ماهان شبکه ایرانیان

علت زردی دندان چیست؟

در حالی که همه مدل‌ها، بازیگران و ورزشکاران دندان‌های سفید به درشتی مرواریدی دارند، در لبخند اکثر مردم با دندان‌هایی کوچک و نه‌چندان سفید مواجه می‌شویم. البته این موضوع غافلگیر کننده نیست، چون عوامل زیادی بر ظاهر دندان تاثیر می‌گذارند و موجب مات و زرد شدن دندان می‌شود.

علت زردی دندان چیست؟
 
در حالی که همه مدل‌ها، بازیگران و ورزشکاران دندان‌های سفید به درشتی مرواریدی دارند، در لبخند اکثر مردم با دندان‌هایی کوچک و نه‌چندان سفید مواجه می‌شویم. البته این موضوع غافلگیر کننده نیست، چون عوامل زیادی بر ظاهر دندان تاثیر می‌گذارند و موجب مات و زرد شدن دندان می‌شود. زردی دندان می‌توان بر روی اعتماد به نفس افراد نسبت به ظاهرشان تاثیر منفی بگذارد و باعث شود خودشان را از خندیدن در جمع محروم کنند!

علت زردی دندان به صورت عمده شامل: عوامل داخلی و عوامل خارجی است. زردی دندان می‌تواند به دلیل مشکلات متعدد سلامتی، تا عدم رعایت بهداشت دهان و دندان ایجاد شود.

علت زردی دندان؛ عوامل خارجی
عوامل خارجی بر روی سطح مینای دندان که سخت‌ترین لایه بیرونی دندان است تاثیر می‌گذارند. مینای دندان می‌تواند به راحتی لک شود و تغییر رنگ دهد، اما خوشبختانه این لک‌ها به راحتی هم از بین می‌روند و قابل ترمیم هستند به شرطی که هر چه زودتر برای از بین بردن آن‌ها اقدام کنیم.
 
 
علت زردی دندان چیست؟
علت اصلی زردی دندان روش زندگی است. بر اساس جدیدترین تحقیقات: سیگار کشیدن و نوشیدن قهوه و چای، بزرگترین مجرمین زردی دندان هستند. قطران و نیکوتین موجود در تنباکو مواد شیمیایی هستند که باعث ایجاد لکه‌های زرد بر روی مینای دندان افراد سیگاری می‌شوند. به نوعی می‌توان گفت: هر غذا یا نوشیدنی که می‌تواند بر روی لباس لک ایجاد کند، می‌تواند روی دندان هم لک ایجاد کند.
 
به همین دلیل غذا‌ها و نوشیدنی‌هایی که رنگ تیره دارند، شامل نوشابه، شکلات، سس‌های تیره (مثل سس سویا، سرکه بالزامیک، سس ماکارانی یا سس کچاپ) و سبزیجات و میوه‌هایی مانند انگور، گیلاس، آلبالو، انار و لبو، رنگدانه‌های زیادی دارند که می‌تواند بر روی مینای دندان باقی بمانند. آبنبات نیز جزو خوراکی‌هایی است که آثارش بر روی مینای دندان باقی می‌ماند.

غذا‌های اسیدی
غذا‌ها و نوشیدنی‌های اسیدی نیز با فرسایش مینای دندان، جذب رنگدانه‌های غذا که باعث زردی دندان می‌شوند را بر سطح دندان آسان‌تر می‌کنند. تانن (Tannin) با نام فارسی «گسه» که در چای، سماق و سیب نارس یافت می‌شود، نیز کمک می‌کند تا رنگدانه‌ها راحت‌تر به مینای دندان بچسبند و در نهایت باعث زردی و تغییر رنگ دندان شوند. اما تحقیقاتی که در سال 2014 در این زمینه در مجله بین‌المللی دهان و دندان چاپ شد، خبر خوبی به طرفداران چای داد که اضافه کردن مقداری شیر به چای، احتمال ایجاد لک روی دندان را کاهش می‌دهد. این اتفاق به دلیل پروتیین موجود در شیر است که می‌تواند این خاصیت تانن را خنثی کند.
 
