به گزارش الف، پنج شنبهشب مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در آستانه فرارسیدن سالگرد کودتای 28مرداد 1332، خبر تشکیل گروهی موسوم به «گروه اقدام ایران» را در نشست خبری خود اعلام کرد و برایان هوک، مشاور ارشد وزیر خارجه و مدیر برنامهریزی سیاستهای وزارت خارجه را به عنوان نماینده ویژه در امور ایران و رییس گروه اقدام ایران معرفی کرد. بر اساس برخی گزارش ها «گروه اقدام ایران» قرار است سازمان ها ،دستگاه ها و اجزای مختلف دولت آمریکا را در اقدام علیه ایران هماهنگ کند و هدف نهایی این کارگروه تغییر رفتار ایران در سه زمینه هسته ای، موشکی و منطقه ای است.
وزیر خارجه آمریکا در مورد این اقدام و انتصاب«برایان هوک» اظهار داشت: از زمان تصمیم رییسجمهوری ترامپ برای خروج از توافق اتمی با ایران، برایان نقش مهمی در رابطه با تضمین سیاست حداکثر فشار دیپلماتیک و اقتصادی بر ایران ایفا کرد. ما میتوانیم بر وی و تیم تحت رهبری وی اعتماد و تکیه کنیم تا تلاشهای خود برای مقابله با اقدامات مخرب ایران، حمایت از صداهای مخالف در ایران و هماهنگ کردن اقدامات بینالمللی ضد این کشور به کار ببندیم و هدایت کنیم.
از سوی دیگر، پمپئو برخلاف اظهارات اخیر «دونالد ترامپ» مبنی بر مذاکره بدون پیششرط با ایران گفت: «مذاکره منوط به تغییر رفتار رژیم ایران است.»
برایان هوک کیست؟
«برایان هوک»، مدیر دفتر سیاستگذاری وزارت خارجه آمریکاست که پیش از خروج ترامپ از برجام، سرپرستی مذاکرات واشنگتن با اتحادیه اروپا را برای آنچه اصلاح این توافق خوانده میشد، برعهده داشت.
«هوک» 49 ساله در دوران «رکس تیلرسون»، وزیر خارجه سابق آمریکا به عنوان مدیر دفتر برنامهریزیهای سیاسی وزارت خارجه منصوب شد. این در حالی بود که تا آن زمان، به عنوان یکی از مخالفان ترامپ شناخته میشد.
او یکی از افراد دخیل در تشکیل سازمانی به نام «John Hay Initiative» بود و گروهی متشکل از مشاوران سیاست خارجی «میت رامنی»، نامزد حزب جمهوریخواه در انتخابات سال 2012 که در انتخابات سال 2016 با نگارش نامهای که به امضای 121 نفر از شخصیتهای حزب جمهوریخواه رسید با ریاستجمهوری ترامپ مخالفت کردند.
هوک قبلتر از آن در دولت «جورج دبلیو بوش» در سمتهای مختلفی از جمله دستیار وزیر خارجه در سازمانهای بینالمللی، دستیار ارشد سفیر آمریکا در سازمان ملل، دستیار ویژه رئیسجمهور آمریکا و غیره انجام خدمت کرده بود.
در وزارت خارجه تیلرسون، نام هوک در مسائل مربوط به ایران زمانی بیشتر شنیده شد که او سرپرستی کارگروهی را به عهده گرفت که مأمور مذاکره با دولتهای اروپایی برای اصلاح برجام مطابق خواست ترامپ شده بود.
با وجود این، رسانههای بینالمللی در همان زمان گزارش داده بودند دیپلماتهای اروپایی که از اختلافات ترامپ با تیلرسون درباره برجام آگاه هستند در نشستهایشان با برایان هوک بارها از او پرسیدهاند چه ضمانتی وجود دارد که توافق آنها با تیم تیلرسون، مورد قبول ترامپ باشد.
به گزارش پولیتیکو، او بعد از گذشت مدت کمی از وزارت تیلرسون، در نامهای به او نوشته بود: آمریکا باید از حقوق بشر به عنوان چماقی علیه مخالفانش مثل ایران، چین و کره شمالی استفاده کند و در همان حال دست متحدان سرکوبگری مانند فیلیپین، مصر و عربستان سعودی را باز بگذارد.
بعد از اخراج تیلرسون از وزارت خارجه آمریکا توسط ترامپ، برایان هوک یکی از معدود دیپلماتهایی بود که از پاکسازیهای بعدی این دستگاه از تیم تیلرسون در امان ماند. برخی از این موضوع را به شخصیت فرصتطلب او و گرایشش برای همرنگ شدن با اشخاص متفاوت نسبت دادهاند.
