به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری محمد مهدی مظاهری رئیس موسسه فرهنگی اکو بعدازظهر امروز سه شنبه 23 مرداد در محل باشگاه خبرنگاران خارجی معاونت امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تهران بر گزار شد.
در ابتدای این نشست مظاهری فعالیت های موسسه فرهنگی اکو را جلوه ای از دیپلماسی عمومی یا همان دیپلماسی فرهنگی نامید و گفت: اگر به اساسنامه موسسه فرهنگی اکو که 24 سال قبل در سازمان ملل متحد به تصویب رسید نگاه کنیم، بر لزوم تقویت دیپلماسی فرهنگی بر آن تاکید شده است.
وی ظرفیت دیپلماسی عمومی را وسیع و در صلح جهانی تاثیرگذار دانست و در ادامه با اشاره به چند اقدامی که در دوره اخیر فعالیت این موسسه صورت گرفته است، به پیشنهاد ایجاد اتحادیه خبرنگاران کشورهای عضو اکو توسط این موسسه به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پرداخت و از موافقت معاونت امور مطبوعاتی وزارت ارشاد برای ایجاد این اتحادیه تا دو ماه آینده خبر داد.
وی همچنین از مساعدت ریاست مجلس شورای اسلامی برای ایجاد فراکسیون گفتمان فرهنگی اکو در مجلس سخن گفت و عنوان کرد: ما پیشنهاد تشکیل این فراکسیون را به وزرای امور خارجه و سفرای 10 کشور عضو اکو اطلاع داده ایم.
در ادامه، خبرنگاران رسانه های خارجی به طرح سئوالات خود از رئیس موسسه فرهنگی اکو پرداختند. خبرنگاران آناتولی علت راه اندازی نشدن نشریه اکو به زبان ترکی را جویا شد و همچنین از او پرسید که آیا اکو در ایران سعی در گسترش فرهنگ ایران دارد یا فرهنگ کشورهای عضو اکو؟ و همچنین خواستار توضیحاتی از مظاهری درباره برنامه موسسه فرهنگی اکو برای تولیدات فرهنگی و هنری در کشورهای عضو اکو شد.
مظاهری در پاسخ به این سئوالات گفت: ما در حال حاضر علاوه بر سایت اطلاع رسانی موسسه فرهنگی اکو، اکوتایمز و اکوهریتیج را داریم. ما نه تنها به سفارت ترکیه و سفیر ترکیه بلکه به دیگر سفارتخانه ها هم اعلام کرده ایم که اگر همکاری کنند، موسسه فرهنگی اکو آمادگی ایجاد سایت و مجلات به زبان های مرسوم در کشور های عضو اکو را دارد.
رئیس موسسه فرهنگی اکو همچنین با اذعان به اینکه ایده ایجاد اتحادیه رادیو و تلویزیون های کشورهای عضو اکو هنوز محقق نشده است، از امضای تفاهم نامه مناسب با حوزه برون مرزی صدا و سیما برای فعالیت های رسانه ای در کشور های عضو اکو سخن گفت.
مظاهری همچنین با اشاره به اینکه در روز اول بعد از استقرارم درموسسه فرهنگی اکو گفتم که اکو با خرد جمعی همه 10 کشور عضو اداره خواهد شد گفت: تاکنون هر برنامه ای که انجام شده است، به خواست و حضور نمایندگان همه کشورهای عضو بوده هر چند در برخی از برنامه ها نمایندگان تنها چند کشور حضور داشته اند.
وی در عین حال پاکستان و ترکیه را در کنار ایران به عنوان 3 کشور فعال عضو اکو نام برد که در عین حال در تصمیمات اکو تنها یک رای دارند.
مظاهری در ادامه درباره تولیدات مشترک فرهنگی و هنری میان کشورهای عضو این سازمان از امضای تفاهم نامه ای امیدوار کننده با حضور نمایندگانی از افغانستان، ترکمنستان و تاجیکستان در مشهد مقدس برای تولید یک محصول مشترک سینمایی در روزهای گذشته خبر داد و ابراز امیدواری کرد این فیلم در این دوره به مرحله اکران برسد.