 
علت زردی دندان چیست؟
مراقبت کافی از دندان‌ها مثل مسواک زدن و استفاده از نخ دندان به صورت اشتباه یا ناکافی و عدم مراجعه به دندانپزشک به صورت مرتب، باعث می‌شود میزان پلاک روی مینای دندان افزایش پیدا کند و در نهایت منجر به تغییر رنگ و زردی دندان شود.
 
دندان کودکان
تغییر رنگ و زردی دندان بر اثر عوامل داخلی، در ساختمان داخلی دندان رخ می‌دهد. برخی از دارو‌ها می‌توانند باعث لکه‌های ذاتی بر روی دندان شوند. در کودکان مصرف آنتی بیوتیک، تتراسایکلین یا داکسی سایکلین تا قبل از 8 سالگی، می‌تواند باعث تغییر رنگ دندان به زرد و قهوه‌ای شود. مصرف تتراسایکلین در خانم‌های باردار بعد از 4 ماهگی و خانم‌هایی که بچه شیر می‌دهند، باعث تغییر رنگ دندان کودک می‌شود.
 
علت زردی دندان چیست؟

گذراندن دوره شیمی‌درمانی و پرتو درمانی سر و گردن می‌تواند علت تغییر رنگ دندان شود. حتی دارو‌های رایجی، چون آنتی‌هیستامین، ضد افسردگی و دارو‌های فشار خون می‌توانند دندان را زرد کنند.

همچنین فلوراید که به دلیل قدرت زیاد می‌تواند از پوسیدگی دندان جلوگیری کند نیز می‌تواند به دلیل میزان زیاد مواد معدنی بر رنگ دندان تاثیر بگذارد. میزان زیاد فلوراید باعث فلوئوروزیس دندانی می‌شود. فلوئوروزیس خطوط و لکه‌های سفید و قهوه‌ای بر روی دندان است که در دندان‌های جلویی بیشتر نمایان می‌شوند. مصرف بیش از حد از دهانشویه حاوی فلوراید و خمیردندان حاوی فلوراید باعث این مشکل در سنین مختلف و حتی از بین رفتن میزان زیادی از مینای دندان شود که این خود باعث مشکلات دندانی آینده می‌شود.
 
 
علت زردی دندان چیست؟
برخی از لوازم مراقبت‌های دندان هم می‌توانند باعث تغییر رنگ در دندان‌ها شوند؛ مثل آمالگام (Amalgam) که برای پر کردگی دندان استفاده می‌شود. همان پرکردگی‌های نقره‌ای رنگ تیره دندان که به مرور زمان بر روی رنگ خود دندان نیز تاثیر می‌گذارند و رنگ دندان را به سمت تیرگی هدایت می‌کنند.
 
دلایل جانبی تغییر رنگ دندان
به جز عوامل داخلی و خارجی عوامل جانبی مانند ژنتیک، پیری، بیماری و آسیب هم در تغییر رنگ و زردی دندان موثر هستند. بر اساس تحقیقات دلیلی برای تمایل به زرد شدن دندان در بعضی افراد وجود دارد، دلیل شماره یک ژنتیک است.
 
 
علت زردی دندان چیست؟
 
همانطور که به طور ژنتیک مینای دندان برخی افراد از نظر ظاهری براق‌تر و مقاوم‌تر هستند، برخی دیگر به طور مادرزاد دندان‌های زردتر یا سفیدتری نسبت به بقیه دارند. بخشی از این موضوع به میزان ضخامت مینای دندان مرتبط است. مینای دندان نیمه شفاف است و به همین دلیل اگر دندان شما لایه نازکی از مینای دندان داشته باشد رنگ عاج دندان شما که به صورت طبیعی زرد رنگ است مشخص می‌شود.
 
 
علت زردی دندان چیست؟
بالا رفتن سن می‌تواند رنگ دندان شما را تیره کند. وقتی سن شما بالا می‌رود لایه بیرونی مینای دندان رفته رفته از بین می‌رود و نازک می‌شود و این موضوع باعث می‌شود رنگ دندان شما بیشتر زرد شود. بهترین روش جلوگیری از نازک شدن دندان کنترل میزان بزاق دهان است.
 
