ماهان شبکه ایرانیان

دهکده ای ساخته شده از چوب ؛ نیشابور

در تمام طول سال اکثر ما مشغول زندگی، کار و&#۸۲۳۰; هستیم و هر روزمان با هیاهوی شهرنشینی آغشته شده، گاهی باید راهی طبیعت شد، در گوشه ای آرام گرفت و به دهکده ای رویایی رفت؛ دهکده ای بی نظیر درهمین نزدیکی  و با تمام وجود غرق در صفا و آرامش شد&#۸۲۳۰;

در تمام طول سال اکثر ما مشغول زندگی، کار و… هستیم و هر روزمان با هیاهوی شهرنشینی آغشته شده، گاهی باید راهی طبیعت شد، در گوشه ای آرام گرفت و به دهکده ای رویایی رفت؛ دهکده ای بی نظیر درهمین نزدیکی  و با تمام وجود غرق در صفا و آرامش شد…

کمی آنطرف تر از شهر و دیار خود، بزرگ مردی شیفته  و عاشق ایران، عمر و دانش  خود را صرف ساخت دهکده ای می کند برای فراغت، لذت و آسایش هموطنانش؛ 

او بهترین ها را با چوبهای موجود در اطرافش می سازد و شهره جهانیان می شود. دهکده ای چوبین با طراحی  و مهندسی فوف العاده  و دارای کلیه امکانات.

کارناوال امروز به نیشابور می رود و برای ما از دهکده چوبین نیشابور می گوید.

همراه کارناوال شویم…

دهکده چوبین
دهکده چوبین

کارناوال پیشنهاد سفر به نیشابور و بازدید از دهکده چوبین را داد و ماپذیرفتیم. 

از نیشابور به سمت دهکده چوبین می رویم. بسیار درباره آن، نحوه ساختش و مهندس توانمند و خانواده اش شنیده ایم. اما این بار قرارست همه شنیده ها را از نزدیک نظاره کنیم. همه غرق در اندیشه اند و دوست دارند هرچه سریعتر به دهکده برسند.

اینجا، داخل محوطه دهکده چوبین، گردشگران خارجی از دیدن مسجد، کتابخانه، رستوران و منزل سازنده دهکده و … شگفت زده شده اند.

ساختمان هایی چوبی در میان درختانی سبز و پربار و گاهای رنگارنگ. تا قبل ازین چنین منظره ای را با چنین کیفیت و زیبایی تنها در انیمیشن های کودکی دیده بودیم اما این بار دهکده ای زیبا و واقعی است در سرزمین خودمان.

به هر قسمت نگاه می کنی، زیبایی غیر قابل وصفی را میبینم که تنها قدرت عشق توان ساخت آن را دارد. عشق فردی به وطن و هموطنانش. 

جای جای دهکده آنقدر زیباست که نمی دانی کنار استخر بنشینی و محوطه را تماشا کنی یا به درون مسجد بروی و محو هنر خالق شوی و یا درون رستوران چوبین بنشینی و با خود بگویی ای کاش مرد عاشقی که همگان ازو می گویند بود و برایت می گفت راز این عاشقی را که سبب چیدن چوبها روی هم و ساخت دهکده ای سرسبز و چوبین شد و یا…

دهکده چوبین نیشابور
دهکده چوبین نیشابور
دهکده چوبین نیشابور

در شهری چون نیشابور که پیشینه ای  تاریخی و فرهنگی بسیار غنی دارد و شهر منتخب بسیاری از گردشگران است، محلی مدرن، ساخته شده با متریال طبیعی و با استاندارهای معماری دنیا، اتفاقی بی نظیر و جذاب است.

دهکده ی رویایی معاصر، حاصل خلاقیت وهنر مهندس نیشابوری

در روستای محمد آقازاده از توابع شهر نیشابور فردی چیره دست و خوش فکر به نام مهندس حمید مجتهدی، دهکده ای چوبین را بنا نهاد تا صنعت گردشگری سرزمین خود را رونق بخشد و هموطنانش در این گوشه دنج و زیبا، لحظاتی خوش و پر نشاط داشته باشند.
دهکده ای که محوطه باز آن دهکده با درختانی چون چنار، بید، زبان گنجشک، انواع کاج و سرو، اشن، سپیدار و انواع درختان میوه دار  و گل های زیبایی چون رز و شمعدانی که مالک آن در این منطقه کاشته سرسبز و تماشایی شده است. و برای آن که خوراک دامی را مهیا کنند و همچنین مراقبت و آبیاری کمتر به جای چمن، در فضاهای خالی یونجه کاشته اند.

همچنین اطراف باغچه ها را با بلوک های سفالی بیضی شکل تزیین کرده اند . برکه ای که از طریق  چاه عمیق پر آب می شود نیز در داخل دهکده وجود دارد که آن را به پرورش ماهی کپور با تولید مثل طبیعی، اختصاص داده و اطراف آن را برای زیبایی محوطه درختان بیدی که با رقص خود در زیر آسمان دهکده، فضایی دل انگیز و دوست داشتنی ایجاد می کنند؛ کاشته اند.

در استخر دهکده نیز ماهی های قرمزی را نگهدای می کند که در کنار کاجها و بیدهای اطراف استخر، جلوه ای رویایی به فضا می بخشند.

برجی آجری نیز در دهکده است که وظیفه آن نگهداری منبع آب و تامین فضای سردخانه درون مجتمع است، همچنین کبوترخانه دهکده محسوب می شود.

در ساخت دهکده چوبین بیش از 13 تن چوب به کار رفته و دارای مسجد، رستوران ، خانه ، موزه و کتابخانه است. 

دهکده چوبین نیشابور
دهکده چوبین نیشابور

روستای محمدآباد آقازاده

دهکده چوبینی که امروز شهره جهانیان است، در گذشته آن را به نام روستای محمد آباد آقازاده می شناختند.

حاج ملامحمدکاظم نجفی شاگرد آخوند خراسانی از عالمان عصر خود بوده که علاوه بر کسب علوم و معارف اسلامی، در امور سیاسی و اجتماعی عصر خود حضور فعال داشته و برای امنیت مردمان سرزمین خود و زائران بارگاه علی بن موسی الرضا(ع)  اقامتگاه هایی در سبزوار و نیشابور ساخت که به نام ایشان معروف شد. آقازاده شهرت این عالم بزرگ بود.

محلی که امروز به نام روستای محمدآباد آقازاده معروف است، پایگاهی بوده در جوار یار و صحابی حضرت علی بن موسی الرضا(ع )، محمد بن فضل بن شاذان نیشابوری، برای تدبیر و ملاقات با اهل نیشابور و روستاهای اطراف آن و تامین امنیت منطقه.

روستای مذکور باگذشت زمان (بخصوص پس از اصلاحات ارضی) بتدریج خالی از سکنه شد. بناهای آن نیز به دلیل عدم رسیدگی، باگذشت زمان تخریب شد.

مجموعه باقی مانده ازاین املاک که شامل 200 هکتار زمین کشاورزی با 3 حلقه چاه و یک قنات است توسط مهندس مجتهدی با شیوه ای نوین و مناسب با نیازهای امروزی احیا شد.

دهکده چوبین نیشابور
طبیعت دهکده چوبین
طبیعت دهکده چوبین
طبیعت دهکده چوبین
طبیعت دهکده چوبین

مسجدی چوبین مقاوم در برابر زلزله

مسجد اولیه روستا در سال 1325 با سقفی چوبی و دیوارهای کاهگلی بنا شده بود، اما باگذشت زمان و متروک شدن روستا، مسجد نیز تخریب شد.

بعداز بازگشت مهندس مجتهدی به ایران و تصمیم ایشان به احیای روستا و املاک آن، در سال 1378 اقدام به ساخت اولین مسجد چوبی جهان با قابلیت تحمل 8 ریشتر زلزله را در محل مسجد اولیه روستا کردند. این مسجد تک ایوانی است که کف ایوان آن را از خشت ساخته اند.

مسجد چوبی  در محلی که بسیار مورریانه خیز است با 200مترمربع مساحت و با تکنولوژی روز بنا شد که در ساخت آن حدود 40تن چوب استفاده شده و برای سالم ماندن آن از گزند چوب خواران تدابیر مهندسی و اصولی اندیشیده، و موریانه ها نمی توانند این دهکده زیبا و توریستی را تخریب کنند.

ساخت مسجد چوبین که به شکل کشتی وارونه است، دو سال به طول انجامید، دیوارهای آن دوجداره و مایل می باشد که بین آن ها اسکلت اصلی بنا به شیوه Two by Four یا Double L ساخته شده. مایل بودن دیواره ها انتقال وزن مناره ها را به زمین ساده تر می کنند.

