زعفران گیاهی باستانی برای ایرانیان است. ارزش این گیاه به اندازهای بوده که در جشنها و مراسمهای بزم، مانند عروسی و عیدها یا استقبال از افراد مهم زر و زعفران به آنها تقدیم میکردند. در زمان پارتها، حتی زعفران به حکومتهایی مانند روم و یونان ارسال میشد. میگویند زعفران، عربی شدهی کلمهی زرپران است به معنی گلی که برگهایش مانند زر است. قدمت استفاده از این گل به 3500 سال پیش برمیگردد. در زمان همخامنشیان از زعفران برای طعمدار کردن نان و غذاها استفاده میشد. خوب است بدانید ایران بزرگترین تولیدکنندهی زعفران در جهان است که عمدهی تولید خود را به کشورهای دیگر نیز صادر میکند. در این تولید، استانهای سهگانهی خراسان نقش اصلی را ایفا میکنند. در ادامه به خواص و کاربردهای زعفران خواهیم پرداخت. با بنیتا همراه باشید.
از همان ابتدا تا به امروز از این گیاه گران قیمت استفادههای زیادی در غذاها٬ نوشیدنیها و مصارف دارویی شده است. در غذاهای اروپایی٬ آفریقای شمالی و البته آسیایی از زعفران استفاده میشود. همچنین در تولید شیرینی و نوشیدنیها از طعم و رنگ زعفران بهره برداری میشود.
فواید زعفران
زعفران خاصیت اشتهاآوری دارد و در بهبود عملکرد سیستم گوارشی نقش مثبتی دارد. از زعفران برای درمان نفخ معده، کمک به هضم غذا و درمان اضطراب و افسردگیاستفاده میشود٬ تنظیم کنندهی جریان خون است و همچنین به دلیل وجود آنتی اکسیدان، در مقابله با بیماری سرطان و جلوگیری از بروز آن نیز میتواند موثر باشد.
همچنین زعفران ادرار آور است و در پاک کردن کلیه و مثانه نقش مهمی دارد. کبد را قوی میسازد و گاز معده را برطرف میکند.
مضرات زعفران
زعفران بر روی سیستم تولید مثل نیز تاثیر میگذارد. در حالت عمومی این اثر برای انسان ضرری ندارد اما در زمان بارداری٬ خانمها باید از مصرف زعفران دوری کنند زیرا ممکن است حتی به سقط جنین منجر شود. همچنین مصرف زیاد از حد زعفران میتواند اشتها را کم کند٬ باعث از دست رفتن شدید آب بدن شود و به کلیهها آسیبی جدی وارد کند. همچنین میتواند باعث سردرد و اختلال حواس نیز بشود.
دمنوش زعفران
زعفران را میتوانید بر روی غذا و در شیرینیهای خود میل کنید. همچنین به عنوان دمنوش میتوانید آن را نوشجان کنید. تهیهی این دمنوش بسیار ساده است. کافی است آب را در ظرف مناسبی بریزید، زعفران و عسل را اضافه و مخلوط کنید. در ظرف را گذاشته و اجازه دهید مواد روی حرارت متوسط حدود 5 دقیقه به آرامی بجوشند. سپس مخلوط به دست آمده را از صافی عبور داده و در فنجان بریزید و نوشجان کنید.
همچنین پیشنهاد میکنیم مقالهی «25 دستور غذای ساده مخصوص گیاهخواران» را از دست ندهید.
منبع: بنیتا