دکتر آزاده نجارزاده؛ phD تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
کنترل این مشکل
در شرایط پره اکلامپسی خفیف، ویزیت سه بار در هفته توسط پزشک یا ماما توصیه میشود و طی آن اندازهگیری فشارخون و آلبومین ادرار انجام میگیرد. ضمنا کنترل وزن روزانه، استراحت و تغذیه مناسب باعث کنترل این مشکل و جلوگیری از بدتر شدن اوضاع و پیشرفت به سوی اکلامپسی خواهد شد.
در موارد خفیف، مراقبت در منزل کافی خواهد بود، اما در صورت شدیدتر شدن نشانهها، مراقبت باید در بیمارستان انجام شود، چون ممکن است در برخی شرایط به دلیل وخامت اوضاع، نیاز به سزارین و زایمان زودهنگام وجود داشته باشد.
مطالعاتی در این زمینه
برخی از مطالعات نشاندهنده تاثیر مثبت کلسیم و برخی نیز نشاندهنده عدم تاثیر مصرف این مکمل در زنان باردار مبتلا به پرهاکلامپسی میباشند. مکمل منیزیم نیز جهت پیشگیری و درمان پرهاکلامپسی توصیه میشود. مطالعات نشان دادهاند که سولفات منیزیم در درمان تشنج خانمهای مبتلا به اکلامپسی موثرتر از داروی فنیتوئین عمل مینماید.
منیزیم جزئی از ساختمان کلروفیل میباشد، بنابراین سبزیجات سبز منبع بسیار خوبی از این عنصر به شمار میروند. همچنین شواهد زیادی دال بر نقش مثبت آنتیاکسیدانها در پیشگیری از بروز پرهاکلامپسی وجود دارد. مشاهده شده است که غلظت ویتامینهای C و E و نیز کاروتنوئیدها در سرم و جفت زنان مبتلا به پره اکلامپسی کمتر از خانمهای باردار سالم است.
انواع پرفشاری خون در زمان بارداری
1) پرفشاری مزمن
2) پره اکلامپسی- اکلامپسی
3) پره اکلامپسی به همراه پرفشاری مزمن
4) پرفشار خونی بارداری
اخیرا انجمن متخصصین زنان و زایمان کانادا این طبقهبندی را به صورت سادهتری ارائه نموده است که در آن، پرفشاری خون در زمان بارداری را به دو گروه طبقهبندی مینماید. در گروه اول، افرادی که قبل از بارداری مبتلا به این مشکل بودهاند و در گروه دوم زنانی که در زمان بارداری مبتلا به افزایش فشار خون شدهاند قرار میگیرند. در هر یک از دو گروه مذکور میتواند پرهاکلامپسی به وجود بیاید.
چنانچه زنان پیش از هفته بیستم بارداری، دارای فشارخون بالاتر از 90/140 میلیمتر جیوه باشند، در گروه اول بوده و چنانچه این مشکل پس از هفته بیستم بارداری اتفاق بیفتد در گروه دوم جای میگیرند.
عوارض پرهاکلامپسی
همچنین مدارکی دال بر نقش سیستم ایمنی مادر، در بروز این مشکل وجود دارد. در زنان مبتلا به پرهاکلامپسی، سیستمهای مختلفی در بدن دچار مشکل میشوند که از آن جمله میتوان به سیستم عصبی مرکزی، کبد، ریه، کلیه و خون اشاره کرد.
آسیب بافت پوششی عروق، منجر به نشت مویرگی و افزایش سریع وزن میگردد و در صورت و دستها ادم به وجود میآید. همچنین جریان خون جفت به جنین کاهش مییابد و بنابراین رشد جنین به خطر میافتد...
برای خواندن بخش دوم- کنترل پرفشاری خون حاملگی - اینجا کلیک کنید.