ترشح بزاق دهان به صورت طبیعی ذرات غذا و پلاک را از روی دندان پاک می‌کند. همچنین استفاده از به اندازه از فلوراید نیز می‌تواند در این موضوع موثر باشد. پس به اندازه کافی آب بنوشید و اگر دهان‌تان عالبا خشک است با پزشک برای درمان خشکی دهان صحبت کنید؛ همچنین با توجه به سن و نوع دندان خود، از دندانپزشک خود در مورد میزان استفاده از خمیردندان حاوی فلوراید در طول روز سوال کنید تا از نازک شدن مینای دندان خود جلوگیری کنید.

فلوراید
تغییر رنگ دندان ممکن به دلیل برخی بیماری‌ها نیز اتفاق بیافتد. به علت تب بالا و عفونت در سنین پایین ممکن است رنگ دندان به زرد تغییر پیدا کند. «بیماری زردی» نیز می‌تواند منجر به زردی دندان شود. زمین خوردن یا آسیب‌های هنگام ورزش در کودکان هم می‌تواند در شکل‌گیری مینای دندان شیری، اختلال ایجاد کند و باعث تیره شدن دندان کودک شود.
 
ضربه شدید یا آسیب به اعصاب دندان شیری می‌تواند باعث تغییر رنگ دندان حتی در بزرگسالی شود. افرادی که در خواب دندان قروچه می‌کنند با سایش شدید دندان مینای دندان را از بین می‌برند.

سفید کردن دندان
بهترین راه برای پیشگیری از زردی دندان توجه به غذاها، نوشیدنی‌ها و سیگار کشیدن است. همچنین شما باید تمرین کنید تا بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کنید و حداقل 2 بار در سال برای چکاپ نزد دندانپزشک متخصص و حرفه‌ای بروید.

تحقیقات نشان داده است که علت عمده زردی دندان، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است. عدم رعایت بهداشت دهان و دندان باعث می‌شود پلاک (لایه‌ای از باکتری‌ها که روی دندان و لثه تشکیل می‌شوند) و جرم روی دندان تشکیل شود و دندان زرد شود. برداشتن این‌ها از روی سطح دندان قبل از سخت شدن آن‌ها، ساده‌ترین راه و اولین قدم برای داشتن لبخندی با دندان‌های سفید است.

عدم خوردن غذا‌ها و نوشیدنی‌های اسیدی و تمیز کردن دهان و دندان پس از خوردن هر غذایی که رنگدانه زیادی دارند می‌تواند در رفع زردی دندان و لک شدن آن‌ها موثر باشد. شما حتی می‌توانید بعد از خوردن غذا دهان خود را تنها با آب بشویید تا بخش زیادی از ذرات غذا که باعث تجمع باکتری می‌شود را از سطح دندان پاک کنید. همچنین از نی برای نوشیدنی‌های رنگی، اسیدی و شیرین استفاده کنید.
 
علت زردی دندان چیست؟
 
مضرات نوشابه
راه دیگر برای رفع زردی دندان که به دلیل سادگی بسیار پرطرفدار است، استفاده از خمیردندان سفید کننده دندان است. در این خمیردندن‌ها از ترکیبات شیمیای استفاده می‌شود که به صورت مواد فعال بر روی جرم‌هایی که بر سطح مینای دندان تشکیل شده‌اند تاثیر می‌گذارند و آن‌ها را از بین می‌برند.

مراجعه به دندان پزشک متخصص هم برای جرم گیری با روش‌های متنوع در مطب یکی دیگر از راه‌های است که افراد در یک جلسه و در زمان کوتاه، برای رفع زردی دندان می‌توانند انجام دهند.

همچنین راه‌هایی برای درمان زردی دندان در خانه نیز وجود دارد که توسط ترکیب مواد مختلف و مسواک زدن با آن‌ها انجام می‌شود که راه‌های موثر و غالبا بی‌خطری هستند. موادی مانند جوش شیرین، لیمو، سیب و زغال فعال.
قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی