با توجه به اینکه در ایام نخستین سالگرد ارتحال مرحوم والد شما، آیت الله شب زنده دار هستیم، می خواهیم درباره ی سیره و شخصیت آن مرحوم گفت وگو کنیم. به نظر شما ایشان دارای چه ویژگی هایی بود؟
اگر بخواهم در یک جمله عرض کنم، می گویم که ایشان «عبد صالح» بود. بعضی از اخیار و علمای ارجمند که آشنایی با مرحوم والد داشتند، ایشان را به اینکه فرشته ی خصال بوده اند توصیف کرده اند، ولی من این عبارتی که عرض کردم، جمع می دانم، چون انسان اگر عبد صالح باشد، از فرشته هم بالاتر است. بنابراین آن صفتی که شایسته ی ایشان است، عبد صالح خدای متعال است.
عبد خدا، بنده ی خدا و گوش به فرمان خدای متعال است و در بند این نیست که این کاری که خداوند می خواهد، به ضرر یا سود شخص خودش است. به این چیزها توجه نمی کند. خود او مطرح نیست و فراموش شده است. آنچه در نظر اوست، این است که خداوند متعال از او چه می خواهد. این معنای عبودیت است. البته مراتبی دارد و بهترین وصفی که برای پیامبر صلی الله علیه و آله گفته می شود، این است که عبد خدای متعال است. «وَ اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَ رَسوُلُهُ». قله ی این عبودیت که فوق تصوری برای یک مخلوق ندارد، از آن رسول الله صلی الله علیه و آله است و بعد، ائمه و اولیا هستند. این عبودیت مراتبی دارد تا به علما و کسانی که در این مکتب تربیت شده اند، می رسیم. این ها همان صفت و خصلت را در مراتب پایین تر واجد هستند.
من حدود 63-64 سال با مرحوم والد بوده ام. اگر هفت هشت سال کودکی را کم کنیم، حداقل پنجاه وچند سال با هم زندگی کرده ایم. بنده مدت ها حتی بعد از ازدواج، در منزل پدرم زندگی می کردم. در این مدت، غیر از همین جهتی که عرض کردم که وظیفه در قبال خداوند متعال چیست و چه کار باید انجام داد، چیز دیگری از ایشان ندیدم. هیچ هواوهوسی را مقدم بر خواسته های خدای متعال و اولیای اسلام نداشتند
مصادیق و خاطراتی را هم مطابق با این فرمایش خود دارید؟
اولاً ایشان زندگی زاهدانه ای داشت و دنبال این مظاهر دنیایی نبود. ایشان در سال هایی که در قم زندگی کردند، شاید سی سال اجاره نشین بودند و در این مدت من یادم هست که هفت هشت منزل عوض کردیم و جاهای مختلف رفتیم، ولی منزلی که در سی سال اخیر در آنجا بودیم، مرحوم امام رحمة الله علیه برای ایشان خریده بودند.
چطور؟
ظاهراً مرحوم آیت الله حق شناس که در جهرم بودند و استاد ابوی محسوب می شدند و نماینده ی امام رحمة الله علیه و مراجع دیگر در جهرم بودند، نامه نوشتند که مرحوم امام خمینی رحمة الله علیه برای مرحوم والد منزل خریدند و والده ی ما می گفتند که وقتی آقا متوجه شدند این طور شده است، از شب تا صبح خوابشان نبرده بود.
چرا؟
خب از نظر اخلاقی خیلی سخت شان بود. من از دوستانی شنیدم که وقتی طلاب و فضلای محترم برای تبلیغ به جهرم می آمدند و ایشان هم در جهرم حضور داشتند، خیلی از مجالس را به آن ها واگذار می کردند، چون مردم به ایشان خیلی علاقه مند بودند. حتی هدایایی که برای منبر به ایشان داده می شد، بین طلاب و فضلایی که می آمدند تقسیم می کردند و برخی دوستان می گفتند ایشان بعد از موسم تبلیغی، نه تنها به خاطر منبر و فعالیت های تبلیغی برای خودش چیزی برنداشته بود، که حتی گاهی برای معاش خود از ما قرض می کرد.
شنیده ام درس اخلاق معروفی هم در حوزه ی علمیه قم داشتند.
شرح دعای مکارم الاخلاق را می فرمودند که خیلی مؤثر بود. منبرها و تفسیرهای ایشان هم همین طور بود. منشأ همه ی این ها یکی اخلاصی بود که ایشان داشت و علاوه بر این، جهات دیگری که خدای متعال در ایشان قرار داده بود، مثل خوش بیانی و لحن خوبی که بحمدالله داشت. ولی دلیل عمده ی آن اخلاص بود. واقعاً ایشان برای خدا کار می کرد و به انتخاب جا و اینکه کجا صحبت کنم و جمعیت چقدر است و مسائلی از این قبیل، کاری نداشت. علی رغم اینکه استقبال از ایشان خیلی عالی بود، ولی ایشان به این مسائل کاری نداشت؛ یعنی این مسائل را در محاسبات خود نمی آورد. در تدریس در حوزه هم همین طور بود.
