معمولاً داروهای ضدویروسی سطح اچآیوی را در افراد آلوده کنترل میکنند و از گسترش ایدز جلوگیری میکنند. بااینحال، در برخی موارد این ویروس میتواند پنهان بماند، و سالها بعد زمانی که بیمار درمان را متوقف کرده است، طغیان کند. اکنون دانشمندان راهی قدرتمند برای بیدار کردن اچآیوی خفته و مکانیابی سلولهای کمیابی که آن را پنهان کردهاند، یافتهاند. با بنیتا همراه باشید.
در برخی موارد، حتی زمانی که شخص مبتلابه اچآیوی این ویروس فعال را با داروهای ضدویروسی کنترل میکند، ویروس میتواند در سلول کمیابی بهصورت نهفته باقی بماند و زمانی که درمان متوقف میشود دوباره خودش را نشان میدهد.
ویروسها با وارد شدن به سلولهای میزبان و کپی کردن خودشان، باعث بیماری میشوند. اچآیوی سلولهای سیستم ایمنی را هدف قرار داده است، سیستم ایمنی بدن افراد را برای مقابله با عفونتها و مبارزه با برخی سرطانها تضعیف میکند.
به گفته سازمان بهداشت جهانی (WHO)، حدود 37 میلیون نفر در سراسر جهان مبتلابه اچآیوی هستند، و حدود 2 میلیون نفر بهتازگی در سال 2015 آلوده شدند. اگر اچآیوی درمان نشود، روند عفونت به پیشرفتهترین مراحل یعنی - سندرم نقص ایمنی اکتسابی (AIDS)میرسد. این روند میتواند 2-15 سال، بسته به فرد، طول بکشد.
هیچ درمانی برای عفونت اچآیوی وجود ندارد. بااینحال، درمان مؤثر ضدویروسی (ART) میتواند ویروس را کنترل کند و از انتقال آن جلوگیری کند. مخازن اچآیوی سلولها و بافتهایی است که در آن اچآیوی همچنان باقیمانده است. این ویروس عمدتاً خودش را در لنفوسیتهای CD4 + T(نوعی از سلولهای سفید خون) کپی میکند و زندگی میکند.
درحالیکه ART کلاً در کنترل بارگذاری ویروسی در افراد مبتلابه اچآیوی و متوقف کردن پیشرفت آنها به سمت ایدز، موفق است، در برخی موارد اچآیوی برای سالها خفته باقی میماند و زمانی که بیمار درمان خود را متوقف کرده، از خواب بیدار میشود.
حقایقی در مورد اچآیوی/ایدز
- تا به امروز، مجموع مرگومیر جهانی با اچآیوی 35 میلیون نفر است.
- طبق برآوردها تنها 54 درصد از افراد مبتلا به اچآیوی از بیماریشان اطلاع دارند.
- در طول سالهای 2000-2015، موارد جدید ابتلا به اچآیوی 35 درصد کاهش یافت.
Credit: avert
بیدار شدن اچآیوی خفته
در ژورنال میزبان سلول و میکروب، محققانی از کانادا و ایالاتمتحده گزارش میدهند که چگونه آنها راهی را برای دوباره فعال کردن اچآیوی خفته و پیدا کردن سلولهای بسیار نادر که در آنها پنهانشده کشف کردند.
نویسنده ارشد دکتر دانیل کافمن، استاد بالینی بخش پزشکی دانشگاه مونترال، میگوید بهمنظور توسعه درمانهایی که سلولهای آلوده باقیمانده را هدف قرار میدهند، باید دقیقاً جایی که آنها در لنفوسیت CD4 + T هستند، را پیدا کنید، که بسیار متغیر است. او توضیح میدهد:
"تحقیقات ما مخفیگاههای اچآیوی را کشف کرده است. ما قادر به شناسایی و تعیین کمیت سلولهای حاوی ویروس پنهان و سپس امتحان کردن داروهای بیدار کردن اچآیوی هستیم."
دکتر کافمن که محقق و متخصص بیماریهای عفونی در دانشگاه مونترال مرکز بیمارستان (CHUM)نیز هست، با گروه خود راهی ابتکاری برای پیدا کردن سلولهای آلوده باقیمانده توسعه داده است.
روش آنها را میتوان به "گرفتن یک عکس" از هر سلول مخفی و خفته اچآیوی تشبیه کرد. این روش به موفقیت قابلتوجهی دستیافته است بهطوریکه 1000 برابر دقیقتر از فنآوریهای فعلی است.
این گروه خون 30 بیمار مبتلابه اچآیوی را تجزیهوتحلیل کرد، از آنها قبل و بعد از بهکارگیری روش ART، نمونهبرداری کرد. آنها تقریباً در همه نمونهها قادر به شناسایی ویروس در لنفوسیتهای CD4 + T شدند.
ایده اصلی این است که وقتی شما جای اچآیوی خفته را پیدا کردید، پسازآن موادی برای بیداری و قابلمشاهده کردن آن به کار میگیرید، بعد سیستم ایمنی و یا ART میتواند اچآیوی را بکشد.
در مرحله بعد از بررسی، آنها دو دارو را برای بیدار کردن ویروس خفته مورد آزمایش قرار دادند - که بهاصطلاح داروهای تأخیر معکوس نامیده میشوند. این داروها(bryostatin و ingenol) برای مبارزه با سرطان توسعه دادهشدهاند اما ممکن است برای مبارزه با اچآیوی نیز مورداستفاده قرار گیرند.
بیماران مختلف به درمانهای مختلف نیاز دارند
Credit: estonianworld
محققان کشف کردند که این دو دارو دو نوع متفاوت از لنفوسیتهای CD4 + T را از خواب بیدار میکنند. ingenol ، سلولهای حافظه مرکزی را که میتوانند سالها در بیماران زندگی کنند، فعال میکند.
دکتر کافمن درحالیکه مطالعات خود را در آزمایشگاه انجام داده، میگوید: "یک کار آزمایی بالینی، شامل استفاده از داروهای فعالکننده ویروسها است، به این صورت که بیمار همچنانART را به کار میگیرد تا مطمئن شود ویروسی که دوباره فعالشده، نمیتواند سلولهای دیگر را آلوده کند."
در ابتدا گروه فرض را بر این داشت که اچآیوی در مکانهای مشابهی در بیماران مختلف پنهان میشود. بااینحال، آنها دریافتند که این مورد، از بیماری به بیمار دیگر متفاوت است. دکتر کافمن توضیح میدهد:
" ممکن است شیوه درمان را برای هر بیمار، بسته به اچآیوی مخفیشده در هر مورد، تنظیم کنیم. برای به حداقل رساندن ویروسها، باید به ارزیابی بیماران بپردازیم."
گام بعدی این گروه بررسی اثربخشی داروهای جدید برای بیدارسازی مخازن ویروس مشابه در میمونها است. اگر داروها را بهخوبی تحمل کنند، سپس آزمایشهای بالینی در انسانها میتواند طی چند سال پیشرفت کند.
"ما میتوانیم ویروس را از خواب بیدار کنیم و سپس سلولهای کمیابی را پیدا کنیم که تعداد کمی از آنها پنهانشدهاند. این سطح دقت و صحت، بیسابقه است که در را به نظارت فردی از بیماران اچآیوی مثبت باز میکند و رشد درمانهای شخصی را میتواند تسهیل کند. "
برای افزایش اطلاعاتتان نکات مربوط به تغذیه صحیح در بیماریهای باکتریایی و ویروسی و شاید یک مرد انگلیسی اولین فردی باشد که از بیماری ایدز رهایی می یابد را نیز مطالعه کنید.