مسجد  دارای سه درب ورودی و پنج پنجره و دو مناره زیبا به ارتفاع 13 متر که وزن هرکدام در حدود 4 تن است و به گونه ای ساخته شده که مسجد نیازی به ستون ندارد. داخل مناره ها نردبانی جهت راه یابی به بالاترین قسمت مناره وجود دارد و در قسمتی که مناره و سقف بهم متصل می شوند یک کانال برای تهویه هوا قرار دارد و هوای گرم و نامطبوع را خارج و هوای خنک و پاکیزه ازطریق بادگیری که در سقف قرار دارد، وارد فضای داخلی مسجد می شود.

نکته جالب توجه آن است که تمام تزئینات مسجد، کابینت ها، دیواره ها و حتی سینی های آبدارخانه مسجد از چوب ساخته شده است. دیواره های خارجی دارای شش کتیبه از آیات قرانی  و دیواره های داخلی آن مزین به هفت کتیبه است که همه آنها با چوب درختان گردو و توت قاب شده اند.

از آنجا که دیواره های خارجی و سقف باید در برابر عوامل طبیعی خارجی و نزولات آسمانی ایمن باشد، سازنده و طراح آن، از چوب هایی با فراوری خاص استفاده کرده است.

مسجد چوبین دهکده
photo by Mehrdad Tadjdini
مسجد چوبین دهکده
photo by Mehrdad Tadjdini
مسجد چوبین دهکده
photo by Mehrdad Tadjdini
مسجد چوبین دهکده
photo by Mehrdad Tadjdini
مسجد چوبین دهکده
photo by Mehrdad Tadjdini
مسجد چوبین دهکده
photo by Mehrdad Tadjdini

کتابخانه و موزه دهکده چوبین

کتابخانه و موزه ای چوبی به مساحت 120 متر و در دو طبقه با سقفی شیروانی و دیوارهای دوجداره در کنار مسجد ساخته شده و  همانند مسجد، اسکلت بنا در بین دیواره دوجداره قرار گرفته است.

این بنا دو در ورودی و دو راه پله دارد که طبقه اول آن موزه ای است که دیواره های داخلی آن با چوب و آینه کاری تزیین شده و طبقه دوم آن کتابخانه ای از کتاب های آثار دیدنی و گردشگری ایران و راهنمای سیاحتگری است که علاقه مندان می توانند از آن استفاده کند.

کتابخانه و موزه دهکده چوبین
photo by Kiyarsh FarhBakhshi
کتابخانه و موزه دهکده چوبین
photo by Kiyarsh FarhBakhshi
کتابخانه و موزه دهکده چوبین
photo by Kiyarsh FarhBakhshi
کتابخانه و موزه دهکده چوبین
photo by Kiyarsh FarhBakhshi

رستوران دهکده

پایین تر از مسجد رستورانی هشت ضلعی زیبا با دیوارهای مشبک و مقاوم در برابر زلزله در دو طبقه ساخته شده که طبقه اول رستوران  و طبقه دوم آن مکانی برای تجهیزات گرمایی و سرمایی رستوران است. مساحت این رستوران 200متر مربع و آماده پذیرایی از حدود 130نفر می باشد. 

در اطراف رستوران تکه هایی از تنه درخت را به شکل گلدان درآورده و دورن آن ها را با انواع گلها پر کرده اند، گلها و گیاهان زیبا و چشم نوازی بر روی دیواره ها نصب شده است، همچنین گیاهان بالارونده ای در بیرون از رستوران بسیار هنرمندانه کاشته و شکل داده اند که منظره ای دیدنی و کم نظیری را خلق کرده است.

 کف رستوران را با موزاییک و چوب طوری کنار هم چیده اند  که گویی بازمانده جنگلی قدیمی با انبوهی از درخت بوده است. میزو صندلی های چوبی در کنار دکور و تزیین رستوران و کف سازی خاص و جذاب آن، این حس را به مهمان القا می کند که وارد یک رستوران جنگلی شده است.

رستوران دهکده بعد از مسجد زیباترین قسمت دهکده محسوب می شود.

رستوران دهکده
رستوران دهکده

آلاچیق های دهکده زیبای چوبین

در میان باغ های میوه ای که مهندس بعد از بازگشت به میهن در این نقطه برپا کرد آلاچیق های چوبینی برای استراحت گردشگران قرار داده شده است و اوقاتی بسیار خوش و ماندگار را برای آن ها رقم می زند. آلاچیق ها از چوب ساخته شده و برای آن که در فصل سرما نیز بازدیدکنندگان بتوانند ساعاتی خاطره انگیز را در زیر این آلاچیق های زیبا و تماشایی داشته باشند، در سقف آن ها پوششی پلاستیکی به کار رفته است.

سوئیت های مجموعه

برای رفاه بازدیدکنندگان سوئیت هایی را در این مجموعه ساخته اند. این سوئیت ها در هماهنگی کامل با مجموعه هستند و امکان اقامت برای گردشگران را فراهم می آورند. 