چطور؟
مثلاً انسان در حوزه می تواند درس خارج بگوید، ولی ایشان با اینکه می توانست، به آن سمت نرفت. در منزل گاهی برای بعضی می فرمودند، ولی برای بیرون فقط آنچه را که احساس می کرد لازم است و برای حوزه ضرورت دارد، انتخاب می کرد. آیت الله سبحانی در دوران بیماری ابوی، عیادت ایشان آمده بودند، می گفتند: «هم قول و هم فعل شما برای ما حجت است.» تعبیری که خیلی اوقات خود ایشان درباره ی برخی افراد استفاده می کردند و می گفتند فلانی بی غل وغش است. این بی غل وغشی واقعاً در خود ایشان بود. همچنین ایشان خیلی به حوزه و به این راه و نهاد حوزه عقیده مند بود و به آقای حاج شیخ عبدالکریم حائری به خاطر اخلاص و پایه گذاری حوزه و آثاری که برجای گذاشتند، خیلی علاقه مند بود. ایشان به من هم سفارش می کرد که همین کار حوزوی را انجام بدهم، مگر اینکه وظیفه اقتضائاتی ایجاد کند.
رویکرد و جد و جهدشان در مسائل علمی چگونه بود؟
در تحصیل خیلی کوشا بودند. یادم هست زمانی که ما نوجوان یا جوان بودیم، می دیدیم که ایشان چقدر بعد از ساعت دوازده شب مشغول نوشتن و مطالعه هستند و بین الطلوعین مباحثه علمی داشتند. از همان اوایل، هم خوش بیان بودند و هم خود مطالب را خوانده بودند. درس های ایشان مورد توجه و با جمعیت و رونق بودند. در درس و بحث خیلی کوشش می کردند، به رفتن و تبلیغ مقید بودند. یکی از نمونه های اخلاص ایشان که یادم هست، این بود که ایشان یک مکتوب و نوشته ای در امامت داشتند که برای چاپ به چاپخانه داده بودند و بعد متوجه شدند که یکی از فضلای حوزه شبیه آن را نوشته و برای چاپ اقدام کرده است. ایشان کتاب خود را از چاپخانه پس گرفتند، چون می گفتند وقتی کسی دیگر شبیه آن را چاپ می کند، پس احتیاجی نیست. ما بچه بودیم که این قضیه را دیدیم و ایشان به هیچ کس هم نگفتند و شاید کسی هم نداند، ولی من دیدم.
شنیده ام که ایشان در مباحث تفسیری هم خیلی کار کرده اند.
ایشان خیلی مخصوصاً به تفسیر المیزان مسلط بودند و لذا مرحوم علامه طباطبایی رحمة الله علیه در این اواخر که حالشان مساعد نبود، مقابله و بررسی ترجمه های مرحوم آقای موسوی همدانی را به ایشان واگذار کردند. چون می دانید که مرحوم آقای موسوی همدانی رحمة الله علیه تفسیر المیزان را به قلم واحده ترجمه کرده است، چون ترجمه های قبلی ملفق بوده است. مثلاً بعضی از جلدها را آیت الله مکارم، بعضی از جلدها را آیت الله مصباح و بعضی از جلدها را آیت الله مفتح ترجمه کرده است. قلم های مختلف است، اما ترجمه مرحوم آقای موسوی همدانی رحمة الله علیه من البدو الی الختم، قلم واحد است و یکی از امتیازات ترجمه ی مرحوم آقای موسوی همدانی رحمة الله علیه این است که این ترجمه را با علامه طباطبایی رحمة الله علیه می خواند و مقابله می کرد؛ یعنی خط به خط می خواندند و علامه طباطبایی رحمة الله علیه هم گوش می کردند. تا این دو جلد آخر تفسیر المیزان که حال علامه برای این کار مساعد نبود و به آقای همدانی رحمة الله علیه گفتند این دو جلد را با آقای شب زنده دار مقابله کن. معلوم می شود که علامه طباطبایی رحمة الله علیه هم تسلط ایشان را به المیزان قبول داشته اند. البته ایشان بر تفسیرهای دیگر مثل مجمع البیان هم مسلط بودند، اما نسبت به المیزان اشراف و تسلط ویژه ای داشتند.
شاید به دلیل همین خصوصیاتی که برشمردید است که رهبر انقلاب هم در پیام خود به مناسبت فوت ایشان، از تعبیر فقیه پارسا و پرهیزگار استفاده کردند.