وی در ادامه با اشاره به فعالیت های مشترک کشورهای عضو اکو در حوزه موسیقی از اجرای کنسرت حسام الدین سراج با همکاری پاکستان، تاجیکستان و افغانستان خبر داد.
در ادامه خبرنگار یونیوز لبنان درباره شایعه کنار گذاشته شدن ایران از پروژه جاده ابریشم که طرح مشترکی میان کشورهای عضو اکو است، این موضوع را رد کرد و گفت: جاده ابریشم یک جاده با جغرافیای مشخص است و ایران هم در پروژه یاد شده به سهم خود همکاری های مهمی دارد.
وی سپس از مشکلات در دریافت حق عضویت کشورهای عضو موسسه فرهنگی اکو گلایه کرد و در ادامه در پاسخ به سئوال نماینده خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس در خصوص برنامه های موسسه فرهنگی اکو برای توسعه همکاری ها با حوزه های تمدنی آمریکای لاتین و جنوب اروپا عنوان کرد تاکنون و در یک سال و نیم گذشته که مسئولیت موسسه فرهنگی اکو را برعهده داشته ام با بیش از 90 سفیر در این موسسه دیدار کرده ام که مباحث مختلفی در این ملاقات ها مطرح شده است. همکاری های مشترکی را با کشورهای آمریکا لاتین، آ. سه. آن، اروپا و حوزه شانگهای برای توسعه گفتمان های فرهنگی آغاز کردیم که برخی از این برنامه ها اجرایی هم شده است.
وی برگزاری هفته فیلم اسپانیا و مکزیک با حضور پررنگ کشورهای غیر عضو اکو در نگارخانه و نمایشگاههای عکس این موسسه را از جمله این موارد برشمرد.
خبرنگاری از یک رسانه جمهوری آذربایجان نقش موسسه فرهنگی اکو را در تقویت دیپلماسی فرهنگی میان کشورهای عضو جویا شد که مظاهری گفت: با دانشگاههایی مانند تهران و علامه طباطبایی همکاری هایی را در این خصوص آغاز کرده ایم. امسال قصد داریم در یکی از کشورهای عضو اکو (بجز ایران) میزبان روسای موزه های ملی کشورهای عضو اکو و همچنین روسای دانشگاههای هنر این کشورها باشیم.
نماینده ای از یک رسانه افغانستان از مظاهری پرسید چرا اکو نتوانسته است نقش موثری در تقویت ارتباطات فرهنگی و توسعه روابط تجاری میان کشورهای عضو داشته باشد؟ که مظاهری در پاسخ گفت: به رغم ظرفیت های گسترده ای که در حوزه فرهنگ و تمدن ملل کشورهای عضو اکو وجود دارد برخی برداشت ها وعوامل ثانویه از جمله ناامنی ها، چالش های زیست محیطی و مناقشات قومی و نژادی بر این ظرفیت ها تاثیر می گذارد اما به طور اخص در مورد افغانستان، کارهای زیادی در موسسه فرهنگی اکو انجام شده است و به جرات می توانم بگویم که هر برنامه ای که از افغانستان به ما پیشنهاد شده باشد، به شرط تامین بودجه، بدون کم و کاست انجام شده است.
رئیس موسسه فرهنگی اکو در یک سال و نیم گذشته این مسئولیت را برعهده داشته است تاکید کرد که هیچ نیرو و کادری با خود به این موسسه نیاورده است بجز تعدادی مشاور که در موارد مقتضی و در قالب اتاق فکر به او یاری می رسانند.
وی همچنین در خصوص تجلیل از مفاخر افغانستان هم گفت: در مورد استاد نجیب مایل هروی که در بستر بیماری بسر می برد، بنده از ایشان عیادت کردم و تجلیل لازم از وی صورت گرفت.
خبرنگاری از تلویزیون العهد عراق از مظاهری در مورد عضویت کشورهای دیگر در موسسه فرهنگی اکو پرسید که مظاهری گفت: برای پیوستن دیگر کشورها به حلقه کنونی اکو، اجماع آرا لازم است اما می توانم بگویم که جشن نوروز با همکاری عراق، هندوستان و مغولستان با 10 کشور فعلی عضو اکو در سازمان ملل متحد به ثبت رسید و امیدواریم نوروز آتی را به صورت ویژه در چند کشور جشن بگیریم.