همچنین دنیس راس، مقام سابق آمریکایی هم که آشنا به مسائل منطقه و ایران است، درباره سمت جدید برایان هوک میگوید که این سمت جدید میتواند مانوری بوروکراتیک برای شفاف کردن سیاست واشنگتن در قبال تهران باشد.
اظهارات برایان هوک علیه ایران/ شروط دوازده گانه را اجرا شود، آمریکا حاضر به گفتگو است
برایان هوک پس از انتصاب به عنوان رئیس گروه اقدام ایران در وزارت خارجه آمریکا در جمع خبرنگاران حاضر در کنفرانس خبری وزارتخارجه مدعی شد: «ایران باید رفتارش را عوض کند. اگر آنها خواستار مذاکره باشند، رییسجمهوری (ترامپ) علناً اعلام آمادگی کرده است و ما آمادهایم.»
وی در مورد مخالفت رهبر انقلاب اسلامی با مذاکره با آمریکا گفت: این بستگی به ایران دارد که رفتار خود را عوض کند، ما بارها آمادگی خود را برای گفتوگو اعلام کردهایم. ما ابتدا باید جدیت ایران را برای تغییر شاهد باشیم تا گفتوگو کنیم.
برایان هوک سپس در پاسخ به یکی از خبرنگاران که پرسید ایران برای مذاکره ابتدا باید جدیت نشان دهد یا رفتار خود را تغییر دهد، افزود: وزیر خارجه پیشتر 12 شرطی که ایران باید برای رسیدن به توافق جدید انجام دهد، را ارائه کرده است.
وی ادامه داد: چند روز پیش در اروپا با همتایان خود درباره ایران گفتوگو کرده و یکی از اهداف گروهکاری او تضمین اجرای تحریمهای ایران و هماهنگی با متحدان واشنگتن در این باره است و تیمی از وزارت خارجه آمریکا و وزارت خزانهداری تاکنون به بیش از 24 کشور در خصوص تحریم ایران سفر کرده و طی ماههای آتی به جاهای دیگر سفر خواهند کرد.
رییس گروه اقدام ایران با اشاره به هدف آمریکا برای به صفر رساندن واردات نفت ایران تا چهارم نوامبر گفت: ایالات متحده به پایبندی کشورها به این مسأله امیدوار است.
بر اساس این گزارش، تشکیل کارگروه مقابله با ایران از سوی آمریکا تلاش دارد تا فشارها بر ایران را افزایش داده و آنها را بهصورت سازماندهی شده و منسجم پیش ببرد، که این موضوع گامی جدید برای افزایش شکافها میان تهران و واشنگتن به شمار میآید، اما شواهد و قراین نشان میدهد که دونالد ترامپ امروز در اجرای سیاست هایش در قبال ایران منزوی است و به جز عربستان سعودی، امارات و رژیم صهیونیستی، هیچ حامی بین المللی دیگری برای اعمال فشارهای اقتصادی علیه ایران ندارد چراکه همپیمانان منطقهای ایران و اروپاییها تلاش میکنند تا در قالب طرحهایی جدید تحریمهای آمریکا علیه ایران را دور بزنند و این اقدامات موجب واکنشهای مختلفی از سوی مقامات آمریکایی شده است.
دولت امریکا در طول این سه ماه پس از خروج از برجام مدام با طرفهای خارجی در تماس بوده تا آنها را قانع به پذیرش تحریمها علیه ایران بکنند، هیئتهای امریکایی در این مدت به کشورهای اروپایی، چین، هند و ترکیه رفتهاند، اما نتیجه سفر آنها چیزی نبوده که انتظارشان را برآورده کند چرا که این کشورها حاضر به همکاری نشدهاند و برای مثال، چین به صورت رسمی گفته که حاضر به تبعیت از تحریمها نخواهد شد و به خرید نفت از ایران ادامه خواهد داد، لذا این موضوع نشان دهنده این است که دولت ترامپ و همچنین پمپئو در زمینه سیاست خارجی بهشدت تحت فشارهای داخلی هستند و شاید بتوان گفت یکی از اهداف اصلی راهاندازی این مرکز نیز به همین دلیل می باشد.
اما موضوع حائز اهمیت این است که در طول این چهل سال همواره آمریکا از هیچ توطئهای علیه ایران فروگذاری نکرده است و در طی این ماههای اخیر این اقدامات به اوج خود رسیده است و با توجه به شرایط اقتصادی به وجود آمده در ایران سعی می کنند تا از این فضا به نفع خود استفاده کنند اما باید بدانند که گزینههای ایران علیه ایران متعدد است لذا این موضوع نیازمند این است که مدیران و مسئولان ما به حرکت خود در مدیریت مسایل اقتصادی به وجود آمده در کشور و مبارزه با مفسدین اقتصادی سرعت دهند تا آمریکایی ها بار دیگر طعم تلخ اقدامات بی نتیجه خود در قبال ایران را حس کنند.