ماهان شبکه ایرانیان

دریاچه گهر ؛ نگین اشترانکوه

یکی از سفرهای کارناوال در این فصل، سفر به طبیعت و #دریاچه نام آشنایی است که گردشگران داخلی و خارجی را شیفته و مجذوب خود کرده است.

دریاچه گهر

یکی از سفرهای کارناوال در این فصل، سفر به طبیعت و #دریاچه نام آشنایی است که گردشگران داخلی و خارجی را شیفته و مجذوب خود کرده است.

جایی که نظیرش را بسیار کم دیده ایم و با یک بار دیدن، هر روز آرزوی دیدار دوباره اش را خواهیم داشت.

کمی آن طرف تر از شهر و روستای ما، در #لرستان دریاچه ای زیبا و تماشایی وجود دارد که نگینی است بر بلندای اشترانکوه.

#دریاچه گهر در میان شهرستان درود و الیگودرز، یکی از بکرترین و بهترین جاذبه های گردشگری ایران است که آوازه اش از دوردست های دور شنیده می شود.

قدم گذاشتن در این طبیعت فوق العاده کمی صبر می خواهد و توان.

با کارناوال به نگین #اشترانکوه سفر کنیم.

 

دریاچه گهر
دریاچه گهر
photo by Ali Yarahmadi

پیش بسوی دریاچه ی گهر

گهر، نامش را بسیار شنیده ام؛  می گویند برای رسیدن باید راهی بس طولانی و خسته کننده را طی کنیم؛ اما از زیبایی بی تکرارش نیز سخن ها گفته اند.

با این وجود، باید نگین درخشان و فخر زاگرس را از نزدیک ببینم. با کوله باری سبک و کفش هایی مناسب راهی سفر به شهرستان درود می شویم. در میان راه از اهالی این شهر راجع به نگین اشترانکوه میپرسیم؛ آن قدر با شور و هیجان و با لهجه لری خود، از طبیعت مسیر و رنگ آبی دریاچه می گویند که تمام وجودم برای دیدنش به وجد آمده. راهی پرپیچ و خم را با مینی بوس طی کرده و به پارکینگ بزرگی میرسیم. کمی آن طرف تر قاطرهایی را میبینیم که آماده اند تا بارها و وسایل گردشگران را به پای دریاچه برسانند.

مسیر اصلی از همین جا شروع می شود، خوشبختانه مسیر خاکی و طبیعی است و هنوز از آسفالت مسیر و خراب کردن طبیعت خبری نیست.

در طول راه کوهنوردان، اهالی درود و شهرهای اطراف و گردشگران بسیاری را می بینم که خوشحال و پرانرژی به سمت دریاچه حرکت می کنند. از این سمت (درود) در حدود 4 الی 5 ساعت پیاده تا مقصد راه داریم. توقفگاه اول، پنبه کار در میان راه است که تقریبا دو ساعت دورتر است، باید به چشمه برسیم و کمی استراحت و تجدید قوا کرده و به سمت گهر رویم. 

بعد از حدود 2 ساعت عبور از میان سنگ ها و درختان  به دریاچه میرسیم، کفش ها را از پای درآورده و در جویباری که در نزدیکی دریاچه روان است، قدم میزنیم تا کمی از خستگی  راه را از تن به در کنیم؛ هنوز این عروس نشسته میان اشترانکوه چهره اش را نمایان نکرده، باید کمی جلوتر رویم، از میان شاخ و برگ درختان رنگ آبی بی نظیری دیده می شود که دیدنش غبار راه چندین ساعته را می زداید. صدای نواختن کمانچه توسط گردشگران لر از اطراف و میان دریاچه به گوش می رسد که طبیعت بی نظیر گهر را رنگین تر می کند. 

مسیر دریاچه گهر
دریاچه گهر
photo by siavash kordalivand
دریاچه گهر

 دریاچه گهر

در جنوب شرقی درود یکی از زیباترین دریاچه های کوهستانی ایران قرار دارد. دریاچه ای محصور در میان رشته کوه های اشترانکوه که طبیعتی بی نظیر را برای دوستداران طبیعت خلق کرده، طبیعتی آرام و شگفت انگیز که آرام جان هر مسافری است.

دریاچه گهر در ارتفاع 2350 متری از سطح دریا قرا دارد و شامل دو بخش گهر بزرگ با وسعت حدود 100هکتار و گهر کوچک می باشد. 

عمق دریاچه بین 4 تا ٢٨ متر و عرض آن بین 4٠٠ تا ٨٠٠ متر و طول آن ١5٠٠ متر می باشد. گهر را از شمال  قله ازنا در، کول شاکول، دره دایی، قله سن بران و از شمال غرب به کوه گزر سون و پریز کوه بزرگ از شمال شرق به پریز کوه کوچک و از جنوب شرق کوه تخت کالا و در ارتفاعات دره دزد ون، از جنوب ارتفاعات اسینه و از جنوب غربی کوه گولک و از شرق قله همایون و مالره در برگرفته اند.

