ماهان شبکه ایرانیان

کتابی که حضور نیروهای آمریکا در "افغانستان" را متفاوت روایت می‌کند

کتاب ریشه‌های جنگ در افغانستان پژوهشی از «عبدالمنان دهزاد»، روزنامه‌نگار و پژوهشگر فعال افغانستانی است که نویسنده در این کتاب سعی کرده تا ریشه‌های جنگ در افغانستان را بازگو کند.

کتابی که حضور نیروهای آمریکا در به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری میزان، جنگ در افغانستان، چندین دهه است که ادامه دارد و در مقاطع مختلف، موضوعات بی‌شماری سبب مشتعل‌ ماندن تنور جنگ در این کشور شده است.
 
برخی بر این باور هستند که یکی از عوامل ادامه جنگ در کشورهای جهان سوم و به‌ویژه افغانستان، فقدان کارهای پژوهشی و تحقیقی در این زمینه است که در بسا موارد سیاست‌مداران و دولت‌مردان به‌جای پیداکردن ریشه‌های جنگ و ادامه آن در کشور، به دنبال تئوری توطئه بوده‌اند.
 
اگر پژوهشگری و یا دانشجویی به دنبال پژوهش عوامل و ریشه‌های جنگ در افغانستان باشد، جدای از مقالات روزمره و روزنامه‌یی، با کارهای درخوری که واقع‌بینانه با جنگ افغانستان برخورد کرده و منصفانه به ریشه‌یابی پرداخته باشد، بر نمی‌خورد.
 
کتابِ «ریشه‌های جنگ در افغانستان» که به تازگی توسط انتشارات سعید به انتشار رسیده، پژوهشی است از «عبدالمنان دهزاد»، روزنامه‌نگار و پژوهشگر فعال افغانستان که در این اثر کوشیده تا ریشه‌های جنگ در افغانستان را بازگو کند.
 
عبدالحفیظ منصور پژوهشگر و نماینده مردم در مجلس، در یادداشتی که در این کتاب با عنوان بستر داخلی یک جنگ نوشت: سیاست‌مدارانِ افغانستان را عادت براین است که عوامل جنگ‌ طولانی مدت این کشور را به مداخله قدرت‌های خارجی نسبت دهند.
 
عبدالمنان دهزاد، نویسنده کتاب «ریشه‌های جنگ افغانستان» در مقدمه این کتاب نوشته است: پس از فروپاشی رژیم طالبان، گمانه‌زنی بر این بود که این کشور به سمتِ پسامنازعه و جنگ به پیش می‌رود.
 
حضور کشورهای قدرتمند جهان، در رأس آمریکا، به این امیدها افزود، ولی بعدها معلوم شد که داستان حضورآمریکایی‌ها و مبارزه در برابر ترویست‌ها در این جغرافیا، شبیه همان داستانِ معروفی است که جورج اورول در «قلعه حیوانات» به تصویر کشیده است.
 
دهزاد در ادامه نوشت: اورول در رمانِ معروفش، به گروهی از حیوانات می‌پردازد که در یک اقدام آرمان‌گرایانه و انقلابی، می‌خواهند انسان‌ها را خلع صلاحیت کرده و زمین‌های‌شان را خود به‌دست گیرند تا عدالت، برابری و رفاه را به حیوانات به ارمغان آورند.
 
آنها کمر بستند تا سایه انسان را از بالای خود دور کنند، سرانجام، دست به سرکشی و انقلاب زدند و پیروز شدند.
 
پس از پیروزی، دیری نمی‌گذرد که رهبری این گروه را خوکی به‌اسم «ناپلئون» به عهده می‌گیرد، وی شروع به بهره‌کشی از حیوانات مزرعه کرده و هرگونه مخالفت در برابر خود را بی‌رحمانه‌ سرکوب می‌کند.
 
در واقع، چنان ظلمی را در حق دیگر حیوانات روا می‌دارد که بی‌عدالتی مالک پیشین مزرعه، همه از یاد و خاطره می‌رود.
 
دهزاد در کتاب ریشه‌های جنگ افغانستان، روی مهم‌ترین عوامل تداوم و تشدید جنگ کنونی افغانستان، انگشت گذاشته و سعی کرده‌ که ریشه‌های جنگ افغانستان را به طور روشن برای خوانندگان مطرح کند.
 
مسایلی که در این مجموعه به آن پرداخته شده، در سال‌های اخیر به مهم‌ترین گفتمان‌های سیاسی مردم افغانستان تبدیل شده است.
 
نویسنده باورمند است که اگر قرار بود این بحث‌ها با دروغ و فریب و اندرزهای اخلاقی حل می‌شد، ما امروز در جایگاه فعلی قرار نداشتیم.
 
وی گفته است که درست است که اینک جنگ کنونی افغانستان منطقه‌یی و فرا منطقه‌یی شده است اما باید علت آن را در سیاست‌گذاری‌ها و بازی‌های درون کشوری جست‌وجو کرد.
 
نویسنده باورمند است، تا زمانی‌که سیاستگران این کشور تکلیف خود را در برابر آنها روشن ‌نکنند، این کشور روی آرامی و ثبات را نخواهد دید.
 
کتاب ریشه‌های جنگ افغانستان را «رفیع جسور» صفحه آرایی و طرح جلد آن را به عهده داشته است که در هزار نسخه به چاپ رسیده است.
 
روزنامه ماندگار نوشت: این کتاب منبع خوبی برای شناخت ریشه‌های جنگ در افغانستان است و می‌تواند پژوهشگران و سیاست‌مداران را کمک کند تا بعد از شناخت این ریشه‌ها در پی جلوگیری از ادامه جنگ در کشور افغانستان باشند.
 
/
قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان