مبانی موسیقی «جز» از موسیقی کشورهای غرب آفریقا که بیشتر بردهها از آنجا به آمریکا برده شدند گرفته شده است. سیاهان جنوب آمریکا را میتوان اولین اجراکنندگان این سبک دانست. آنها در خیابان، کافه، سالنهای نمایش و.. به اجرای موسیقی بر مبنای تعاریف جز میپرداختند. هرچند اصطلاح جز در حدود سال 1917 بسیار رایج شد، اما قبل از آن نیز این موسیقی اجرا میشده است. این موسیقی در جهان طرفداران بسیاری دارد و در کشور ما نیز در سال گذشته، به صورت کنسرت برگزار شد و امسال نیز ادامه خواهد داشت. در بنیتا بخوانید.
کنسرت شبهای جز که سال گذشته برای اولین بار برگزار شده بود حالا برای دومین سال پیاپی به کار خود ادامه خواهد داد.
امسال، سالن آمفیتئاتر موسسه محک در دو شب میزبان کنسرت شبهای جز خواهد بود. در برنامهی شب اول، ابتدا تریوی «سردار سرمست»، «عمید بنکدار» و « فرهاد لقایی» اجرا خواهد شد و پس از آن تریوی «امیر دارابی»، «حمزه یگانه» و «امین طاهری».
اجرای شب دوم هم در بخش اول تریوی حمزه یگانه، «آرین کشیشی»، «امین طاهری» اجرا خواهد شد و در بخش دوم گروه «کماکان» اجرا خواهد داشت؛ گروهی که وامدار موسیقی جنوب ایران است و اعضای آن «مهدی ساکی»، «ابراهیم علوی»، سردار سرمست و «مهرداد علیزاده» هستند.
در این اجراها برای اولین بار یک گروه همراه با خواننده به اجرا میپردازد.
مجموعه فرهنگی «سازباز» با رویکرد ترویجی از موسیقی این کار را آغاز کرده و با توجه به دسترسی کم مخاطبان به موسیقی جز، یکی از اهداف مهم در برگزاری این رخداد حمایت و معرفی هرچه بهتر این سبک موسیقی بوده است.
شبهای جز به همت سازباز و با همکاری سایت ریحون، 22 و 23 شهریور در سالن محک برگزار خواهد شد.
اگر بخواهیم نگاهی به تاریخ جز داشته باشیم متوجه میشویم که بسیاری از آثار مهم و اولیهی این سبک در دسترس نیستند، به این دلیل که ابتدا جز فقط به صورت بداهه و بدون نتنویسی اجرا میشده. به علاوه آثار بسیاری پس از رواج جز توسط گروههای بزرگ ساخته و اجرا شده که هیچ وقت ضبط نشدهاند.
بداههنوازیهای بسیار با استفاده از سازهای بومی و اجرای ریتمهای پیچیده با استفاده از سازهای کوبهای از ویژگیهای تأثیرگذار موسیقی آفریقا بر جز بودند.