دریاچه که در میان کوه ها محصور شده دارای آبی زلال و شفاف است که در قسمت های کم عمق، کف دریاچه را به راحتی می توان دید؛ درختان اندکی اطراف آن دیده می شود.

به قسمت بالای دریاچه که می روی، جنگلی دیده می شود که برخی از گردشگران چادرهای مسافرتی خود را در آن جا برپا کرده اند. فاصله میان گهر بزرگ و کوچک حدود 40 دقیقه است که اگر از الیگودرز به گهر برویم اول گهر کوچک و بعد گهر بزرگ را می بینیم.

گهر دو رودخانه وروردی و خروجی دارد که دریاچه از طریق رودخانه ورودی آن به نام تاپله تامین می شود.

دریاچه گهر
دریاچه گهر
دریاچه گهر

تفریحات دریاچه گهر

دریاچه گهر یکی از زیباترین دریاچه های ایران است  که محل قرار گیری آن در ارتفاع 2350 متری و گیاهان متنوع پیرامون آن، منظره ای بدیع و فوق العاده را خلق کرده است.

تفریحات نشاط آور دریاچه گهر برای ورزشکاران و گردشگران بسیار مهیج و جذاب است و روزهای پر خاطره ای را برایشان رقم می زند.

از این تفریحات می توان به کوهنوردی، دوچرخه سواری حرفه ای، ماهیگیری با قلاب، شنا، قایق رانی، دیدن حیات وحش، پیاده روی در پیرامون دریاچه و … اشاره کرد.

ماهیگیری تا اواسط خرداد ممنوع است و در تابستان آزاد می شود اما باید از محیط بانی که در غرب دریاچه مستقر است، مجوز گرفت .

دریاچه گهر
ماهیگیری در دریاچه گهر
دوچرخه سواری
گروه کوهنوردی در اطراف دریاچه گهر
مسیر رسیدن به گهر

جاذبه های دریاچه گهر

پیرامون دریاچه گله های گرازهای وحشی زندگی می کنند که در ساعات پایانی شب نزدیک دریاچه می شوند و از لابه لای چادر مسافران عبور می کنند و به دنبال غذایی می گردند. تماشای حرکت این گرازها _ البته اگر نترس باشید _ از داخل چادر و یا در نقطه ای بالاتر بسیار هیجان انگیز است؛ اما برای احتیاط نباید به آنها نزدیک شد چون ممکن است حمله ور شوند.

بیشتر گردشگرانی که از شهرهای اطراف گهر به بازدید گهر می آیند تجهیزات کامل رفاهی و تفریح و شادی خود را همراه می آورند، اغلب آن ها آلات موسیقی محلی خود مثل کمانچه را همراه دارند که کنار دریاچه دسته جمعی می نوازند و می خوانند. دیدن این صحنه در کنار طبیعتی بکر و زیبا بسیار لذت بخش است.

یکی از جذابیت های سفر به گهر، کمپ زنی در اطراف دریاچه است؛ چون مسیری طولانی باید برای رسیدن به گهر طی کرد، حتما باید  سفری چند روزه داشت و از آن جا که این منطقه بکر است، هیچ امکانات اقامتی در نزدیکی آن وجود ندارد و برای اقامتدر کنار دریاچه  باید چادر برپا کرد. 

دریاچه گهر در هنگام شب
photo by Omid Jafarnejad
گرازها در کار دریاچه گهر
کمپ زنی در اطراف گهر

پوشش گیاهی و جانوری منطقه 

در منطقه اشترانکوه گونه های متفاوت گیاهی شناسایی شده که برخی از آنها دارای خواص دارویی هستند. گیاهانی چون زرشک، شیرخشت، سیب وحشی، گردو، بید، دافته، شنگ، ارژن، انجیر، گون، گز، بادام وحشی و درختهای اورس، ارجن و بید و … .

منطقه منحصر به فرد اشترانکوه بسیار مناسب رشد و تکثیر حیوانات به خصوص پستانداران است. اشترانکوه از گذشته شکارگاه عشایر و عیان و اشراف بوده است.

 منطقه حفاظت شده اشترانکوه حیواناتی از قبیل  بز، قوچ، آهو، کل، پلنگ، گرگ، گراز، خرس قهوه ای، کفتار، روباه، شغال، خرگوش و انواع پرندگان مانند عقاب، کبک، شاهین، تیهو و دیگر پرندگان بومی و مار ماهی، لاک پشت،  قوربا غه، ماهی قزل الای رنگین کمان و ماهی خال قرمز را در خود جای داده است.

