گفتگو با دکتر ارشمیدس صنعتی
حتما شما هم دیدهاید که فالگیرها از روی خطوط دست سرنوشت افراد را میگویند. به درست یا نادرست بودنش کاری نداریم و شاید این کار به نظرتان جالب باشد اما جالبتر است اگر بدانید پزشکان میتوانند از روی پوست و ناخن، بیماری قلبی افراد را تشخیص دهند چون بیماریهای قلبی ردپاهایی روی پوست و ناخن برجای میگذارند. دکتر ارشمیدس صنعتی، متخصص قلب و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره اثر بیماریهای قلبی روی پوست و مو، صحبتهای جالبی دارند.
شنیدهایم که بیماریهای قلبی ناخنها را کبود میکند، آیا واقعا اینطور است؟
بیماریهای قلبی میتوانند موجب تغییراتی در ناخنها و رنگ پوست افراد شوند بهخصوص بیماریهای مادرزادی قلب. در این افراد و بیماران به علت وجود اختلالات مادرزادی در دیوارهها و یا عروق قلب احتمال مخلوط شدن خون سیاهرگی و سرخرگی قلب وجود دارد در نتیجه افراد در بستر ناخنهایشان، ناخنهای دست، پا و یا ناخنهای دست و پا هر دو، حالت کبودی همراه با برجستگی زیر ناخن مشاهده کنند به طوری که ناخن آنها شبیه چوبی که با آن طبل میزنند، میشود.
فرمودید بیماریهای قلبی بر پوست افراد اثر میگذارد. توضیح بیشتر میدهید؟
بیماریهای قلبی بروز تغییراتی در پوست افراد را سبب میشوند. بیمارانی که دچار نارسایی قلبی هستند و فعالیت عضله قلب آن مختل است، دچار تعریق و عرق سرد میشوند به طوری که با تماس دست، پوستشان مرطوب است.
آیا داروهای قلبی میتوانند عوارضی را بر پوست و مو داشته باشند؟
غیر از بیماریهای قلبی که بهطور مادرزادی یا در موارد نارسایی قلب موجب بروز اختلالاتی در پوست و ناخنها میشوند، داروهایی که برای درمان بیماریهای قلبی مورد استفاده قرار میگیرند، میتوانند موجب بروز تغییراتی در پوست و یا سبب ریزش مو شوند. برخی از این داروها خیلی هم رایج هستند مانند آسپیرین که موجب بروز خونریزیهایی در زیر پوست میشود. داروهای دیگری مانند پلاویکس و وارفارین هم موجب بروز خونریزیهای زیرپوستی میشوند. بعضی داروها هم موجب تشدید و یا شروع ریزش مو میشوند.
آیا این عوارض به سن هم مربوط است؟
باید گفت در سالمندان به علت اینکه میزان مصرف داروهای ضدانعقاد خون و آسپیرین شایعتر است، کبودیها و خونریزیهای زیر پوستی در این افراد بیشتر است.
پیشبینی بیماری قلبی با آزمایش ناخن پا
نتایج مطالعات انجام شده روی ناخنهای پای 62 هزار و 500 زن نشان میدهد مقدار نیکوتین موجود در ناخن پای زنانی که در معرض ابتلا به بیماریهای قلبی هستند دو برابر بیشتر از زنانی است که احتمال بروز این بیماری در آنها وجود ندارد.
پژوهشگران به تازگی دریافتهاند که با بررسی ناخن پا میتوانند احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی را در زنان مشخص کنند. در این مطالعات جدید پژوهشگران توانستند با ارزیابی محتوی نیکوتین موجود در ناخن پا خطر بروز بیماریهای قلبی را در زنان پیشبینی کنند. این مطالعات در آمریکا و روی گروهی از پرستاران صورت گرفته است. این گروه از پژوهشگران معتقدند که روش جدید بهتر و دقیق تر از روش ساده پرسش درباره سابقه سیگار کشیدن فرد میتواند در تعیین خطر بروز ناراحتیهای قلبی عمل کند.
با وجودی که امروزه آزمایشهایی برای تعیین وجود نیکوتین در بدن وجود دارد مانند آزمایش مقدار نیکوتین در بزاق یا ادرار اما باید متذکر شد که این آزمایش تنها موارد اخیر و تازه استعمال سیگار را نشان میدهند.
دکتر وائل الدلایمی، محقق ارشد این مطالعات از دانشگاه کالیفرنیا در ساندی گو در رابطه با نتایج بهدست آمده از پژوهش اخیر میگوید: «از آنجا که ناخنهای پا بسیار به آرامی رشد میکنند، به طوری که سرعت رشد آنها حدود یک سانتی متر در سال است بنابراین میتواند یک فاکتور محاسبه طولانی مدت مناسب برای بررسی میزان تماس کلی فرد با دود سیگار و دخانیات باشد چه فرد بهطور مستقیم سیگاری باشد و یا در معرض دود سیگار قرار بگیرد.» وی در ادامه خاطرنشان میکند: «بررسی نیکوتین موجود در ناخن پا روشی جدید و بهتر برای اندازهگیری میزان تماس با دود سیگار است و میتواند آزمایشی مفید برای تشخیص خطر بالای ابتلا به بیماری قلبی در آینده و در تک تک افراد باشد.»
در طول این پژوهش 900 تن از زنان تحت مطالعه به بیماری قلبی مبتلا شدند و بیماری آنها تشخیص داده شد. بررسیها نشان داد زنانی که محتوی نیکوتین در ناخن پای آنها بیشتر است، لاغرتر هستند، فعالیت کمتری دارند و بیشتر در معرض ابتلا به فشار خون بالا و دیابت هستند. به علاوه این گروه در مقایسه با زنانی که نیکوتین موجود در ناخن پای آنها کمتر بود، سابقه خانوادگی بروز حملات قلبی را نیز داشتند.
الن ماسون یک پرستار قلب در موسسه قلب انگلیس در این باره میگوید: «این پژوهش تاکید میکند که سیگاریها مشکلات و خطرات سلامتی را که در آینده بروز خواهند کرد، در بدن خود ذخیره میکنند.» وی افزود: مردان و زنانی که سیگار میکشند دو برابر بیشتر از افراد غیرسیگاری در معرض حملات قلبی هستند و ترک سیگار یکی از مهمترین و موثرترین روشها برای کاهش این خطر است.»
منبع:http://www.salamat.com
/ج