گفتگو با دکتر خیامفر، متخصص اورولوژی
آیا ممکن است علل جنسی هم در بالا رفتن آمار طلاق در جامعه نقش داشته باشد؟ علتی که مشاوران روانشناس، قضات دادگاهها و پدر و مادر عروس و دامادهای در آستانه جدایی، از آن خبر ندارند و حتی به فکرشان هم نمیرسد؟ و آیا میتوان با اطلاعرسانی در مورد علل برخی اختلالات جنسی، از بروز این گروه از طلاقها و اختلافات جلوگیری کرد؟ پاسخ را از زبان دکتر فریدون خیامفر، متخصص اورولوژی، هیات علمی و عضو گروه پژوهشی خانواده و سلامت جنسی دانشگاه شاهد، بخوانید.
آقای دکتر، درصد قابلتوجهی از اختلافها و برخی طلاقها، در ماههای اول بعد از ازدواج اتفاق میافتد. آیا ممکن است برخی اختلالات در رابطه جنسی باعث این اختلافات شده باشد؟
علل مختلفی میتواند در بروز این گونه اختلافات زودهنگام موثر باشد، اما از دیدگاه من به عنوان پزشک نیز مواردی وجود دارد که میتواند باعث بروز مشکل شود.
یکی از مهمترین این موارد که شیوع نسبتا بالایی هم دارد، مساله زودانزالی در آقایان است. موضوعی که معمولا در شروع تجربه جنسی، یعنی در ماههای اولیه بعد از ازدواج وجود دارد و ممکن است بعد از مدتی خودبهخود رفع شود. بررسیها نشان داده که زودانزالی بین 10 تا 40 درصد در جامعه شیوع دارد.
منظور از زودانزالی چیست؟
متاسفانه توافق عمومی در بین متخصصان در مورد تعریف زودانزالی وجود ندارد. در پژوهشی که ما در کلینیک سلامت خانواده دانشگاه شاهد انجام دادیم، بیشتر از 14 نوع تعریف برای زودانزالی وجود داشت. علت این تفاوت در آمار شیوع زودانزالی (10 تا 40 درصد) به علت همین تفاوت در تعریف است.
ریشه این اختلاف نظرها در تعریف زودانزالی چیست؟
در هر تعریفی، مبنای تعریف با دیگری تفاوت دارد. به عنوان مثال، در برخی از آنها، مدت زمان انزال بعد از نزدیکی مبنا قرار میگیرد. در برخی تعاریف، اختیار و اراده خود شخص (مرد) مبناست و در یک دسته تعاریف، رضایت همسر (زن) مورد توجه قرار میگیرد. در یکی از پژوهشها، وقتی از مردان در مورد احتمال زودانزالی آنها سوال شد، یک آمار به دست آمد، در حالی که وقتی از همسران همین آقایان سوال شد، آمار بسیار بالاتر بوده است. ما خودمان در کلینیک سلامت خانواده روی یک تعریف کاربردی توافق کردهایم؛ وقتی زمان انزال مرد بهگونهای باشد که در رابطه زناشویی او و همسرش اختلال ایجاد کرده باشد، ما میگوییم در این حالت، چه انزال زود اتفاق بیفتد و چه دیر، نیاز به درمان وجود دارد.
چه شد که روی این تعریف خاص توافق کردهاید؟
چون رابطه زناشویی یک رابطه دوطرفه است. هم زن باید راضی باشد و هم شوهر. ممکن است در اوایل ازدواج، نبود رضایت زن، برای مرد قابلتحمل باشد، اما در درازمدت باعث بروز مشکلات گوناگونی میشود و همبستگی را در زندگی زناشویی از دو طرف میگیرد. همانطور که رابطه زناشویی موفق باعث تحکیم بنیاد خانواده میشود، رابطه ناموفق هم باعث بیثباتی آن میشود و میتواند آن را در معرض فروپاشی قرار دهد.
علت بروز زودانزالی چیست؟
فرضیههای مختلفی در مورد علت بروز زودانزالی وجود دارد. برخی علل روانی و عصبی و استرسها را عامل آن میدانند. به این معنی که کسی که در زندگی آرامش ندارد، نمیتواند رابطه موفق جنسی با همسرش داشته باشد. فرضیه دیگر، حساس بودن بیش از حد عضو تناسلی مرد است که بیش از حد به مغز پیغام میدهد و باعث میشود فرد کنترل لازم را روی زمان انزال نداشته باشد.
پس بیشتر فرضیات به علل روانی و نه جسمی مربوط میشود، درست است؟
البته برخی علل جسمی هم ممکن است در زودانزالی دخیل باشند اما شیوع آنها به نسبت علل روانی کمتر است. به عنوان مثال، ناتوانی جنسی ممکن است در مراحل اولیه به صورت زودانزالی خودش را نشان دهد. چون فرد متوجه شده است که زمان نعوظ در او کوتاه شده، برای ادامه رابطه عجله میکند و این باعث میشود که زودتر از زمان مورد نظر دچار انزال شود.
معمولا ناتوانی جنسی، علت زمینهای مانند دیابت یا فشارخون و مشکلات دیگر دارد که باید آن علت اصلی و ویژه درمان شود وتشخیص این ناتوانی جنسی از زودانزالی واقعی، تاثیر مهمی در کارایی درمان دارد. چون اول باید آن علت زمینهای و ناتوانی جنسی درمان شود و بعد از آن، اگر باز هم زودانزالی وجود داشت، به درمان آن پرداخت. عفونت مزمن پروستات و نیز مصرف یا قطع مصرف برخی داروها هم به عنوان علل موثر در بروز زودانزالی مطرحاند. این نکته را هم در پایان اضافه کنم که تحقیقات نشان داده که ختنه کردن یاختنه نکردن هیچ تاثیر اثباتشدهای در بروز زودانزالی ندارد.
منبع: http://www.salamat.com
/ج