتر آن به دانلود کاربران چینی تعلق دارد.
از تیکتاک بهعنوان رقیب جدی اینستاگرام یاد میشود. این برنامه موبایلی که مبتنی بر ارسال ویدئوهای 15 ثانیهای است و با انواع فیلترها و حالتهای مختلف خود میتواند تجربه لذتبخشی را برای کاربران به ارمغان آورد، اکنون برای اپلیکیشنهای فیسبوک دردسرساز شده است. آمارهای اخیر هم نشان داده تیکتاک توانسته در میدان رقابت با اپلیکیشنهای محبوب فیسبوک مانند اینستاگرام، فیسبوک و مسنجر، از سد آنها بگذرد. هرچند این اختلاف ناچیز بوده با این حال، موجب نگرانیهای مدیرعامل فیسبوک شده است. تیکتاک با چنان سرعتی در میان کاربران جا افتاد که حتی توانست استانداردهای فیسبوک را جابهجا کند. طبق گزارش اخیر Tower Sensor، رقمی بالغ بر 738 میلیون دانلود برای تیکتاک در سال 2019 ثبت شده که آن را بالاتر از اینستاگرام و فیسبوک قرار میدهد. طبق آمارهای منتشر شده، میزان دانلود تیکتاک در سال گذشته میلادی با رشدی 44 درصدی همراه بود و اکنون بیش از 65/ 1 میلیارد دانلود برای آن ثبت شده است. اگرچه همه افرادی که این برنامه را نصب میکنند، بهطور فعال از آن استفاده نخواهند کرد، اما این اعداد و ارقام نشان میدهند خطر تیکتاک بسیار جدیتر از آن چیزی است که فیسبوک تصور آن را میکرد.
به گزارش سایت Mashable، مارک زاکربرگ، مدیرعامل فیسبوک پیشتر و به صراحت اعلام کرده بود هیچ علاقهای بهدنبال کردن خبرهای مربوط به اپلیکیشن جدید و رقیب خود یعنی تیکتاک ندارد. اگرچه در میان پنج اپلیکیشن پردانلود، چهار اپلیکیشن متعلق به شرکت فیسبوک است اما تهدید تیکتاک بیشتر از آن چیزی است که مارک زاکربرگ بخواهد از آن چشمپوشی کند. رشد تیکتاک بیشتر در چین و هند محسوس است. این اپلیکیشن در چین با نام Duoyin شناخته میشود و از آنجا که فیسبوک در این کشور فیلتر است کاربران زیادی از آن استفاده میکنند. ناگفته نماند که فیسبوک در سال 2017 سعی داشت اپلیکیشن Musical.ly را که اکنون با نام تیکتاک شناخته میشود خریداری کند اما نتوانست در رقابت با بایدنس، مالک کنونی این برنامه پیروز شود. با این حال، فیسبوک حتی برای جلب توجه کاربران به استفاده از اپلیکیشنهای خود از برخی قابلیتها و افکتهای تیکتاک الگوبرداری کرد.
شرکت چینی بایتدنس مالکیت این اپلیکیشن را در اختیار دارد و طبق آخرین گزارشها، بالغ بر 5/ 1 میلیارد دانلود برای این اپلیکیشن ثبت شده است و هم اکنون بهعنوان ارزشمندترین استارتآپ دنیا شناخته میشود. اما این محبوبیت سبب شده تا نگاهها به سمت تیکتاک دوخته شود بهطوری که اخیرا برخی کشورها نگرانیهایی را درخصوص احتمال جاسوسی بودن این اپلیکیشن و ارائه اطلاعات کاربران به دولت چین مطرح کردهاند. در هیمن راستا، زاکربرگ که نتوانست در عمل و رقابت با تیکتاک، آن چنان که بایدوشاید عمل کند به بیراهه رفت و عملکرد تیکتاک را مورد تردید و سوال قرار داد و گفت که این برنامه نیازمند بررسی و واکاوی بیشتری است. وی در این باره گفت: اگرچه برنامههای ما مانند واتساپ بهدلیل قابلیتهای قوی رمزنگاری و حفاظت از حریم شخصی کاربران، توسط بسیاری از کاربران در جریان اعتراضها و توسط فعالان مورد استفاده قرار میگیرد اما تیکتاکی که به سرعت در جهان در حال رشد است، این اعتراضات را سانسور میکند. آیا این همان اینترنتی است که ما بهدنبال آن بودیم؟ چین سعی دارد دیدگاه خود را نسبت به اینترنت به دیگر کشورهای جهان نیز تسری دهد.
شواهد نشان میدهد که زاکربرگ به شدت از اوج گرفتن تیکتاک نگران است و هر راهی را برای کنار زدن این اپلیکیشن یا کم کردن محبوبیت آن میان کاربران امتحان میکند. اما رشد و محبوبیت تیکتاک به نحوی است که بعید بهنظر میرسد این تلاشها نتیجه دهد. این در حالی است که تیکتاک هرگونه نفوذ و تاثیر دولت چین بر سیاستها و خطمشی بایتدنس و تیکتاک را رد و حتی اعلام کرد که حاضر است برای رفع هرگونه اتهام و نگرانی در این رابطه، بخشی از سهام خود را واگذار کند یا مقر خود را به خارج از چین انتقال دهد.