حضرت آقا تعبیرات دیگری هم درباره ی ایشان داشته اند که سابقاً شفاهی فرموده بودند. پدر ما با مرحوم آقای میردامادی نجف آبادی، دایی حضرت آقا، هم مباحثه و رفیق بودند. به این مناسبت، حضرت آقا هم از همان جوانی و نوجوانی خود، مرحوم ابوی را می شناختند و با ایشان آشنا بودند. ما با مرحوم آقای میردامادی در یک کوچه و همسایه بودیم. پدر من با مرحوم آقای میردامادی خیلی دوست و صمیمی و هم مباحثه بودند. من در دوران بچگی، یکی از لذایذی که تا به امروز داشته ام، این بود که مباحثه این دو بزرگوار را می دیدم. این دو بزرگوار در باغ های کنار راه آهن می رفتند و فقه مباحثه می کردند و آن قدر مباحثه ی ایشان گرم بود که من که بچه بودم و مطالب را متوجه نمی شدم، از این گرمای مباحثه لذت می بردم. تا آخر هم خیلی با هم دوست و صمیمی بودند.
پس سابقه ی آشنایی حضرت آقا و مرحوم والد شما قدیمی است.
بله، از زمان آقای بروجردی رحمة الله علیه است. حضرت آقا درباره ی مرحوم والد می فرمودند: «آقای شب زنده دار از اول نو بودند»؛ یعنی افکار و مسائلی که در حوزه و برای پیشرفت حوزه مطرح بود، ایشان هم درک می کرد و هم اقدام می کرد. پدر ما در مجلات مختلف مقاله می نوشتند، مثل «مکتب اسلام»، «مکتب تشیع»، «معارف جعفری»، نشریه ی «مسجد اعظم» و... مقالات خوبی هم می نوشتند؛ هم قلم شیوا و هم مطالب خوب بودند. جلساتی که برای جوان ها داشتند هم کاربردی و مفید بود. بسیاری از جوان ها از فارس، جهرم و جاهای دیگر می گویند که اگر ایشان نبود، ما جزء منافقین شده بودیم و ایشان ما را نجات دادند.
یعنی فعالیت سیاسی و اجتماعی در جهرم داشتند؟
بله، بسیار زیاد. ایشان در محرم، صفر، تابستان و ماه رمضان تبلیغ می رفتند. البته در ایام تحصیل هم فعالیت علمی شان به طور جدی برقرار بود. ایشان از مدرسین بنام حوزه بودند و درس های بارونق و مفصلی داشتند. خیلی از آقایان بزرگان از شاگردان ایشان بودند. ایشان بیان گرم و صدای پرجاذبه ای داشتند و مطالعاتشان به روز بود. من یادم هست که ایشان و آیت الله مصباح و برخی از آقایان، استاد گرفته بودند و گاهی جلسه ی درس در منزل ابوی بود. مباحث جدیدی از غرب در بین دانشجویان و... رواج پیدا می کرد و برای اینکه با این مباحث آشنا شوند، این کتاب ها را مطالعه می کردند و استاد برای آن ها توضیح می داد که معلومات خود را به روز کنند. آن کتاب ها را ما داریم و در کتابخانه ی ایشان هست. از این جهت، حضرت آقا می فرمودند که فکر و عقل در تقوا و تدین و التزام به دین و اخلاصی که ایشان داشت، همیشه نو بود. واقعاً منابر و نصایح ایشان به دل می نشست و مؤثر بود.
از هرکدام از این دو بزرگوار آیا مطالب و توضیحاتی درباره ی دیگری به یاد دارید که در حضور شما بوده باشد؟
مرحوم والد خیلی به آیت الله خامنه ای حفظه الله علاقه مند بود و ایشان را فرد مخلص، عاقل و لایق به رهبری می دانست و با اینکه از نظر سنی از ایشان بزرگ تر بود، دو بار که آقا منزل ایشان تشریف آوردند، اصرار داشتند که دست آقا را ببوسند. البته ایشان امتناع می فرمودند و نمی گذاشتند، اما مرحوم والد اصرار داشتند. کسی که خادم اسلام بود و به عقیده ی ایشان با اخلاص کار می کرد، خیلی برایشان بزرگ بود و حاضر بودند دستش را ببوسند. در یکی از دیدارهای اخیر که آقا آمدند، مرحوم والد به حضرت آقا گفتند که خواب دیدم شما تشریف آورده اید و من دست شما را بوسیده ام اما آقا باز هم امتناع کردند.
از طرف دیگر، در سال های دور، آقا خیلی از مرحوم والد تعریف و تمجید می کردند و چند بار توصیه کردند که ایشان درس اخلاق داشته باشند، منتها این اواخر مرحوم ابوی کسالت داشتند. البته سالیان متمادی دعای مکارم الاخلاق را می گفتند. یک بار که حوزه از ایشان درخواست کرد، ایشان برای درس اخلاق آماده شدند، اما متوجه شدند که آیت الله مشکینی هم درس اخلاق دارند و به احترام ایشان، امتناع کردند. البته به آن ها نگفتند، اما من در جریان بودم..