پوشش گیاهی اشترانکوه
پوشش گیاهی اشترانکوه
پوشش گیاهی اشترانکوه
پوشش جانوری اشترانکوه

امکانات محوطه دریاچه گهر

امکانات رفاهی اطراف دریاچه نسبت به میزان جمعیتی که به این منطق سفر می کنند بسیار محدود است.

سرویس بهداشتی در کنار دریاچه قرار دارد که تعداد آن کم است و در روزهای تعطیل که گردشگران بسیار زیادی به گهر می روند، کمی شرایط را سخت می کند.

پاسگاه نیروی انتظامی و پاسگاه محیط زیست کمپ موقت تابستانی هلال احمر نیز در محوطه مستقر هستند. بالاتر از دریاچه قسمتی وجود دارد که دارای سیستم روشنایی و آب آشامیدنی است و می توان چادر را در نزدیکی آن برپا کرد.

دریاچه گهر
photo by Siavash Kordalivand
دریاچه گهر
دریاچه گهر

زمان سفر به گهر

بهترین زمان بازدید از دریاچه گهر اواخر بهار و اواسط تابستان است، شب ها در این منطقه کمی سرد است.

در زمستان دریاچه یخ می زند و طبیعت پیرامونش را برف می پوشاند. اکثر کوهنوردان حرفه ای این فصل به اشترانکوه و دریاچه گهر می روند. اما سفر در این فصل نیازمند آموزش و داشتن تجهیزات می باشد.

در برنامه ریزی خود برای بازدید از دریاچه گهر حداقل 3 روز را در نظر بگیرید تا زمان کافی برای بهره مند شدن از زیبایی های دریاچه گهر را داشته باشید.

مسیر گهر در اواخر بهار
گروه کوهنوردی در مسیر گهر
دریاچه گهر در زمستان

گهر و گردشگران اروپایی

دریاچه گهر در میان اروپاییان به دریاچه ایران مشهور است. اولین شخصی که موفق به کشف گهر شد یک زمین شناس اتریشی بود که در سده نوزدهم میلادی از سمت الیگودرز حرکت کرده بود تا گهر را کشف کرد. در اواخر سده نوزدهم میلادی ایزابلالوسی بیشوپ انگلیسی به مدت سه ماه در منطقه گهر به تحقیق و بررسی پرداخت.

ژاک دمورگان فرانسوی نیز در سال 1891 میلادی عکسی از دریاچه گرفت که اولین و قدیمی ترین تصویری مستند از این منطقه است.

دریاچه گهر
دریاچه گهر
دریاچه گهر

دسترسی به دریاچه گهر

دو مسیر برای رفتن به گهر وجود دارد یکی از شهر درود و دیگری از شهر الیگودرز.

1) از درود

از این شهر به سمت روستای درب آ ستانه (امامزاده پیر والی) رفته و از آن جا به چشمه خیوه که 17 کیلومتر فاصله دارد تا درود؛ تا اینجای مسیر آسفالت و ماشین رو است. از چشمه خیوه تا دریاچه در حدود 18 کیلومتر مسافت مالرو است که باید پیاده یا با قاطر حرک کرد.

2) از الیگودرز

این مسیر کوتاه تر است و در حدود 3 ساعت با ماشین و یک ساعت و نیم پیاده راه است.در حدود 65 کیلومتر را با ماشین و 6 کیلومتر را باید پیاده رفت.

بعد از الیگودرز باید از روستاهای جوشان،ززم، برم، خان آباد و چشمه گذشت تا به دشتی زیبا رسید، این دشت در اردیبهشت پوشیده از لاله های واژگون است. ادامه مسیر خاکی و ناهموار است بعد از طی 20 کیلومتر به تپه تاپله می رسید.

از ایجا مسیر پیاده روی آغاز می شود. در این مسیر ابتدا گهر کوچک را خواهید دید و سپس گهر بزرگ .

مسیر دریاچه گهر
مسیر دریاچه گهر
مسیر دریاچه گهر از الیگودرز
مسیر دریاچه گهر از درود

توصیه های دوستانه کارناوالی

در مسیری که از درود به سمت گهر می روید از ابتدای چشمه خیوه آنتن تلفن ها قطع شده و نمی توان تماس تلفنی برقرار کرد، پس حتما قبل از سفر خانواد و دوستان را در جریان بگذارید.

مسیر از سمت الیگودرز را حتما باید با ماشین شاسی بلند یا نیسان یا مینی بوس طی کرد.

در پایان سفر زباله های خود را بسوزانیم که طبیعت زیبای گهر تخریب نشود.

از شکستن شاخه های درختان برای آتش روشن کردن بپرهیزیم.

دریاچه گهر
دریاچه گهر
دریاچه گهر

سخن اخر

آیا تا به حال به دریاچه ی گهر سفر کرده اید ؟ دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید .

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان