به گزارش خبرنگار مهر، تمدن و فرهنگ در کناره های دانوب سریع شکل گرفته و به همان سرعت، فرمانروایان هم چشم طمع به این مناطق داشته اند؛ آرامش و رفاه امروز کشورهای حاشیه دانوب، نتیجه خرد و عقل جمعی است که از پس میلیون ها کشته جنگ های قرون گذشته به دست آمده است.
گذر مهم و مشهور دانوب، از میان شهر بوداپست است، شهری که گنجی بزرگ در دل خود نهان دارد.
1100 سال پیش، قبایلی از آسیا از جمله ایران به جلگه غرب پربرکت دانوب پا گذاشتند و ماجرا از همان زمان شروع شد؛ جنگ های فراوانی رخ داد و سرانجام هفت قبیله با هم متحد شدند و دیگر قبایل را شکست دادند. در قرن دهم میلادی تحت رهبری آرپاد، دودمان پادشاهی مجارستان بنیان نهاده شد و هزار سال است که این امپراطوری، همچون دانوب جریان داشته است.
مجارها در طول دوره های تاریخی متعدد، راهی برای رهایی از جنگ ها یافته اند و حالا، داستان این شرقی بودن روح و جان مجارها، دستمایه ساخت مستندی به نام «گنج در بوداپست» شده است؛ در واقع ریشه شناسی شرقی و ایرانی مجارستان، موضوع اصلی این مستند است.
مستشرقان مجارستانی تا ابتدای قرن بیستم به دنبال ریشه های خود در ایران و آسیا بودند ولی بعد از شکست در جنگ جهانی، حزب کمونیست مجارستان قدرت را به دست گرفت و سعی کرد رویه دیگری را در کشور حاکم کند ولی اصالت شرقی مردمان مجار، در نهایت به بنا نهادن جمهوری پارلمانی مجارستان شد.
علیرضا فرید نویسندگی و کارگردانی «گنج در مجارستان» را بر عهده داشته است؛ مستندی که جمعه 26 مرداد ساعت 21:30 و تکرار آ« ساعت های 10 و 15:30 روز بعد روی آنتن شبکه افق می رود.