دهکده چوبین نیشابور
دهکده چوبین نیشابور

نانوایی

در محوطه این دهکده پیکر بزرگی از بانوی روستایی که سبدی نان بر سر دارد دیده می شود که اِلمان نانوایی دهکده و دودکش کاهگلی آن است. در این مکان دو تنور چوب سوز به طریق سنتی، تهیه می شود.

فروشگاه ها

تعدا پنج واحد فروشگاه با اسکلت چوبی به شکل شش ضلعی ساخته شده که برای تزئین آن از دو جنس خاک مختلف بهره برده اند. سقف را با خاک رس و دیوارها را باخاک معمولی به صورت کاهگلی نماسازی کرده و جلوه ای زیبا و رنگی به آن بخشیده اند.

فروشگاه و نانوایی دهکده
فروشگاه و نانوایی دهکده

قسمت دامپروری دهکده چوبین

دامپروری دهکده
دامپروری دهکده
دامپروری دهکده
دهکده چوبین نیشابور
photo by Kiyarash Farahbakhshi
دهکده چوبین نیشابور

مردی بزرگ و وطن دوست (مهندس حمید مجتهدی)

در سال 1319 هجری شمسی در شهر نیشابور یکی از نوادگان محمد کاظم خراسانی به نام حمید مجتهدی دیده به جهان گشود. حمید مجتهدی بعد از اتمام تحصیلات دبیرستانی، برای ادامه تحصیل به آمریکا رفت. او رشته ی مهندسی عمران با گرایش سازه‌های مقاوم در برابر زلزله را در دانشگاه برکلی کالیفرنیا به اتمام رسانید و در سال 1360 هجری شمسی به دیار خود بازگشت و املاک و اراضی خود خود را احیا کرد.

مهندس مجتهدی با توجه به رشته تحصیلی اش اقدام به ساخت مسجدی چوبین کرد و دهکده ای را بنا نهاد که مسجد آن اولین مسجد چوبی مقاوم در دنیاست و از شاهکارهای معماری دنیا محسوب می شود.

مهندس حمید مجتهدی مردی بی ادعا و وطن دوست از دیار مشاهیریِ بزرگی چون عطار و خیام بود که عمر گرانمایه خود را با همراهی فرزندان و همسرش برای آبادانی سرزمینش  صرف کرد.

این مرد بزرگ، در سال 1392 داره فانی را وداع گفت و در زادگاهش روستای محمد آباد آقازاده و در ضلع شمالی مسجد چوبین به خاک سپرده شد.

 

شادروان مهندس مجتهدی
منزل چوبین مهندس مجتهدی
منزل چوبین مهندس مجتهدی

کی و چطور به دهکده چوبین برویم؟

در تمام روزهای سال  مجموعه آماده پذیرایی از مهمانان و گردشگران گرامی است اما اگر قصد نشستن در رستوران و خرید از فروشگاه های دهکده را دارید بهتر است در ایام نوروز و تابستان به این مکان دیدنی بروید چون رستوران و فروشگاه در غیر از این ایام به علت کمبودن گردشگر تعطیل است.

دسترسی به دهکده

آدرس: ایران. نیشابور. محمدآباد. دهکده چوبین.

از نیشابور وارد  جاده خیام شده و  7کیلومتر بعد از زیارتگاه فضل بن شاذان، دهکده چوبین را خواهید دید. 

دهکده چوبین نیشابور

توصیه های دوستانه کارناوالی

برای این سفر به ماشین شخصی نیاز است و اگر امکان سفر با ماشین شخصی برایتان فراهم نیست می توانید از نیشابور  ماشینی را کرایه کرده و برای برگشت نیز از دفتر دهکده بخواهید تا برای شما آژانس گرفته و شما را به مقصد رساند.

در هر زمانی که به دهکده بروید فضای آن به قدری زیبا و دلنشین است که به سختی خداحافظی خواهید کرد.

همه امکانات برای اقامت و استراحت در این مجموعه مهیاست.

حتما در این سفر دوربین عکاسی همراه خود داشته باشید.

دهکده چوبین نیشابور

سخن کارناوال

دهکده چوبین نیشابور مکانی بسیار متفاوت و دوست داشتنی است که حتما اید به آن سفر کرد و از دیدن طبیعت و بناهای آن لذت برد. شما نیز اگر به این دهکده منحصر به فرد سفر کردید، تجربیات و خاطرات خود را با کارناوال به اشتراک بگذارید.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان